Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες

Υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι τροπολογίες που αφορούσαν τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την ολοκλήρωση μιας επεισοδιακής συζήτησης κατά την οποία η κυβέρνηση έκανε δια του υπουργού Επικρατείας βήματα συναίνεσης ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο οι διαδικασίες συγκρότησης του ΕΣΡ και εν συνεχεία ο διαγωνισμός για τις άδειες.

581b75761dc52488268b48f9

Τις τρεις τροπολογίες στήριξαν 

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά περίπτωση θετική ήταν η στάση του Ποταμιού. Μοναδικοί που ψήφισαν αρνητικά και για τις τρεις τροπολογίες ήταν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή.  Οι τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν ορίζουν ότι πρώτον, αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες έως την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεύτερον ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ (αντί για αιτιολογημένη γνώμη). Τρίτον ότι το τίμημα για τις άδειες θα ορίζεται με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. 

Η συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Νίκος Παππάς σε μια κίνηση ενδεικτική της διάθεσης για συναίνεση που επέδειξε η κυβέρνηση, έκανε δεκτή νωρίτερα την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ ως προς την τιμή εκκίνησης των αδειών που δημοπρατούνται, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην κοινή συμφωνία που θα προκύπτει για τον αριθμό αδειών. 

Αποδεχόμενος την τροπολογία ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για ένα ακόμα βήμα συναίνεσης και σύνθεσης απόψεων, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τις τροπολογίες του και να προχωρήσουν όλοι μαζί στο επόμενο βήμα σύστασης του ΕΣΡ. Υποστήριξε δε ότι όσον αφορά ζητήματα όπως ο εξοπλισμός των τηλεοπτικών σταθμών, το περιεχόμενο εκπομπής τους ή η βιωσιμότητά τους, τα εναπομείναντα μέλη του ΕΣΡ των οποίων η γνώμη είχε ζητηθεί είχαν δηλώσει αναρμόδια να αποφανθούν σχετικά. Η κίνηση αυτή αποτελεί μία ακόμα πράξη συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τον Νίκο Παππά, ο οποίος ζήτησε από τα υπόλοιπα κόμματα την υπερψήφιση των δύο τροπολογιών που κατέθεσε το πρωί στη Βουλή για το ν. 4339.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε καταθέσει τροπολογία με την οποία θα έπρεπε να προκύψει σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και ως προς τον αριθμό των αδειών. Στην αιτιολογική έκθεση αυτής της τροπολογίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΡ και προβλέπεται ότι ο καθορισμός των δημοπρατούμενων αδειών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, η οποία θα είναι δεσμευτική για το αποφασίζον όργανο. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα απαιτείτο η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ. Σημειώνεται πως ως «αποφασίζον όργανο» νοείται αυτή τη στιγμή ο υπουργός Επικρατείας, πράγμα που σημαίνει ότι θα δεσμεύεται για την όποια κίνησή του από την απόφαση του ΕΣΡ.   

Παππάς: «Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει»

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας επεξήγησε το χαρακτήρα των δύο τροπολογιών του νόμου 4339 που αρχικά κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας, ξεκαθαρίζοντας πως θα δοθεί τέλος στα 27 χρόνια ανομίας στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο. Ο Νίκος Παππάς παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, επικαλούμενος την πορεία σύγκλισης των πολιτικών κομμάτων που εντοπίστηκε στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

«Καλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τις δύο τροπολογίες του νόμου 4339/15» είπε ο κ. Παππάς, επεξηγώντας τις δύο τροπολογίες. Συγκεκριμένα, η πρώτη σχετιζόταν με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τη διεξαγωγή διαγωνισμού από τη ΓΓΕΕ στο ΕΣΡ. «Για μία και πρώτη φορά μετέφερε η Πολιτεία αυτή την αρμοδιότητα» τόνισε ο κ. Παππάς, με σκοπό να καλύψει το νομικό κενό μη συγκρότησης ΕΣΡ. «Η προηγούμενη διάταξη του νόμου 4339/15 γέννησε διοικητικές πράξεις», αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία και έκρινε ως αντισυνταγματική την εν λόγω διάταξη. «Και έρχεται η κυβέρνηση πριν τη δημοσίευση του ΣτΕ να θεραπεύσει αυτό το γεγονός» υποστήριξε και πρόσθεσε πως «εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε το αντισυνταγματικό τηλεοπτικό τοπίο, με κανάλια χωρίς άδεια, γεγονός που είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ». «Είναι πρόδηλο πλέον ότι όποιος διαγωνισμός γίνει, θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας από το ΕΣΡ» επισήμανε.

