Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Με διευρυμένη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», το οποίο αφορά τα αυθαίρετα.

του Άγγελου Προβολισιάνου

Υπέρ επί της αρχής και επί του συνόλου τάχθηκαν στη ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, με το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή να καταψηφίζουν, ενώ «παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων. Κατά πλειοψηφία «πέρασαν» και τα άρθρα του νομοσχεδίου.

«Ηπιότερα τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα»

Παίρνοντας το λόγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και ξεκινήσει η ψηφοφορία, ο Γιώργος Σταθάκης είπε πως εδώ και δύο μέρες έγινε εκτενής συζήτηση, ξεχωρίζοντας παράλληλα δύο ενότητες θεμάτων στις οποίες παρατήρησε σύγκλιση αλλά και διαφορετικές απόψεις. Οι ενότητες αυτές αφορούσαν την αδειοδότηση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και τον έλεγχο προκειμένου να μην προκύψει νέα γενιά αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο έλεγχος «μεταφέρεται στους μηχανικούς» και αυτό σημαίνει ότι φέρουν πλέον «σημαντική ευθύνη».

Ως προς τις δομές που θα δημιουργηθούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν το σκοπό της οικοδομικής δραστηριότητας και τον έλεγχο αυτής, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «φτιάχνουμε δομές και τις αποκεντρώνουμε», διευκρινίζοντας ότι παρά τη φοβία για δημιουργία γραφειοκρατικού μηχανισμού, εν τέλει θα προκύψει «ένας μηχανισμός που θα κάνει τη δουλειά του».

«Ταυτόχρονα για τη νέα δυναμική στις κατασκευές, ενισχύουμε τα δρακόντεια μέτρα για τα πρόστιμα για τη νέα γενιά αυθαιρέτων» τόνισε ο υπουργός, ενώ εξήγησε ότι το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης και του υπουργείου (για τους δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο) που απαντά πλέον στο ερώτημα «αν υπάρχει σχεδιασμός…». 

Σχετικά με τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, υποστήριξε πως με το παρόν νομοσχέδιο αυτά γίνονται «ηπιότερα», συμπεριλαμβάνοντας δύο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Αντάρτες Χούθι: Στέλνουν μηνύματα κατά επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το Ισραήλ

Αντάρτες Χούθι: Στέλνουν μηνύματα κατά επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το Ισραήλ

Οι Χούθι της Υεμένης προειδοποίησαν σήμερα όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην συνεργάζονται με το…

Καινοτομία για λαϊκή αγορά στο Ηράκλειο: Θα λειτουργεί με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Καινοτομία για λαϊκή αγορά στο Ηράκλειο: Θα λειτουργεί με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η πρώτη λαϊκή αγορά με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο χρονικό διάστημα,…