Newsroom

Newsroom

Υπό κράτηση Μουμπάρακ και υιοί

Υπό κράτηση για 15 ημέρες θα τεθεί ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας, στο πλαίσιο της…

moumparak

Υπό κράτηση για 15 ημέρες θα τεθεί ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας, στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.
Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι σε 15μερη κράτηση βρίσκονται και οι δύο γιοι του υτου Αιγύπτιου πρώην προέδρου, Αλάα και Γκαμάλ, οι οποίοι κλήθηκαν από τους εισαγγελείς που ερευνούν τις κατηγορίες για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.
Ο πατέρας τους είχε δηλώσει πως λεπτομέρειες των τραπεζικών τους λογαριασμών θα διαλύσουν κάθε υποψία για παράνομα κέρδη.

Οι δύο γιοι Μουμπάρακ κατηγορούνται επίσης ότι υποκίνησαν τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών την περίοδο από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 11 Φεβρουαρίου όταν ο πατέρας τους εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, οι γιοι του Μουμπάρακ βρίσκονται καθ’οδον για την φυλακή Τόρα στο Κάιρο από το Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου ανακρίνονταν.

Ο επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας της περιφέρειας του Σινά ανακοίνωσε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο όπου ανακρίθηκαν οι δύο γιοι του Μουμπάρακ, ότι θα τεθούν υπό κράτηση.

Καθώς η αστυνομία απομάκρυνε τους δύο αδελφούς, πλήθος 2.000 ατόμων έριξε στο βαν πέτρες, μπουκάλια και σαγιονάρες, σύμφωνα με το Associated Press.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανάκρισης του Χόσνι Μουμπάρακ στο διεθνές νοσοκομείο του θερέτρου αυτού στο Σινά.

Η ανάκριση του Αιγύπτιου πρώην προέδρου άρχισε χθες Τρίτη, αλλά διακόπηκε για λίγο όταν ο Μουμπάρακ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα.

Ο Μουμπάρακ και οι γιοι του θα αντιμετωπίσουν την αιγυπτιακή δικαιοσύνη για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Την Κυριακή ο Μουμπάρακ μίλησε για πρώτη φορά δημόσια μετά δυο μήνες και υπερασπίστηκε την «ακεραιότητά» του. Αρνήθηκε τις κατηγορίες για κατάχρηση χρημάτων και δήλωσε πως είναι θύμα μια εκστρατείας δυσφήμισης.

Το γεγονός ότι ο Μουμπάρακ ανακρίθηκε δεν σημαίνει ότι αρχίζει η δίκη του, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το στρατιωτικό καθεστώς έχει παγώσει τις καταθέσεις του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και έχει προχωρεί στις απαιτούμενες ενέργειες για το πάγωμα των κεφαλαίων που μπορεί να διαθέτει στο εξωτερικό.

Τα μέτρα αυτά κατά του Μουμπάρακ φαίνονται πολύ δειλά για την πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού, ο οποίος απαιτεί ο πρώην πρόεδρος να προσαχθεί σε δίκη.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την υγεία Μουμπάρακ

Συγκεχυμένες και αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι πληροφορίες που διαρρέουν για την κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος διακομίστηκε στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νοσοκομείου του Σαρμ ελ-Σέϊχ, την Τρίτη με σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ο Μουμπάρακ υπέστη το επεισόδιο την ώρα που ανακρινόταν στο πλαίσιο έρευνας για τους υπαίτιους των δολοφονιών διαδηλωτών τις ημέρες της λαϊκής εξέγερσης, αλλά και για θέματα διαφθοράς εις βάρος του κράτους.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, εξαιτίας καρδιακής κρίσης, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση που του επιτρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέϊχ, στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Θέλουμε τα λεφτά μας, θέλουμε να δικαστούν οι κλέφτες», φώναζαν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσηλευτικό ίδρυμα, στο πανάκριβο θέρετρο, όπου ο Μουμπάρακ περνούσε τον περισσότερο χρόνο του το τελευταίο διάστημα, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει μετά από 30 χρόνια την εξουσία.

Ο δημόσιος κατήγορος κλήτευσε τον Χόσνι Μουμπάρακ, την Κυριακή για το θέμα των θανάτων διαδηλωτών αλλά και της υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος.

Οι στρατιωτικοί που έχουν αναλάβει την εξουσία στη Αίγυπτο, μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ, έχουν γίνει αποδέκτες το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα έντονων πιέσεων από διαδηλωτές στην εμβληματική πλέον για τις λαϊκές διεκδικήσεις πλατεία Ταχρίρ του Καίρου, προκειμένου να προχωρήσουν στην προσαγωγή σε δίκη του έκπτωτου προέδρου Μουμπάρακ και των στελεχών του καθεστώτος του.

Την Τρίτη στρατιώτες διέλυσαν πενθήμερη καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία με τα παραπάνω αιτήματα, μεταξύ άλλων.
http://www.ethnos.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…