Newsroom

Newsroom

Βιβλιοπρόταση: "Το Άρωμα του Ονείρου"

Το "Άρωμα του ονείρου" είναι ένα έπος που αρχίζει στα δάση της αρχαίας Βοημίας και δεν τελειώνει παρά απόψε, στις εννιά η ώρα το βράδυ (ώρα Παρισιού). Είναι, ακόμη ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα με ήρωα έναν επιστάτη που έχει χάσει ένα μπλε μπουκάλι.

to aroma tou oneirou

Το “Άρωμα του ονείρου” είναι ένα έπος που αρχίζει στα δάση της αρχαίας Βοημίας και δεν τελειώνει παρά απόψε, στις εννιά η ώρα το βράδυ (ώρα Παρισιού). Είναι, ακόμη ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα με ήρωα έναν επιστάτη που έχει χάσει ένα μπλε μπουκάλι.

Ένα μπουκάλι πολύ παλιό που έχει χαραγμένη πάνω του την εικόνα ενός θεού με κέρατα τράγου. Αν το υγρό μέσα σ’ αυτό το μπουκάλι είναι πραγματικό η μυστική ουσία του σύμπαντος, όπως πιστεύουν μερικοί, θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα, γιατί εξατμίζεται και έχουν απομείνει μόνο δυο σταγόνες.

Το Άρωμα του Ονείρου είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας, ενώ για τους φανατικούς αναγνώστες του συγγραφέα, θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία του, ανώτερο και από τον Τρυποκάρυδο που έχει καταχωρηθεί ως η μεγαλύτερη επιτυχία του. 

Ο Τομ Ρόμπινς στήνει τις πιο απίθανες ιστορίες αγάπης με ταξιδιάρικες πινελιές και αστείρευτη φαντασία. Το σύμπαν του Τόμ Ρόμπινς είναι τολμηρό και παιχνιδιάρικο, γεμάτο χιούμορ, καυστική σάτιρα και κριτική σε ότι θεωρείται σταθερό και δεδομένο. Προτιμώ να ενθαρρύνω τους αναγνώστες να αγκαλιάζουν τη ζωή, με την παραδοχή ότι όποιος λέει “ναι” στη ζωή, αυτόματα θα πει “όχι” σ’ εκείνες τις δυνάμεις και τις πολιτικές που καταστρέφουν τη ζωή, την καταπιέζουν ή την υποβαθμίζουν σε απλή επιβίωση.

Ο Τομ Ρόμπινς με την Αμάντα (1971) που έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο, έγινε γνωστός ως η κυριότερη φωνή της αμερικάνικης λογοτεχνικής αντικουλτούρας. Η επιτυχία των Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν (1976) και Τρυποκάρυδος (1980) εδραίωσαν τη φήμη του ως καλτ συγγραφέα. Η ζωντανή γλώσσα, το σκαμπρόζικο χιούμορ, οι φιλοσοφικοί στοχασμοί, τα αιρετικά σχόλια για τη Θρησκεία και τη σεξουαλικότητα, η εμμονή του σε γυναίκες ηρωίδες χαρακτηρίζουν το έργο του.