Newsroom

Newsroom

«Βομβα» από Κινέζο ιολόγο: Ο νέος κορονοϊός είναι πολύ πιθανό να διέρρευσε από εργαστήριο

«Έτσι είναι η επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα»

covid 19 gb94897957 1920

Το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να διέρρευσε από ένα εργαστήριο δεν πρέπει να αποκλειστεί, δήλωσε στο BBC ένας πρώην κορυφαίος επιστήμονας της κινεζικής κυβέρνησης. Ως επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Κίνας, ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο έπαιξε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσής της.

 


Την ώρα που η κυβέρνηση της Κίνας απορρίπτει κάθε υπόνοια ότι η ασθένεια μπορεί να προήλθε από ένα εργαστήριο της Ουχάν, ο καθηγητής Γκάο δεν είναι απόλυτος.

«Μην αποκλείετε τίποτα»

«Μπορείς πάντα να υποπτεύεσαι οτιδήποτε. Έτσι είναι η επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα», δήλωσε ο κορυφαίος ιολόγος και ανοσολόγος παγκοσμίως, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, αφού αποσύρθηκε από το CDC πέρυσι.

Σε μια πιθανή ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει λάβει τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο πιο σοβαρά από ό,τι δείχνουν οι επίσημες δηλώσεις της, ο καθηγητής Γκάο λέει επίσης στο BBC ότι διεξήχθη κάποιου είδους επίσημη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν (WIV).

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Γουντ , καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε: «Ο καθηγητής Γκάο είναι ένας διεθνώς σεβαστός επιστήμονας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από τη γονιδιωματική των ιών ότι ο ιός Covid-19 δεν ήταν τεχνητά κατασκευασμένος ή φτιαγμένος από τον άνθρωπο, αλλά πιθανότατα προέκυψε από έναν άλλο ιό που μολύνει την άγρια πανίδα. Η επιστήμη ασχολείται με πιθανότητες και όχι με βεβαιότητες. Στην πραγματικότητα, ίσως να μην είναι ποτέ δυνατόν να γνωρίζουμε με βεβαιότητα το πώς ο ιός Covid-19 εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντληθούν διδάγματα και να μειωθεί ή να απαγορευτεί το εμπόριο ζώντων άγριων ζώων, μια καλά αναγνωρισμένη οδός μετάδοσης ζωονοσογόνων ιών και να ρυθμιστεί κατάλληλα η ασφάλεια των εργαστηρίων».

Είχε αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων

Σημειώνεται πως ο Γκάο, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά και είναι γνωστός στην κοινότητα της δημόσιας υγείας της Κίνας για τις καλές σχέσεις του με τους διεθνείς συναδέλφους του, καθώς και για την προθυμία του να μιλά περιστασιακά «εκτός σειράς», όσον αφορά τη γραμμή του κομμουνιστικού κόμματος, τον Απρίλιο του 2021 προκάλεσε αντιδράσεις, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, αν και αργότερα δήλωσε ότι αναφερόταν σε όλα τα εμβόλια, όχι μόνο στα κινεζικά.

Το τελευταίο διάστημα, η Κίνα παλεύει με ένα νέο κύμα μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, μετά την εγκατάλειψη όλων σχεδόν των περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από τρία χρόνια άσκησης πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων». Τον Μάιο, ο Zhong Nanshan, ανώτερος Κινέζος επιστήμονας, εκτίμησε ότι η κορύφωση των λοιμώξεων θα έφτανε στα τέλη Ιουνίου, με περίπου 65 εκατομμύρια λοιμώξεις την εβδομάδα!

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…