Newsroom

Newsroom

Ξεκινά η κρίσιμη εβδομάδα στην ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές

Το στοίχημα του Ζόραν Ζάεφ

zaev

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα για την ΠΓΔΜ και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς σήμερα ξεκινά στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών

Στην ψηφοφορία του Σαββάτου στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, οι δέκα βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ οι επτά της αντιπολίτευσης κατά.

Η συζήτηση πλέον μεταφέρεται στην Ολομέλεια, όπου θα διαρκέσει έως και δέκα μέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία αναφορικά με το αν θα προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Για να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές.

Η κυβέρνηση Ζάεφ υποστηρίζεται από 72 βουλευτές, γεγονός που σημαίνει ότι για να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος θα χρειαστεί να στηρίξουν τις αλλαγές τουλάχιστον οκτώ από τους 48 βουλευτές της αντιπολίτευσης, της οποίας ηγείται το VMRO-DPMNE. Πάντως, ο ηγέτης του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει διαμηνύσει ότι κανείς βουλευτής του δεν θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές, αν και φαίνεται πως στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές που είναι πιο θετικά διακείμενοι προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και ενδέχεται να έρθουν σε σύγκρουση με την ηγεσία του VMRO-DPMNE.

Πάντως, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ζάεφ δε συγκεντρώσει τα τουλάχιστον 80 “ναι” που απαιτούνται για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος, τότε αναπόφευκτα θα αναγκαστεί να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα παρακολουθούν προσεκτικά και στο Μαξίμου, καθώς “παίζεται” το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως γνωστόν, η συμφωνία, εφόσον εγκριθεί από την ΠΓΔΜ και οριστικοποιηθούν οι συνταγματικές αλλαγές, θα πρέπει να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο προς έγκριση, πιθανότατα τον Μάρτιο του 2019. Αν όμως η συμφωνία δεν εγκριθεί και η γειτονική χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, τότε τα πράγματα θα είναι πιο σύνθετα. Αν από τις εκλογές προκύψει και πάλι κυβέρνηση υπό τον Ζόραν Ζάεφ, εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα αυτό θα θεωρηθεί ως “νωπή εντολή” προς τον πρωθυπουργό της χώρας να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές και να συνεχιστεί η διαδικασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν όμως επικρατήσει το VMRO-DPMNE, τότε πιθανόν η Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει παρελθόν, με αποτέλεσμα να χαθεί η πρόοδος στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και να πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή όλες οι διαδικασίες.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί επίσης η διεθνής κοινότητα, που έχει ταχθεί συντριπτικά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (με εξαίρεση τη Ρωσία) και πιέζει για την υλοποίηση των συνταγματικών αλλαγών, καθώς θεωρεί πως με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τη σταθεροποίησή της, σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια που αποτελεί μόνιμη πηγή ανησυχίας και πεδίο αντιπαραθέσεων.

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους

2986d1b5 kina

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους

«Προς το παρόν, έξι άνθρωποι είναι νεκροί. Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους και…

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

jamie fenn gzBvE6 ohGA unsplash

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

Το αφεντικό τον χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές και μετά τον καταδίωξε και τον χτύπησε…

Αστυνομικός απειλούσε τα παιδιά του ότι θα τα κλείσει σε ίδρυμα – Καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση

astinomikos2

Αστυνομικός απειλούσε τα παιδιά του ότι θα τα κλείσει σε ίδρυμα – Καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση

«Τα παιδιά κλαίγανε και με αγκάλιαζαν. Η παθούσα τρόμαξε με αυτά που άκουσε», κατέθεσε μάρτυρας, που…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: H τεχνολογία αναλύει πως η σφαίρα δεν τον πέτυχε για ένα εκατοστό (video)

AP24196753644032 1296x864 1

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: H τεχνολογία αναλύει πως η σφαίρα δεν τον πέτυχε για ένα εκατοστό (video)

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media φαίνεται λεπτομερώς πως ο Ντόναλντ Τραμπ «απέφυγε» τη…