Newsroom

Newsroom

Βούτσης για Φίλη: Ο καθένας κρίνεται για τις απόψεις του

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πήρε θέση στο ζήτημα των δηλώσεων Φίλη για τους Ποντίους, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

voutsis vouli 1

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πήρε θέση στο ζήτημα των δηλώσεων Φίλη για τους Ποντίους, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

«Πάνω σε επιστημονικές ή προσωπικές απόψεις ο καθένας παίρνει την ευθύνη του δημοσίως και κρίνεται. Θεσμικά η Βουλή έχει πάρει τις αποφάσεις της, υπάρχει η ιδιαίτερη τιμή εκείνες τις προβλεπόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας έχει τις απόψεις του και κρίνεται γι’ αυτές», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» και άλλων υπόχρεων, πλην των πολιτικών προσώπων (π.χ. δικαστικοί, πρόεδροι οργανισμών), ανακοίνωσε ότι με βάση και την επικείμενη αλλαγή του Κανονισμού θα μειωθεί ο αριθμός των συνεργατών των βουλευτών και των πρώην προέδρων της Βουλής, ενώ υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου έχει μειωθεί. «Ο προϋπολογισμός ήταν 220 εκατ. προ κρίσης και τώρα είναι στα 135 εκατ.», είπε σημειώνοντας ότι «θα κάνουμε μια ειδική κουβέντα για τον προϋπολογισμό της Βουλής ώστε να είναι ενήμερη η κοινή γνώμη για το ύψος των δαπανών προ και μετά κρίσης, για τις αμοιβές των εργαζόμενων, την βουλευτική αποζημίωση, τα θέματα των μισθωμάτων ακινήτων, τα θέματα του λήζινγκ των Ι.Χ. ώστε να σταματήσει η πλάκα, διότι περί πλάκας πρόκειται».

Σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες των βουλευτών είπε ότι θα μειωθούν κατά ένα αποσπασμένο, καθώς σήμερα δικαιούνται μέχρι τρεις. Έκανε λόγο για «μετρημένες μειώσεις προσωπικού με ορίζοντα να γίνουν περισσότερες στην επόμενη φάση. Σε βουλευτές η πρόβλεψη θα είναι ένας λιγότερο αποσπασμένος». Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι σήμερα υπέγραψε την διάθεση τριών συνεχόμενων χώρων στη Μητροπόλεως στην τ. πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Συνολικά πρόκειται για 75 τ.μ. (ο κάθε χώρος έχει 25 τ.μ.) και όπως εμφατικά είπε ο κ. Βούτσης «δεν είναι πολυτέλεια, κάθε πρόεδρος έχει έξι συνεργάτες». «Το πλήθος των συνεργατών των ενεργεία βουλευτών ή των πρώην προέδρων ΚΟ, προέδρων Βουλής και πρωθυπουργών είναι βάση Κανονισμού. Θα ξεκινήσει μία διαδικασία απομείωσης, λελογισμένα θα λειτουργήσουμε», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι «υπάρχει η προοπτική συναινετικά να πάμε σε συμμάζεμα που δεν θα οδηγεί σε απραξία και απαξία του κοινοβουλευτικού έργου».

Σχετικά με τα πόθεν έσχες ο κ. Βούτσης είπε: «Ως προσωπική άποψη, αλλά νομίζω και ως γενική αντίληψη της Διάσκεψης των Προέδρων, θα πρέπει να αναρτώνται όχι μόνο των πολιτικών προσώπων αλλά και άλλων κατηγοριών». Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για προέδρους οργανισμών και δικαστικούς.

Ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες. «Πλέον το πόθεν έσχες των περισσοτέρων κατηγοριών υπόχρεων θα περάσει εκτός Βουλής. Αυτό είναι καλό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το έχει ζητήσει επιτακτικά και η τρόικα. Εγώ συμφώνησαν να φύγουν από τη Βουλή και να μείνουν μόνο τα πολιτικά πρόσωπα. Τις προσεχείς μέρες θα βαδίζουμε σε αλλαγή ως προς το που θα γίνεται και ποια θα είναι η αρμόδια αρχή». Για τις υποθέσεις με τα πόθεν έσχες υπουργών όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, επεσήμανε ότι από φέτος «υπάρχουν τα καινούργια έντυπα που είναι πιο αναλυτικά και σαφή και εκεί οφείλεται η παρεξήγηση για τους περίπου 130 νέους (σ.σ. βουλευτές και υπουργούς) που καλούνται να ξαναγράψουν. Στους παλαιότερους, που είναι περίπου 50 τους εστάλη επιστολή και οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν».

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…