Newsroom

Newsroom

Χωρίς θέρμανση ζουν οι πρόσφυγες στην Χίο -Ανάμεσα τους δεκάδες παιδιά

Χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, παραμένει εδώ και περίπου μία εβδομάδα ο καταυλισμός προσφύγων στη Σούδα της Χίου, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παραπέμπει στον Δήμο Χίου για την πληρωμή του ρεύματος του καταυλισμού.

585a82881dc524624f8b4ca9

H Ύπατη Αρμοστεία θέρμαινε τους οικίσκους στον καταυλισμό με τη χρήση φιαλών υγραερίου. Το σύστημα όμως απεσύρθη για λόγους ασφαλείας και προχώρησε, μέσω της συνεργαζόμενης μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Samaritans Purse, στη σύνδεση σκηνών και οικίσκων με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, τα θερμαντικά σώματα που τοποθετήθηκαν, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν έχει γίνει αύξηση της τάσης του ρεύματος, «προς έκπληξή μας», όπως σημειώνει με γραπτές διευκρινίσεις που έστειλε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης η Ύπατη Αρμοστεία. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά, ότι «ο Δήμος Χίου απέσυρε την έγκρισή του για το σημαντικό αυτό έργο».

Έτσι, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά, παραμένουν χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό και φως, ενώ από την έλλειψη ρεύματος επηρεάζονται οι αντλίες λυμάτων και το νερό για τις τουαλέτες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται υγειονομικά προβλήματα.

Οι προσφυγές στην προσπάθεια τους να σταματήσουν αυτές οι αθλείς συνθήκες «φιλοξενίας» αρκετοί είναι έτοιμοι ακόμα και να ρισκάρουν τη ζωή τους.

Ήδη δεκαπέντε από αυτούς που διαμένουν στον καταυλισμό της Σούδας προχώρησαν από την Κυριακή το μεσημέρι σε απεργία πείνας.

Τέσσερις από αυτούς μάλιστα απείλησαν με αυτοκτονία -οι τρεις διαμένουν στη ΒΙΑΛ και ζητούν άμεσα ραντεβού με τον επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου για διευκρινίσεις σχετικά με την πολύμηνη παραμονή τους στο νησί, και ο τέταρτος στη Σούδα, που απείλησε να κρεμαστεί.

Αιτία για τον τελευταίο αποτέλεσαν οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Σούδα και ειδικά η έλλειψη ρεύματος που καταδικάζει τους πρόσφυγες να ζουν σε θερμοκρασίες κάτω των 4 βαθμών Κελσίου. Οι παρεμβάσεις των ψυχραιμότερων απέτρεψαν τους πρόσφυγες από το απονενοημένο διάβημα.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…