Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Με ψήφους 153 υπέρ και 145 κατά, σε σύνολο 298 παρόντων, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας. Σε πολύ υψηλούς τόνους από όλες τις πλευρές η συζήτηση.

5741fd1c1dc524922b8b4635

Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 153 υπέρ, 145 κατά και δύο απουσίες (Άδωνις Γεωγιάδης από Ν.Δ. και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι).

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, αλλά καταψηφίζει τα άρθρα που αφορούν το Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την τροπολογία για τον «κόφτη». Έτσι τα συγκεκριμένα άρθρα εγκρίθηκαν με 152 ψήφους.

Μετά το τέλος της διαδικασίας η Βασιλική Κατριβάνου γνωστοποίησε την παραίτησή της.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις και υψηλοί τόνοι στη συζήτηση

Αρκετές νομοτεχνικές βελτιώσεις έχει καταθέσει η κυβέρνηση την δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε δεκτή τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εκπαιδευτικοί που παραιτούνται τώρα από την υπηρεσία τους να μπορούν να συνταξιοδοτούνται, σύμφωνα με το παλαιότερο συνταξιοδοτικό καθεστώς και όχι με τον νόμο που ψηφίσθηκε στις 12 Μαΐου.

Όσον αφορά τα ειδικά μισθολόγια, ο Γιώργος Χουλιαράκης, κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση που αφορά στο άρθρο 236 του πολυνομοσχεδίου και ακυρώνει το πάγωμά τους.

«Ταυτίζεστε με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο από το βήμα της Βουλής. «Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ο οποίος «συνεχάρη» τον πρόεδρο της ΝΔ διότι έδωσε απόψε την «μαγική λύση». Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε παράλληλα την Ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και την άρση των αδικιών. Όπως είπε, πόροι θα είναι τα 700 εκατομμύρια του πλεονάσματος και θα χρηματοδοτείται από έσοδα μη εγγεγραμμένα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα χρειαστεί να το επιστρέψουν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το χρέος δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. 

«Στην προηγούμενή του ομιλία στη βουλή ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν πρέπει να τον κατηγορήσουμε ότι μας είπε ψέματα, αλλά γιατί απλά είχε αυταπάτες. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατώμενος πρωθυπουργός, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της έκανε λόγο για κυβέρνηση με ισχνή-οριακή πλειοψηφία 153 βουλευτών. «Ο άνθρωπος που ξεκίνησε λέγοντας “είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα”, υπονομεύει και παρακάμπτει το ρόλο της Βουλής. Ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη έγινε ο πρόθυμος πρωθυπουργός των πιο συντηρητικών κύκλων. Ο άνθρωπος που θα χόρευε τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες στήνει χορό πλειστηριασμών. Ο άνθρωπος που θα έδινε αξιοπρέπεια στο λαό φορτώνει ασήκωτα βάρη στους αδύναμους, διαλύει τη μεσαία τάξη και οδηγεί τη χώρα σε φτωχοποίηση».

«Είστε άπαικτοι. Υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

«Προβάλλετε την αποδοχή των αντιλαϊκών κατευθύνσεων που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ ως σκληρή διαπραγμάτευση για να αποφευχθεί η κρατική χρεοκοπία, η πιστωτική ασφυξία ή ακόμα και η έξοδος από την Ευρωζώνη, όσο κι αν αυτό το επιχείρημά σας τελευταία έχει χλωμιάσει. Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση αφορά τους όρους σφαγής του λαού για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων».

Αφού ανακοίνωσε τους κωδικούς από τους οποίους θα πληρωθούν την μισθολογική ωρίμανση οι ένστολοι του υπουργείου Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος κατά την διάρκεια της ομιλίας του υπενθύμισε στην αντιπολίτευση πως δεν χρειάζεται να καλύπτει τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Σάφα λόγω Βενιζέλου.«Θέλω να θυμίσω στην αντιπολίτευση ότι λίγο βορειότερα από τη Βενεζουέλα υπάρχει μία άλλη χώρα που λέγεται Παναμάς» είπε, ενώ συμπλήρωσε πως «Η κυβέρνηση την πρώτη αποκρατικοποίηση που πρέπει να κάνει είναι η αποκρατικοποίηση από το παρακράτος».

«Το Ποτάμι δεν θα γίνει συνεργός στα πολιτικά σας εγκλήματα», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Πρέπει να ακουσθεί ξανά το… “για την Ελλάδα ρε γαμώτο”». Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε πως «Τα 99 χρόνια που νομοθετείτε θα μας κάνουν Αργεντινή. Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά υπάρχουν υποδομές που πρέπει να μείνουν στο κράτος».

Σφοδρή αντιπαράθεση

Η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τα άρθρα που αφορούν τον δημοσιονομικό διορθωτή και την σύσταση Ταμείου Αξιοποιήσεων και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας.

Το αίτημα, το οποίο απορρίφθηκε, υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε για μία ακόμη φορά προκλητική συμπεριφορά, καθώς χρησιμοποίησε χυδαίες εκφράσεις, ενώ πέταξε προς τα κυβερνητικά έδρανα το CD που περιέχει το πολυνομοσχέδιο. 


Κόντρα Πολάκη – Βορίδη

Τα αίματα άναψαν και όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης θέλησε να απαντήσει στον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην φωτογραφία του ‘Αρη Βελουχιώτη στο υπουργικό του γραφείο. Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε τον βουλευτή ότι εκείνος είχε φωτογραφία με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

«Η φωτογραφία στο γραφείο του κ. Πολάκη ήταν χθες και η δική μου, όταν ήμουν 21 χρόνων. Είναι πιο κρίσιμο νομίζω να μας πει ο κ. Πολάκης τι ψηφίζει σήμερα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», απάντησε ο Μάκης Βορίδης. 


Δείτε live τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…