Newsroom

Newsroom

Ξεκούρδιστο βιολογικό ρολόι έχουν οι ξενύχτηδες

Έχετε πρόβλημα με τον ύπνο σας; Το πρωινό ξύπνημα είναι άθλος για σας; Έρευνες έδειξαν πως πίσω από τη δυσκολία…

aypnies

Έχετε πρόβλημα με τον ύπνο σας; Το πρωινό ξύπνημα είναι άθλος για σας; Έρευνες έδειξαν πως πίσω από τη δυσκολία ορισμένων ατόμων να κοιμηθούν το βράδυ και να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί κρύβεται το αργό βιολογικό τους ρολόι.
Μελετώντας άτομα με διαταραχή καθυστερημένης φάσης ύπνου – πρόκειται για τη μόνιμη ανικανότητα να κοιμηθεί κάποιος μια λογική ώρα το βράδυ και να ξυπνήσει νωρίς το πρωί – οι ειδικοί εντόπισαν ως βασικό αίτιο την αργή λειτουργία του βιολογικού τους ρολογιού. «Οι ξενύχτηδες συνήθως δε μπορούν να κοιμηθούν πριν από τις 2:00 π.μ.-3:00 π.μ., ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που κοιμούνται στις 4:00 π.μ. Κάτι τέτοιο κάνει απλά αδύνατο το πρωινό ξύπνημα» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής, Λίον Λακ.

«Εξετάζοντας το τι μπορεί να οδηγεί κάποια άτομα στο να κοιμούνται αργά, καταλήξαμε στην πιθανή εξήγηση ότι το βιολογικό τους ρολόι λειτουργεί πιο αργά από εκείνο των υπολοίπων, παρατείνοντας την ημέρα πέρα από τις 24 ώρες» υπογραμμίζει ο ειδικός και συμπληρώνει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 24ωρο βιολογικό ρολόι, πρόκειται για έναν φυσιολογικό ρυθμό που επηρεάζει τη διαδικασία της νύστας και τη θερμοκρασία του σώματος. Στην περίπτωση των ατόμων όμως που εμφανίζουν διαταραχή καθυστερημένης φάσης ύπνου ένας ολοκληρωμένος κύκλος του ρολογιού απαιτεί περισσότερο χρόνο, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί το γιατί πηγαίνουν πιο αργά για ύπνο και ξυπνούν και αντίστοιχα πιο αργά».