Υπόθεση Πλατινί: Το χρονικό μιας ανάκρισης

Ο Μισέλ Πλατινί τέθηκε υπό κράτηση, με αφορμή το «αμαρτωλό» Μουντιάλ του Κατάρ, σε μια υπόθεση με αρκετό παρασκήνιο

AP 19155767963601

Λίγες μέρες πριν την προσαγωγή του ο Μισέλ Πλατινί κάλεσε δημοσιογράφους από έξι ευρωπαϊκές χώρες, σε ένα ξενοδοχείο με θέα στον Πύργο του Άιφελ. Ήταν στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Τζιάνι Ινφαντίνο ετοιμαζόταν για να εκλεγεί ξανά πρόεδρος της FIFA, ως ο μοναδικός υποψήφιος. Ο Πλατινί ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι ο Ελβετός δεν έχει καμιά νομιμοποίηση για να βρίσκεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, κατηγορώντας τον ότι εκμεταλλεύτηκε την «συνωμοσία», όπως χαρακτηριστικά είπε, εναντίον του ίδιου και του Μπλάτερ για να ανέβει στην κορυφή της πυραμίδας.

Τα δύο εκατομμύρια

Η λαμπρή πορεία του Μισέλ Πλατινί στο ποδόσφαιρο γκρεμίστηκε με μιας. Ο θρύλος της Γιουβέντους και της Εθνικής Γαλλίας, συνέχισε να γράφει ιστορία αφού κρέμασε τα παπούτσια του. Ως Ομοσπονδιακός τεχνικός, ως υπεύθυνος για το Μουντιάλ του 1998 στην πατρίδα του και από το 2007 ως πρόεδρος στην UEFA. Ήταν ο πρώτος πρώην ποδοσφαιριστής που βρέθηκε στη νευραλγική αυτή θέση. Ήταν, παράλληλα, πρόεδρος της Επιτροπής και ανάπτυξης της FIFA και αντιπρόεδρος της γαλλικής Ομοσπονδίας. Ο «βετεράνος» πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, του είχε υποσχεθεί την διαδοχή όταν θα αποσυρόταν. Οι μεταξύ τους σχέσεις ράγισαν όταν ο Μπλάτερ αποφάσισε να μείνει για δύο χρόνια παραπάνω από ό,τι είχε υποσχεθεί στον Γάλλο. Και το 2015, έπεσαν αμφότεροι εκκωφαντικά. Πρώτα ο Μπλάτερ, που ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει τελικά στις εκλογές του 2016 κι έπειτα ο Πλατινί, ο οποίος λίγους μήνες μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του υποστήριξε ότι δεν έχει τα μέσα για να παλέψει επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους.

To ντόμινο ερευνών που έφερε το περίφημο σκάνδαλο της FIFA, έκανε φύλλο και φτερό τους λογαριασμούς του Σεπ Μπλάτερ. Ακολουθώντας το χρήμα, οι αρχές βρήκαν πως στον λογαριασμό του Πλατινί είχαν κατατεθεί δύο εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Δύο εκατομμύρια, τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από πουθενά. Τόσο ο πρόεδρος της FIFΑ, όσο και ο πρόεδρος της UEFA, ισχυρίστηκαν ότι η πληρωμή έγινε μετά από «προφορική συμφωνία» για τις τετραετείς υπηρεσίες του Πλατινί ως συμβούλου. Οι υπηρεσίες αυτές ολοκληρώθηκε το 2002, εννιά χρόνια πριν γίνει η πληρωμή. Η επιτροπή ηθικής της FIFA απέρριψε τους ισχυρισμούς τους και χαρακτήρισε ως «ανήθικη πληρωμή» την συνδιαλλαγή. Ωστόσο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκείς ενδείξεις ότι πρόκειται για δωροδοκία, ούτως ώστε ο Πλατινί να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μπλάτερ τον Ιούνιο του 2011, τέσσερις μήνες μετά την μεταφορά των χρημάτων. Η υπόθεση πήγε στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο και οι τρεις καθηγητές Δικαίου που την εξέτασαν δεν πείστηκαν από την δικαιολογία του. Για τον Πλατινί, ήταν μέρος του σχεδίου να τον βγάλουν εκτός ποδοσφαίρου, προκειμένου να μην συνεχίσει να εξελίσσεται και να μην φτάσει εκεί που τώρα είναι ο Ινφαντίνο: Στην κορυφή του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου.

Το δείπνο

Η πρόσφατη προσαγωγή του Πλατινί που αναστάτωσε τα διεθνή ΜΜΕ δεν έχει να κάνει με τα χρήματα εκείνα. Έγινε, όμως, λίγες μέρες μετά τις επιθετικές δηλώσεις του για τον Τζιάνι Ινφαντίνο και τέσσερις μήνες πριν ολοκληρωθεί η απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του είχε επιβληθεί τελικά ως ποινή. Aρχικά, τιμωρήθηκαν αμφότεροι με οκταετή αποκλεισμό. H ποινή του Γάλλου έπεσε στα τέσσερα χρόνια από το CAS τον Ιανουάριο του 2016, όταν και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την προεδρία της UEFA και από τότε ξεκίνησε έναν δικαστικό αγώνα, ο οποίος, όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, κινείται σε τέσσερα μέτωπα: Τον Σεπτέμβριο, ξεκίνησε διαδικασίες για δυσφήμηση και ψευδή κατηγορία προσώπων που δεν ήθελε να κατονομάσει. Στην Ελβετία, κινήθηκε νομικά κατά του πρώην εκπροσώπου επικοινωνίας της FIFA, κατηγορώντας τον ότι τον δυσφήμισε με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση των δύο εκατομμυρίων. Έπειτα, κινήθηκε κατά του εκπροσώπου της εισαγγελίας της Ελβετίας και τέλος, ο Πλατινί πήγε την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, θεωρώντας ότι του στερήθηκε χωρίς επαρκή δικαιολογία το δικαίωμα στη δουλειά, λόγω της αποβολής του από το άθλημα που πάντα αποτελούσε το επάγγελμα και τη ζωή του. Επίσης, ισχυρίζεται ότι στερήθηκε το δικαίωμα σε δίκαιη νίκη και αναρωτιέται γιατί μια υπόθεση του 2011 ήρθε στην επιφάνεια όταν ανακοίνωσε την υποψήφιότητα του για πρόεδρος της FIFA.

