Χωρίς νέο EWG το "ξεπάγωμα" των μέτρων για το χρέος

Εμπλοκή παρατηρείται σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr στις συζητήσεις της Αθήνας με το EWG για το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή που ζήτησε το EWG από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών δεν έχει ακόμη σταλεί, ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασία διαβούλευσης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές η επιστολή αναμένεται να αποσταλεί αύριο Πέμπτη.

585a5c8f1dc524624f8b4be0

Όπως φαίνεται το θέμα «κολλάει» σε συγκεκριμένα αιτήματα μερίδας των δανειστών, οι οποίοι εμφανώς θέλουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Υπενθυμίζεται πως -σύμφωνα με πληροφορίες- εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ζήτησε κατά τη συνεδρίαση του EWG χθες να «ξεπαγώσουν» τα μέτρα για το χρέος, μόνο όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, πρόταση η οποία βρήκε σύμφωνα τους εκπροσώπους Αυστρίας, Ολλανδίας, Σλοβακίας και Φινλανδίας.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στο EWG εμφανίζουν τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα, ζητώντας «δηλώσεις μετανοίας» και δεσμεύσεις ότι δεν θα επαναληφθεί τέτοιου είδους «μονομερής ενέργεια» από πλευράς Ελλάδας. Αντιθέτως, η Αθήνα επιμένει ότι αφ’ ενός το επίδομα στους συνταξιούχους δόθηκε χάρη στην υπεραπόδοση των μέτρων και αφ’ ετέρου, ότι πρόκειται για βοήθημα το οποίο δίδεται εφάπαξ και ως εκ τούτου δεν ετίθετο ζήτημα πρότερης ενημέρωσης των θεσμών.

Υπενθυμίζεται πως στο σημερινό δεύτερο EWG αναμενόταν η έγγραφη διαβεβαίωση της ελληνικής πλευράς ότι το βοήθημα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προς τους συνταξιούχους θα είναι εφάπαξ, καθώς και ότι όποιες μελλοντικές παροχές θα χορηγούνται μετά την άδεια των θεσμών. Φαίνεται ωστόσο, όπως γράφει σήμερα «Η Καθημερινή» ότι τα αιτήματα ήταν περισσότερα αφού μεταξύ άλλων ζητήθηκε η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προϋπολογισμού και ενεργοποίησης του κόφτη, οι περικοπές θα εφαρμοστούν εκεί όπου έγιναν οι παροχές, δηλαδή στους συνταξιούχους.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πάντως, ότι παρά τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει λόγω της εμμονικής στάσης που τηρούν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο EWG, τελικά οι αντιστάσεις θα καμφθούν, η στάση της Αθήνας θα γίνει αποδεκτή και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα «ξεπαγώσουν» αν όχι σήμερα, τότε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες πληροφορίες, δεν θα χρειαστεί τελικά τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπως ειπώθηκε νωρίτερα καθώς αναμένεται μέχρι το απόγευμα να διαμορφωθεί τελικώς η συναίνεση.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…