Χριστούγεννα υπό καθεστώς φόβου σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – Δρακόντεια μέτρα σε τόπους θρησκευτικής λατρείας

Αυξημένα μέτρα έχουν λάβει οι Αρχές σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία υπό το φόβο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος μετά το μακελειό στο Βερολίνο και τις εξελίξεις αναφορικά με την εξόντωση του τυνήσιου τρομοκράτη. Τόποι θρησκευτικής λατρείας που θα συγκεντρώσουν πλήθος πιστών είναι τα κύρια σημεία που εστιάζουν οι Αρχές των τριών χωρών.

585eb0eb1dc5243e2c8b4656

Σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολή να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ναούς όπου πιστοί αναμένεται να συγκεντρωθούν για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων, αναφέρει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Την παραμονή των Χριστουγέννων η αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της σε εκκλησίες σε πολλές πόλεις, μεταξύ άλλων στο Αννόβερο και τη Φρανκφούρτη.

Στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, αναφέρει η FAΖ, αστυνομικοί θα στέκονται σε όλες τις εισόδους και εξόδους του ναού.

Μετά τον θάνατο του Τυνήσιου Άνις Άμρι, του άνδρα που θεωρείται ότι οδηγούσε το φορτηγό που έπεσε πάνω στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μέζιερ είχε δηλώσει ότι η χώρα παραμένει σε υψηλό συναγερμό για τρομοκρατική επίθεση.

 Σε επιφυλακή 90.000 αστυνομικοί και στρατιώτες στη Γαλλία

Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων στη Γαλλία.

«Η επίθεση στο Βερολίνο υπενθύμισε σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες εκτιμήσεις, να φροντίσουν ότι όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές και όλες οι βραδινές λειτουργίες θα είναι ασφαλείς» είπε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν.

Ο κίνδυνος μιας επίθεσης ανήμερα τα Χριστούγεννα είναι υπαρκτός, μολονότι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια συγκεκριμένη απειλή, πρόσθεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Σε όλη τη Γαλλία έχουν τεθεί σε επιφυλακή σχεδόν 91.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο καθεδρικό του Στρασβούργου τα μέτρα ασφαλείας για την αποψινή λειτουργία θα είναι δρακόντεια: έλεγχοι, έρευνες σε τσάντες και σακίδια, περιορισμένη πρόσβαση. Παρόμοια θα είναι τα μέτρα και σε άλλες εκκλησίες, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, εξήγησε ο Φαλκόν.

Ο αρχιεπίσκοπος της Ρουέν Ντομινίκ Λεμπρέν χαιρέτισε τα μέτρα, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι «ανησυχίες» που εκφράζουν οι πιστοί. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι «είναι αδύνατον να προστατευτούν όλες οι εκκλησίες», αναφερόμενος στην επίθεση στο Σεντ-Ετιέν-ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, όπου δύο τζιχαντιστές εκτέλεσαν έναν ιερέα, στα τέλη Ιουλίου.

Στη Λιλ, στα βόρεια, έχουν κινητοποιηθεί 1.250 αστυνομικοί και στρατιώτες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Έχουν ενισχυθεί τα μέτρα σε ορισμένα σημεία στρατηγικής σημασίας στο κέντρο της πόλης καθώς και γύρω από το πελώριο εμπορικό κέντρο Euralille.

Απαγόρευση ημιφορτηγών και νταλικών στο κέντρο της Ρώμης

Στη Ρώμη απαγορεύτηκε σε ημιφορτηγά και νταλίκες να μπαίνουν στο κέντρο της πόλης. Πάνοπλοι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής, με καλυμμένα τα πρόσωπα, έχουν στήσει μπλόκα σε δρόμους που οδηγούν σε τουριστικά αξιοθέατα ή σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη στις γιορτές.

Στους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό, όπου ο πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει τη λειτουργία των Χριστουγέννων στη βασιλική του Αγίου Πέτρου απόψε, περιπολικά της αστυνομίας και τζιπάκια του στρατού έχουν αναπτυχθεί ανά 100 μέτρα.

Τα μέτρα έχουν ενισχυθεί επίσης στο Μιλάνο και σε άλλες πόλεις, ιδίως κοντά σε μεγάλες εκκλησίες όπου συγκεντρώνονται πολλοί πιστοί.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…