Newsroom

Newsroom

Βόμβα από την επιτροπή: Επιστρέφουν οι μάσκες – Τι θα γίνει με νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς και κλειστούς χώρους

Βόμβα από την επιτροπή που πριν από λίγο τελείωσε τη συνεδρίαση της

mask 4934337 1920

Την επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες συζήτησε σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την covid-19, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική διασπορά στην κοινότητα του κορονοϊού, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Οι ειδικοί προτείνουν τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση αντιικών όπου κρίνεται απαραίτητο και εμβολιασμό έναντι της covid-19. Σχετικά με το θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας, μέλος της επιτροπής ανέφερε ότι η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση.

Υπενθυμίζει, μάλιστα ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν το μέτρο ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ειδικά όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστοί χώροι, αλλά και κατά την επίσκεψή τους σε υγειονομικές μονάδες, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε συνιστά σύσταση. Μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων

Γιατί είναι κρίσιμη η επόμενη έκθεση του ΕΟΔΥ

Οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 αυξάνονται, εντούτοις ερωτηματικό παραμένει όσον αφορά στην επίδραση της αύξησης αυτής στις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Παρατηρείται μία αυξητική τάση στις νοσηλείες. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμα επίδραση στις διασωληνώσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι, λόγω της ανοσίας και της χορήγησης αντιιικών φαρμάκων, η νόσος έχει περιοριστεί σημαντικά. Τουλάχιστον προς το παρόν…», αναφέρει μιλώντας στο Insider ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτριος Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα διαγνωσμένα εβδομαδιαία κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι 36.379, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, αγγίζοντας το 17,70%. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι, καθώς τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο σπίτι με self test δεν δηλώνονται στις υγειονομικές αρχές.

Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 200, φτάνοντας τις 1.373, καταγράφοντας μια αύξησης της τάξης του 45%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Μάλιστα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών κατά την τελευταία εβδομάδα (11-17 Δεκεμβρίου) ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό, κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.Οι νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ ήταν 26, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 62 (+3) και οι θάνατοι τους 60 (+6).

Η επόμενη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία λόγω της εορταστικής περιόδου θα δημοσιευτεί την Παρασκευή (29/12) αντί της Πέμπτης (28/12), αναμένεται να δείξει κατά πόσο η επίδραση του ιού έχει περιοριστεί όσον αφορά στις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Περιμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση στις απλές νοσηλείες, ωστόσο, εκτιμώ ότι η επίδραση στις βαριές νοσηλείες θα είναι μικρή. Συνήθως το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους είναι ορατό μετά από μία έως δύο εβδομάδες, κατά συνέπεια η επόμενη έκθεση είναι κρίσιμη. Κανονικά θα πρέπει να φανεί το αποτύπωμα. Εάν δεν είναι ορατό, σημαίνει ότι η επίδραση του ιού είναι μικρή όσον αφορά στη βαριά νόσηση», εξηγεί ο καθηγητής.

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

μπολτάουσερ

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, που είχε οριστεί…

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

thirasia 1

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

Για την κατολίσθηση στη Θηρασιά μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος έκανε λόγο για…

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

troxaio me egataleipsi

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες…

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

pregnant g076b366fe 1920 768

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει της μη μισθωτές εργαζόμενες μητέρες ως δεύτερης κατηγορίας, φθηνές, αναλώσιμες και χωρίς…