Newsroom

Newsroom

Ξεφεύγει η κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα

Μεγαλώνει η ανησυχία για τη διασπορά του Covid-19 καθώς παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 269 νέα κρούσματα (νέο αρνητικό ρεκόρ) και τρεις θάνατοι.

5131371

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αττική έφτασαν σχεδόν τα εκατό (98) ενώ υψηλά είναι τα νούμερα και στην Θεσσαλονίκη (70). Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας διαπιστώθηκαν 39 περιστατικά ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων ανακοινώθηκαν δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης προσπάθησε να μεταφέρει μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας πως τα χθεσινά 150 κρούσματα (οφειλόταν στο γεγονός ότι οι πολίτες «συμμορφώνονται» με τα μέτρα. Η «σκληρή» πραγματικότητα έδειξε λίγη ώρα αργότερα πως δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε ακόμα για συμμόρφωση.

Γεωγραφική κατανομή

Από τα συνολικά 7.472 κρούσματα, τα 1.742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 233 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (35.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σπό τα 220 εγχώρια, τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. 

Αναλυτικά

39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας 
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων και την ανησυχία στην κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ανοίξει τα σχολεία κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Τα σχολεία, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας προς το υπουργείο Παιδείας, θα λειτουργήσουν φέτος σε πλήρη σύνθεση και με εκτεταμένη χρήση μάσκας.

Ο τρόπος εφαρμογής της πρότασης της επιστημονικής επιτροπής αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Πότε θα έχουμε το εμβόλιο;

Με τους πολίτες να παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία την πορεία της νόσου η κυβέρνηση συνεχίζει να ψάχνει αδέξια τον βηματισμό της και φαίνεται να έχει επιδοθεί σε ένα εμπόριο ελπίδας. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με τη δήλωση του υπουργού Υγείας για εισαγωγή στη χώρα μας στα τέλη Δεκέμβρη του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ο Βασίλης Κικίλας -όπως φαίνεται- βιάστηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα αφού λίγες ώρες μετά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διάψευσε τα λεγόμενα του Έλληνα υπουργού λέγοντας πως «δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία» και πως «στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για όλους τους ευρωπαίους πολίτες».

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα κράτη μέλη και πως υπάρχει μία πρώτη συμφωνία ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

Τα λεγόμενα της εκπροσώπου της Κομισιόν εκθέτουν τον Έλληνα υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση. Το πρωί της Τρίτης, ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε (ΣΚΑΪ) πως θα ξεκινήσει στη χώρα μας η εισαγωγή του εμβολίου σε επτά τμηματικές παραδόσεις και πως «θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Μετά το άδειασμα της Κομισιόν στο χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση που μιλά για φτηνό κυβερνητικό λαϊκισμό» που «παίζει με την αγωνία των πολιτών».