Newsroom

Newsroom

Υπό ασφυκτικό ρωσικό κλοιό το Κίεβο και πολλές πόλεις στην Ουκρανία

O εφιάλτης του ουκρανικού λαού συνεχίζεται για δέκατη μέρα καθώς αυξάνονται οι νεκροί άμαχοι και οι πρόσφυγες του πολέμου.  

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 10η μέρα με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε σειρά σημείων και σε βασικές πόλεις. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά. 

Βομβαρδίζουν πόλεις-κλειδιά

Οι ρώσοι βομβαρδίζουν τις πόλεις «κλειδιά», οι επιθέσεις είναι πολύμορφες και μόνο το δυτικό κομμάτι της Ουκρανίας έχει γλιτώσει από τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Σήμερα Σάββατο, τη νύχτα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης απηύθυνε νέα έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου καθώς, όπως είπε, η πόλη βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία και δέχεται «ανελέητες επιθέσεις».

Η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχό της.

«Αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.

Σφυροκοπούν Κίεβο και Χάρκοβο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας των 60 και πλέον χιλιομέτρων, στα περίχωρα της πόλης. 

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, συνεχίζει να δέχεται σφοδρές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως δεν έχει παραδοθεί.

Ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερέχοφ σε μήνυμά του δήλωσε ότι η πόλη δεν πρόκειται να παραδοθεί, και χαρακτήρισε ως ψέμα τη διορία των 72 ωρών που του έδωσαν οι Ρώσοι για να τους παραδώσει την πόλη. «Θα νικήσουμε», τόνισε.

Προσωρινή κατάπαυση πυρός για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Interfax, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας για να επιτρέψουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου συνομιλιών που σύμφωνα με τις διαρροές εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, και πρόσθεσε ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται 19 παιδιά, ανέφερε.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία, που έχει παρατηρητές στην Ουκρανία.

Απίστευτη απόφαση δικαστηρίου στις ΗΠΑ: Ορφανή 16χρονη δεν κρίθηκε «αρκετά ώριμη» για άμβλωση

AP - αμβλωσεις

Απίστευτη απόφαση δικαστηρίου στις ΗΠΑ: Ορφανή 16χρονη δεν κρίθηκε «αρκετά ώριμη» για άμβλωση

«Σε ποιον κόσμο μια 16χρονη είναι πολύ ανώριμη για να υποβληθεί σε άμβλωση, αλλά αρκετά…

Χτύπημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από Ανδρέα Ανδριανόπουλο για τις παρακολουθήσεις

Χτύπημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από Ανδρέα Ανδριανόπουλο για τις παρακολουθήσεις

Ενα ακόμα στέλεχος της παράταξης και πρώην υπουργός, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος εξαπολύει επίθεση για τις…

Ενδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Ενδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Πιθανή περίπτωση μετάδοσης ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε σκύλο εντοπίστηκε στη Γαλλία, 12 ημέρες…