Υπερασπίσθηκε την πολιτική της κυβέρνησης σε προσφυγικό και τράπεζες ο πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στη Βουλή η "ώρα του Πρωθυπουργού", με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό και άλλη της Ντόρας Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

tsipras vouli 5

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στη Βουλή η “ώρα του Πρωθυπουργού”, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό και άλλη της Ντόρας Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η λογική και η γεωγραφία επιβάλλουν τη δημιουργία κέντρων καταγραφής στα πέντε νησιά πρώτης άφιξης (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω) και τόνισε πως η κυβέρνηση καταφέρνει να διαχειριστεί το τεράστιο πρόβλημα ισορροπώντας ανάμεσα στην ασφάλεια των πολιτών αλλά και τα δικαιώματα των προσφύγων. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της αλλά το ίδιο πρέπει να κάνει η ΕΕ, η Τουρκία και οι τρίτες χώρες προέλευσης.

Όσο για τους περίπου 2.500 χιλιάδες ανθρώπους που μεταφέρθηκαν την Τετάρτη από την Ειδομένη στην πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ουσιαστικά πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα τους διαχειριστεί η κυβέρνηση αλλά άσκησε κριτική σε όσους αναδεικνύουν ως πολύ σοβαρά επεισόδια σαν το χθεσινοβραδινό καβγά μεταξύ των μεταναστών.  

Κατηγόρησε μάλιστα πολιτικές δυνάμεις που ενώ τονίζουν τον κίνδυνο από την ύπαρξη και τη δράση της Χρυσής Αυγής, υιοθετούν και προβάλλουν την ατζέντα της.

Επέμεινε στο μικρό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης

Για τις τράπεζες, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως το μικρό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης για το Δημόσιο είναι μεγάλη επιτυχία κι αρνήθηκε την κατηγορία της Ντόρας Μπακογιάννη πως η κατάσταση των τραπεζών επιδεινώθηκε επί των ημερών του κι άρα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ ευθύνεται για την αναγκαιότητα αυτής της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης.

«Με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που εσείς κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια των αγορών» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας της κυβέρνησης. «Θα σας συνοδεύει για πάντα. Φαντάζομαι ότι θα έχετε την ευγένεια και το θάρρος να συμπεριλάβετε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τη δική σας ανακεφαλαιοποίηση. Η ΝΔ πάντως μετά βεβαιότητας θα το ζητήσει». «Ο τρόπος που ανακεφαλαιοποιήσατε τις τράπεζες θα είναι στίγμα και θα σας κυνηγά», είπε εμφατικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τη μομφή της αντιπάλου του υπέρ του: “Αποδέχομαι πλήρως τον χαρακτηρισμό σας ότι «αυτή η διαδικασία θα σας κυνηγά». «Θα μας κυνηγά θετικά, γιατί καταφέραμε να ξεπεράσουμε την παγίδα. Κάποιοι σήμερα πικραίνονται γι’ αυτό, που καταφέραμε να σώσουμε τις τράπεζες και δεν μπορούν να μας απειλούν με κλείσιμο τραπεζών” της απάντησε ο πρωθυπουργός. 
Για την εξέταση της τρίτης αυτής ανακεφαλαιοποίησης από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ο πρωθυπουργός απάντησε πως “όσες επιτροπές θέλετε”. 

ΦΩΤΟ: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, eurokinissi

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος