Newsroom

Newsroom

Βούτσης: "Να μας πουν τα κόμματα αν στηρίζουν τη κυβέρνηση ή τον Σόιμπλε"

Ο Νίκος Βούτσης υπερασπίστηκε στην Βουλή το κυβερνητικό νομοθετικό έργο, αλλά και τη διαπραγματευτική τακτική του οικονομικού επιτελείου, τονίζοντας ότι «η σελίδα γύρισε». 

voutsis vouli 2 1

Ο Νίκος Βούτσης υπερασπίστηκε στην Βουλή το κυβερνητικό νομοθετικό έργο, αλλά και τη διαπραγματευτική τακτική του οικονομικού επιτελείου, τονίζοντας ότι «η σελίδα γύρισε». 

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η Δημοκρατία θα υπάρξει σε μεγαλύτερο βαθμό μαζί με την κοινωνική δημοκρατία κει με την  χώρα σε τέτοια διεθνή χώρα που θα την σέβονται όλοι επειδή σηκώνει κεφάλι και όχι ως επαίτη και εκπρόσωπο άθλιων συμφερόντων». 

Ο κ. Βούτσης απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης περί απουσίας στρατηγικού σχεδίου στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας ασφάλειας και του μεταναστευτικού, λέγοντας ότι «βγαίνουμε αποφασιστικά με το δημοκρατικό νομοθετικό έργο από μια 5ετία όπου η λιτότητα και κοινωνικός αποκλεισμός ήταν συνυφασμένος με αντιδημοκρατικές πρακτικές και αστυνομοκρατία».

Κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να απαντήσει «τι θέλουν από την κυβέρνηση; Να οπισθοχωρήσουμε στα ζητήματα μισθών, συντάξεων κλπ; Πείτε μας ευθέως και ευκρινώς και όχι με μυθοπλασίες και plan b. Ποιο κόμμα εισηγείται στην κυβέρνηση να υποχωρήσει σε αυτά τα ζητήματα ώστε να βρεθεί λύσει κατά τις επιταγές του Σόιμπλε;».

Για το μεταναστευτικό υπερασπίστηκε την αρμόδια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφέροντας «να τιμήσω την υπουργό Μετανάστευσης γιατί αν κάτι πετύχαμε είναι ότι τα παπαγαλάκια και άλλοι δεν μιλάνε πλέον για λαθρομετανάστες αλλά για πρόσφυγες. Τεράστια επιτυχία».

«Χτύπα ξύλο αν είχε πέσει αεροπλάνο με 400 Δυτικούς θα ήταν μονοθεματικό θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Ομως, για τους 400 μετανάστες που πνίγηκαν δεν ασχολήθηκε κανείς…» είπε ενώ επέστρεψε την κριτική περί «ανοικτών συνόρων» αναφέροντας: «Άλλοι άνοιξαν τα σύνορα για να φύγουν 400.000 Έλληνες στην κρίση».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των μεταναστών που θα εισέλθουν στην χώρα μας το 2015 σε σχέση με το 2014 καθώς από 72.000 θα ανέλθουν σε 145.000.

Στο ζήτημα της ασφάλειας ο κ. Βούτσης τόνισε: «Επί διετία και καθ’ υπαγόρευση η προηγούμενη κυβέρνηση πολιτευόταν για το σύνολο των ζητημάτων με βάση την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Δεν υπάρχει θέμα που να μην έβαζε η ΧΑ και να μην τοποθετούνταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Σας θυμίζω την ιθαγένεια.  Σε ποιο κοινό έδωσε εξετάσεις η προηγούμενη κυβέρνηση καταργώντας το νόμο Ραγκούση;».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι «υπήρξαν συμψηφιστικές λογικές και κρεσέντο κινδυνολογίας» και πρόσθεσε: «Θα τον συνοδεύει τον κ. Κικίλια αυτό που είπε, ότι υπάρχει συγγένεια του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Εμείς έχουμε δώσει εξετάσεις μια – μια μέρα της μεταπολίτευσης».

Στη συνέχεια κάλεσε τη ΝΔ να εγκαταλείψει την εμφυλιοπολεμική ρητορική, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν δικοί σας και δικοί μας εχθροί ή θύματα» και πρόσθεσε: «Φύγετε από αυτή τη νοοτροπία, είναι απαράδεκτοι συμψηφισμοί. Η εθνική συμφιλίωση επιτεύχθηκε από πολιτικές συναινέσεις και κοινωνικούς αγώνες. Αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί».

Ο κ. Βούτσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε το έργο της με εκκένωση της βίλας Αμαλίας. Προχώρησε ασκώντας πολιτική καθ’ υπαγόρευση των πλέον ακροδεξιών αντιλήψεων και του δόγματος “νόμος και τάξη”».

Σχετικά με την υπόθεση του Σάββα Ξηρού, και στο να εκτίσει κατ’ οίκον το υπόλοιπο της ποινής του ανέφερε: «Πώς μας ζητάτε να εξαιρέσουμε από μέτρα επιείκειας καταδικασθέντες και για τρομοκρατικές πράξεις; Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η Αριστερά δεν φέραμε ενστάσεις όταν οδηγούνταν σε άλλου τύπου έκτισης ποινής δεκάδες βαρύτατα καταδικασμένοι, όπως χουντικοί ή για οικονομικά εγκλήματα».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…