Η δεύτερη τροπολογία αναφερόταν στον αριθμό των αδειών, με τον υπουργό Επικρατείας να υπενθυμίζει ότι στα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός αδειών ήταν ζήτημα υπουργικής απόφασης, αναφέροντας τα παραδείγματα των νομοθετημάτων Βορίδη, Ρουσόπουλου και Βενιζέλου. Συμπλήρωσε λέγοντας πως με την τροπολογία αυτή η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ γίνεται σύμφωνη γνώμη. «Η θέση της κυβέρνηση είναι γνωστή για τον αριθμό των αδειών, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε αναγκασμένοι να τις συζητήσουμε με όρους σύγκλισης» υπογράμμισε. «Η πολιτεία βγαίνει πιο πλούσια, ακόμα κι εδώ που είμαστε. Έχει αποδειχτεί ότι η Πολιτεία οφείλει να τηρήσει το Σύνταγμα για να δώσει άδειες. Απεδείχθη ότι μπορεί να διοργανωθεί διαγωνισμός. Έχει αποδειχτεί, επίσης, ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, που δεν καταβάλλονταν τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Παππάς και επανήλθε ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει δεδικασμένο και αυτό είναι το τίμημα που δόθηκε. «Να συζητήσουμε με βάση τα νέα δεδομένα, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις νέες γενιές» παρατήρησε.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε περαιτέρω πως και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός ως μεγάλη τομή. Συμπλήρωσε μάλιστα πως όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις άδειες, η γραμμή της αντιπολίτευσης ήταν πως δεν χρειαζόταν καμία συζήτηση για την αδειοδότηση, αφού προϋπήρχε η διαδικασία της DIGEA. «Τη Δευτέρα που έρχεται πρέπει να έχουμε ΕΣΡ. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουν το τελευταίο βήμα. Να πιέσουμε και να συμβάλλουμε να γίνει διαγωνισμός» είπε, για να καταλήξει λέγοντας πως η απόφαση του ΣτΕ παρήγαγε δύο αποτελέσματα. Το ένα είναι οικονομικό και έχει να κάνει με τη μεταφορά πόρων προς τους έχοντες. «Το δεύτερο είναι ένα τεράστιο συνταγματικό κενό», με βάση τη συνταγματική πρόβλεψη για την εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών αδειών, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την κεντρική διοίκηση αφού δεν συγκροτείται ΕΣΡ. 

Αντεγκλήσεις μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης 

Στον υπουργό Επικρατείας απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος αποκάλεσε τον Νίκο Παππά «πρόβλημα της Δημοκρατίας» ενώ ζήτησε την απόσυρση όλου του σχετικού νόμου. «Είναι άτοπο να προτείνετε την αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικό. Εκτός από επικοινωνιακή απόπειρα η ενέργειά σας αποτελεί και προσβολή της διάκρισης των εξουσιών. Με τον τρόπο που τοποθετηθήκατε είναι σαν να αναγνωρίσατε ως μόνο λάθος ότι δεν υφαρπάξατε και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ μαζί με αυτές του ΕΣΡ» είπε ο κ. Κεδίκογλου για να προσθέσει: «πρέπει να υπάρξει σεβασμός της απόφασης του ΣτΕ. Μόνη λύση η κατάργηση του νόμου και έναρξης συζήτησης από μηδενική βάση». 

«Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης» ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος για να απευθυνθεί προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας αναφέροντας «θα πρέπει να μην λέτε άλλα ψέματα. Η συναίνεση που είναι εφικτή στην Διάσκεψη δεν αφορά έναν υπουργό με τέτοια πεπραγμένα». Αναφορικά με τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν είπε ότι «η πρότασή μας είναι να αλλάξει ο όρος «αναστέλλεται» και να γίνει «καταργείται». Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην συναίνεση. Έρχεστε να θεραπεύετε την αδυναμία που δημιουργήσατε αλλά δεν το κάνετε πλήρως. Σας καλώ, αρκετά προβλήματα δημιουργήσατε, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές».

«Το ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ρυθμίσει το τοπίο, είναι οικτρή ήττα και διάψευση αφηγήματος; Σοβαρά είναι ήττα ότι η πολιτική παύει να είναι όμηρος, άοπλη και υποταγμένη στη διαπλοκή;» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και αναφέρθηκε στη νέα επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής: «πιστεύω ότι θα βρούμε τον δρόμο για ΕΣΡ, για ένα προικοδοτημένο ΕΣΡ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και κατά την οικονομική και κατά τη θεσμική και ηθική διάσταση», είπε. Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης: «να μιλήσουμε ανοιχτά, μας ακούνε. Θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να έχει συμβιβαστεί όπως συμβιβάστηκαν, εκόντες άκοντες, υπουργοί, πρωθυπουργοί, πολιτικές δυνάμεις, επί τόσα χρόνια» και «αν με ορισμένους από τους κυρίους που έχουν τα κανάλια είχαμε κάνει τις άτυπες συμφωνίες για τη στήριξή μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Ποιος θα μπορούσε να μας πει κάτι, από τους κυρίους που μας κουνάνε το δάχτυλο;».

«Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό βήμα για όλο το πολιτικό σύστημα, το ότι από στελέχη όλων των πολιτικών δυνάμεων, δηλώθηκε ευθαρσώς, προς όλους και προς τα συμφέροντα και προς τις άλλες εξουσίες, ότι χρειαζόταν διαγωνιστική διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια, δεν έγινε και δεν έπρεπε αυτό να μην έχει γίνει. Αυτό είναι όπλο και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για ένα θέμα που θα επιλυθεί στην κατεύθυνση, όλοι όσοι εκπέμπουν, να πληρώνουν και να είναι ελεγχόμενοι, από κάθε άποψη, θεσμική και λειτουργική, για τα εργασιακά, τις οικονομικές υποχρεώσεις τους κλπ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι «είναι συνταγματικό πολιτικό ατόπημα το ότι από ορισμένες δυνάμεις, επί 12 μήνες και ενώ δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες, δεν προσέτρεξαν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ». 

Καταλήγοντας ο Νίκος Βούτσης σημείωσε: «Είναι υπόλογες οι δυνάμεις που δεν προσέτρεξαν στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ενώ σε σχέση με την κατάργηση ή αναστολή του 2Α του Ν. 4339/2015 είπε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα ψευτοδίλημμα, γιατί στην ουσία το άρθρο είναι καταργημένο, αφού λέει ότι αφορά στην πρώτη εφαρμογή, που είχε την δικαστική τύχη που είχε και άρα δεν υπάρχει θέμα δεύτερης, τρίτης εφαρμογής». Τέλος για όσους επιχειρούν να εμφανίσουν ότι υπάρχει γκρίνια και ρήγμα με διαφορετικές απόψεις για τον αριθμό των αδειών από τον κ. Παππά και από τον Νίκο Βούτση, ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Εγώ σας λέω ότι οι άδειες πρέπει να είναι τρεις. Διότι τόσο έλεγαν όλα τα ντοκουμέντα και είναι εισηγήσεις των κυρίων που σήμερα προίστανται της Ένωσης Ιδιοκτητών, προφανώς χωράει το ψηφιακό εύρος περισσότερα, αλλά τα κόμματα έχουμε άποψη. Δεν μπορούν στην Ελλάδα να ζήσουν 10, 12, 16 κανάλια, με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους και χωρίς καμία ποιότητα τα προγράμματα τους. Πρέπει να φύγει το πολιτικό σύστημα από την ομηρία στους καναλάρχες».

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…