Πού, λοιπόν, οφειλόταν η προσαγωγή του; Στην έρευνα που γίνεται για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ, σε ένα ακόμα επεισόδιο μιας υπόθεσης γεμάτης σκιές. Δεν ήταν τυχαίο, ότι πέραν του Πλατινί, κλήθηκαν να καταθέσουν η Σοφί Ντιόν, αθλητική σύμβουλος στο γραφείο του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και ο Κλοντ Γκεντ, πρώην Γενικός Γραμματέας στο προεδρικό μέγαρο την εποχή του Σαρκοζί. Από το 2017, η υπηρεσία PNF που διερευνά σοβαρά οικονομικά εγκλήματα, αναζητά πιθανή σύνδεση της Γαλλίας στην ανάθεση του Μουντιάλ του 2022. Ο Πλατινί, ως μέλος της 22μελούς εκτελεστικής επιτροπής, είχε ψηφίσει υπέρ του Κατάρ. Σύμφωνα με τη Le Monde, η έρευνα εστιάζει στο περίφημο δείπνο του Πλατινί στο παλάτι του Ελιζέ με τον Νικολά Σαρκοζί, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία. Ο πρώην πρόεδρος της UEFA έχει δηλώσει πως όταν έφτασε στο μέγαρο, ανακάλυψε ότι ο Σαρκοζί ήταν με τον Τανίμ αλ-Τανί. Τότε ήταν γιος του Εμίρη του Κατάρ. Τώρα, είναι ο ο ίδιος Εμίρης. Μαζί τους ήταν και ο τότε πρωθυπουργός του κράτους, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ.

Σύμφωνα με τον Πλατινί, ο Σαρκοζί ήθελε τους εκπρόσωπους του Κατάρ να αγοράσουν την ομάδα που υποστηρίζει, την Παρί Σεν Ζερμέν και τον ίδιο να ψηφίσει υπέρ της διοργάνωσης στη χώρα τους. Μιλώντας στον Guardian, ο Πλατινί ξεκαθάρισε πως είχε ήδη αποφασίσει να ρίξει την ψήφο του υπέρ του Κατάρ πριν τη συνάντηση. Τόνισε, επίσης, πως κατάλαβε από την πρώτη στιγμή την στήριξη του Σαρκοζί στο Εμιράτο, όμως δεν επηρεάστηκε. Ο Σαρκοζί, από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι επηρέασε τον Πλατινί, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το 2015 δεν είχε καν τη δύναμη για να κάνει κάτι τέτοιο. Έξι μήνες μετά την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ, η Qatar Sports Investments ανέλαβε τις τύχες της Παρί Σεν Ζερμέν, επενδύοντας από τότε εκατοντάδες εκατομμύρια, φέρνοντας παίκτες παγκόσμιας κλάσης και περνώντας στο μικροσκόπιο του Financial Fair Play της UEFΑ για τον τρόπο που διοχετεύει τα πετροδόλαρα στην ομάδα του Παρισιού. Παράλληλα, το κρατικό beIN αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος, ρίχνοντας πολύ μεγάλα ποσά στη Ligue 1. Ο Νασέρ αλ Κελαϊφί είναι πρόεδρος του beIN, της Παρί Σεν Ζερμέν και του Qatar Sports Investments. Η σύσφιξη των σχέσεων και το timing που αυτή έγινε, προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά.

Το Μουντιάλ και ο «πόνος» του Πλατινί

Ο δικηγόρος του Πλατινί ξεκαθάρισε πως ο πελάτης του δεν συνελήφθη, αλλά ανακρίθηκε ως «μάρτυρας» για την υπόθεση. Ρωτήθηκε παράλληλα για το Euro 2016 στη Γαλλία, αλλά και για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας και την εμπλοκή του Κατάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Τις πρώτες πρωινές ώρες, αφέθηκε ελεύθερος. «Έφτασα και αμέσως τέθηκα υπό κράτηση. Πονάει. Πονάει για όλα όσα μπορώ να σκεφτώ, για όλα όσα έχω κάνει», είπε στους ρεπόρτερ ο Γάλλος. Από την πλευρά του, ο Μπλάτερ δήλωσε στο AFP ότι είναι εντυπωσιακό πως όλο αυτό έγινε λίγο πριν ολοκληρωθεί η τιμωρία του Πλατινί και σε μια περίοδο με παρουσία διεθνών ΜΜΕ στη Γαλλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών.

Όσο για το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022; Η πλειοψηφία των παρατηρητών θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει το οτιδήποτε. Στα οκτώ χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την ανάληψη της διοργάνωσης η υποψηφιότητα έχει αντέξει αρκετές έρευνες, τόσο για τον τρόπο που επιλέχθηκε, όσο και για άλλα ζητήματα, όπως οι απάνθρωπες συνθήκες των μεταναστών εργατών. Φαίνεται ότι έχει όλα όσα χρειάζονται για να διοργανώσει τελικά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στον αραβικό κόσμο…

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…