Newsroom

Pandora Newsroom

Ξεπεράστηκαν τα 30 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού στη νότια Ασία

Έλλειψη εμβολίων κατά της covid-19 στην περιοχή - Σοβαρές ανησυχίες ότι πολλές νέες μολύνσεις στην Ινδία δεν καταγράφονται

india 3

Τα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή της νότιας Ασίας ξεπέρασαν σήμερα τα 30 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters που βασίζεται στα επίσημα στοιχεία των χωρών, κυρίως λόγω της ραγδαίας ανόδου των μολύνσεων στην Ινδία, ενώ παράλληλα στην περιοχή υπάρχει έλλειψη εμβολίων κατά της covid-19.

Η Ινδία, η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα παγκοσμίως, κατέγραψε αυτό τον μήνα τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από covid-19 από την αρχή της πανδημίας, με τους θανάτους εκεί να αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων που καταγράφηκαν τον Μάιο παγκοσμίως.

Στην περιοχή της νότιας Ασίας –Ινδία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Μπουτάν, Νεπάλ, Μαλδίβες και Σρι Λάνκα– έχει καταγραφεί περίπου το 18% του συνόλου των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως και σχεδόν το 10% των θανάτων λόγω covid-19. Όμως αυξάνονται οι φόβοι ότι οι επίσημοι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική κατάσταση, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό τον μήνα η Ινδία επέκτεινε την εκστρατεία εμβολιασμού σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών. Ωστόσο δεν έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως.

Η Ινδία εμβολιάζει τους πολίτες της με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 το οποίο παράγεται εγχώρια από το Serum Institute of India (SII) και το Covaxin το οποίο παράγεται από την τοπική εταιρεία Bharat Biotech, ενώ έχει αρχίσει να χορηγεί και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Ο Ινδός πρωθυπουργος Ναρέντρα Μόντι είναι αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή εμβόλια κατά της covid-19 με μόλις το 3% του πληθυσμού της Ινδίας, που ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύριο, να έχει εμβολιαστεί πλήρως, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 10 χωρών που έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα.

Προκειμένου να αντεπεξέλθει στην εγχώρια ζήτηση η Ινδία ανέστειλε προσωρινά τον Μάρτιο τις εξαγωγές εμβολίων, αφού δώρισε ή πούλησε περισσότερες από 66 εκατομμύρια δόσεις. Η αναστολή αυτή έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και πολλές αφρικανικές.

Ωστόσο η Ινδία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελλείψεις σε εμβόλια με πολλές κυβερνήσεις κρατιδίων, ακόμη και πόλεις όπως το Μουμπάι, να έχουν απευθυνθεί σε εταιρείες όπως η Pfizer, η Moderna και η Johnson & Johnson προκειμένου να αγοράσουν εκτάκτως εμβόλια.

Ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων στην Ινδία μειώνεται τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας ελπίδες ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει αρχίσει να υποχωρεί στη χώρα. Όμως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι πολλές νέες μολύνσεις δεν καταγράφονται, κυρίως λόγω της έλλειψης διαγνωστικών τεστ στην ύπαιθρο.

Μέχρι σήμερα η Ινδία έχει καταγράψει επισήμως σχεδόν 27,6 εκατομμύρια κρούσματα και 318.895 θανάτους από covid-19.

Καθώς η Ινδία δεν φαίνεται πιθανό να ξεκινήσει και πάλι τις εξαγωγές εμβολίων πριν από τον Οκτώβριο, άλλες χώρες της νότιας Ασίας καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες να διασφαλίσουν εμβόλια κατά της covid-19 για να ενισχύσουν τις εκστρατείες ανοσοποίησής τους την ώρα που μειώνονται τα αποθέματά τους.

Το Πακιστάν, έπειτα από αγορές και δωρεές από την Κίνα αλλά και τα εμβόλια που έλαβε από το σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει διασφαλίσει πλέον περισσότερες από 18 εκατομμύρια δόσεις. Την Τετάρτη το Πακιστάν διεύρυνε την εκστρατεία ανοσοποίησης σε όσους είναι άνω των 19 ετών.

Ως σήμερα στις χώρες της νότιας Ασίας έχουν χορηγηθεί 219,17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, σύμφωνα με στοιχεία από το Our World in Data.

Ηλιούπολη: «Πετυχαίνω ή πεθαίνω» – Ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί αναλύουν στο Documentonews την κατάρρευση εφήβων κάτω από το βάρος των πανελληνίων

annie spratt A9WQ pHeeIU unsplash

Ηλιούπολη: «Πετυχαίνω ή πεθαίνω» – Ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί αναλύουν στο Documentonews την κατάρρευση εφήβων κάτω από το βάρος των πανελληνίων

«Δεν φτάνουμε τυχαία μέχρι εδώ»

Οι Προτάσεις μας

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την έκπτωση 4% – Τι ισχύει μετά τις 15 Μαΐου

88 forologikes diloseisjpg

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την έκπτωση 4% – Τι ισχύει μετά τις 15 Μαΐου

Για όσους δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εφάπαξ πληρωμή, παραμένει η δυνατότητα εξόφλησης σε οκτώ…

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Μερτς στο συνέδριο συνδικάτων: Γιουχαΐσματα και σφυρίγματα για τις μεταρρυθμίσεις και το συνταξιοδοτικό

Merz

Μερτς στο συνέδριο συνδικάτων: Γιουχαΐσματα και σφυρίγματα για τις μεταρρυθμίσεις και το συνταξιοδοτικό

Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς αντιμετώπισε εχθρική υποδοχή σε ένα σημαντικό συνέδριο συνδικάτων στο Βερολίνο

Νέος πονοκέφαλος για τον Στάρμερ – Τρίτη υπουργική παραίτηση σε μία ημέρα

AP26125637811158

Νέος πονοκέφαλος για τον Στάρμερ – Τρίτη υπουργική παραίτηση σε μία ημέρα

Στην επιστολή παραίτησής της, η Ντέιβις-Τζόουνς χαρακτηρίζει τον Κιρ Στάρμερ «καλό άνθρωπο», ωστόσο υπογραμμίζει ότι…