Newsroom

Newsroom

Ξανθός: Όλοι ήξεραν ότι γινόταν πάρτι στην Υγεία

Η ΝΔ παρέχει πολιτική ασυλία σε στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που λειτουργούσαν με όρους μαφίας, υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας

«Μέχρι τώρα όλοι ήξεραν ότι γινόταν πάρτι στην Υγεία, και όλοι ήξεραν ότι υπήρχε διαχρονική σκανδαλώδης διαχείριση του Δημόσιου χρήματος σε αυτό τον τομέα. Για πρώτη φορά, υπήρξε ισχυρή πολική βούληση να γίνει αυτή η διερεύνηση και γι’ αυτό σήμερα έχουμε αυτά τα δεδομένα και γι’ αυτό έχουν έρθει στο φως αυτές οι υποθέσεις. Δεν υπήρχε περίπτωση να έρθουν στο φως αυτές οι υποθέσεις όσο είχαν την εξουσία πολικές δυνάμεις οι οποίες διαχρονικά παρείχαν ασυλία και συγκάλυψη σε αυτές τις συμπεριφορές.»

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η επόμενη μέρα» με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μίλησε για αντιπερισπασμό της ΝΔ, κάνοντας λόγο για προβληματική τοποθέτηση . «Για πρώτη φορά επίσημα παρείχε πολιτική ασυλία σε μία ομάδα υπηρεσιακών στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που λειτουργούσαν με όρους μαφίας» είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η επιτομή της διαπλοκής και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και» για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια παροχέτευσης ενός αποστήματος.

«Είναι εμφανής ένας εκνευρισμός και μια απώλεια ψυχραιμίας από την πλευρά της ΝΔ», είπε. «Θεωρώ», συνέχισε, «ότι είναι ολισθηρός αυτός ο δρόμος. Νομίζω ότι αυτό που επιβάλει σήμερα ο κοινός νους είναι να πέσουν οι τόνοι να κλείσουμε την εκκρεμότητα της διερεύνησης σε επίπεδο κοινοβουλίου, να διαβιβαστούν οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνης, η οποία και αρμοδίως θα ασχοληθεί και θα αποδώσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να μην σέρνεται αυτή η ιστορία και να μην ποινικοποιείται η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα».

Αν εννοούμε όλα στο φώς, είπε ο υπουργός, πρέπει να διευκολύνουμε με την στάση μας αυτή την διερεύνηση, αυτό απαιτεί η κοινωνία. Να αποδοθούν ευθύνες, να υπάρξει κάθαρση και κυρίως θεσμική εξυγίανση.

Είμαστε, είπε, σε μια φάση που φαίνεται να ολοκληρώνεται η διερεύνηση στοιχείων και δεδομένων για να διαλευκανθεί ένα σοβαρό πρόβλημα για πρώτη φορά στη χώρα , ένα πεδίο που αφορούσε το χώρο της Υγείας το οποίο είχε πάρα πολλές εστίες ανομίας, σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου. «Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν πολύ καλά ότι υπήρχε στο σύστημα Υγείας, από ιδρύσεως του». Για πρώτη φορά έχουμε μια διαδικασία θεσμικής διερεύνησης και μέσω του κοινοβουλίου αλλά και μέσω της Δικαιοσύνης αυτών των υποθέσεων, συμπλήρωσε.

«Άρα η κριτική περί σκανδαλολογίας και περί σκευωριών νομίζω ότι είναι παντελώς αστήριχτη. Έχουμε εμπλοκή των αμερικανικών διωκτικών αρχών για ένα μεγάλο σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων (Nonartis), έχουμε πολλαπλά φαινόμενα κι εστίες ανομίας στο σύστημα υγείας. Για πρώτη φορά υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση αυτό να ελεγχθεί, να αποδοθούν ποινικές ευθύνες είτε σε πολιτικά πρόσωπα είτε σε κρατικούς λειτουργούς εάν υπάρχουν, διότι οι πολιτικές ευθύνες θεωρώ ότι είναι αυταπόδεικτες και σαφέστατες με ονοματεπώνυμα και εννοώ όχι μόνο προσωπικά, εννοώ με ονοματεπώνυμα πολιτικών χώρων και δυνάμεων» .

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι ο στόχος είναι η επαφή με την απαίτηση της κοινωνίας, να υπάρξει σοβαρή επιτέλους διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. «Είναι ένα αίσθημα δικαίου που ζητάει ο πολίτης, απαιτεί όσοι έπαιξαν με το δημόσιο χρήμα, καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα και έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον να αντιμετωπίσουν την κρίση της Δικαιοσύνης. «Αυτό είναι υποχρέωση μας διαφορετικά δίνουμε σήμα ότι υπάρχει διαχρονική ασυλία, ομερτά στο πολιτικό σύστημα . Ο δεύτερος στόχος είναι με αφορμή αυτή την διερεύνηση να θωρακίσουμε το σύστημα, να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε αυτές οι υποθέσεις να μην διαιωνίζονται. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούμαστε και υπάρχουν ήδη σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μπει στην λειτουργία του συστήματος Υγείας, που το θωρακίζουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την παραίτηση Χατζηδάκη μετά την αποκάλυψη του Documento για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

xatzidakis

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την παραίτηση Χατζηδάκη μετά την αποκάλυψη του Documento για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Το εξοργιστικό είναι ότι οι επιδοτήσεις ζητήθηκαν μία μέρα μετά τις ευρωεκλογές, αποκαλύπτοντας την προσπάθεια…

Κίνα: Γυναίκα παρασύρθηκε από τα κύματα και διασώθηκε 37ώρες αργότερα και 80 χιλιόμετρα μακριά (Video)

wei shen Mi0K2XIzZto unsplash

Κίνα: Γυναίκα παρασύρθηκε από τα κύματα και διασώθηκε 37ώρες αργότερα και 80 χιλιόμετρα μακριά (Video)

Η γυναίκα που αγνοούταν από τη Δευτέρα, εντοπίστηκε από ένα φορτηγό πλοίο νωρίς την Τετάρτη,…

Εξοργιστική απόφαση από τον ΣΚΑΪ: Απαγόρευσε στην αδερφή του Ιάσονα Λαλαούνη να μιλήσει για θύματα των τροχαίων που εγκαταλείπονται

6013472

Εξοργιστική απόφαση από τον ΣΚΑΪ: Απαγόρευσε στην αδερφή του Ιάσονα Λαλαούνη να μιλήσει για θύματα των τροχαίων που εγκαταλείπονται

«Εγώ συμφώνησα και μετά από λίγο με πήρε μια κυρία από τον ΣΚΑΙ. Μου λέει «…

Κεραμέως για την καταγγελία εργαζόμενης μητέρας στην Πάρο: «Το διάβασα και τρελάθηκα»

5332653

Κεραμέως για την καταγγελία εργαζόμενης μητέρας στην Πάρο: «Το διάβασα και τρελάθηκα»

Η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι... τρελάθηκε όταν άκουσε το ακραίο περιστατικό στην Πάρο