Βήματα προσέγγισης με την Τουρκία χωρίς εμφανείς όρους από τον Μητσοτάκη

«Κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να εξοπλίζεται καλύτερα με βάσης τις προτεραιότητές της» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης από το Βίλνιους της Λιθουανίας.

5290021

Με πλήθος αναφορών σε «αισιοδοξία», θετική ατζέντα, επανεκκίνηση και άλλες αντίστοιχες εκφράσεις εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλλοντας την επιστροφή Ελλάδας και Τουρκίας στο τραπέζι των συζητήσεων μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς να δώσει στοιχεία για τα όποια κέρδη της χώρας από την υποχώρηση στις πιέσεις των Αμερικανών.

«Κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να εξοπλίζεται καλύτερα με βάσης τις προτεραιότητές της» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης από το Βίλνιους της Λιθουανίας, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δίνοντας ο ίδιος τον… τίτλο της επίτευξης από πλευράς Τουρκίας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F16, παρότι η ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα διαφήμιζε πως έχει καταφέρει να την μπλοκάρει.

Στο ίδιο πνεύμα που κινήθηκαν νωρίτερα οι κυβερνητικές διαρροές και οι ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε εμφορούμενος από πολύ «θετική ενέργεια», βλέποντας όπως είπε, μία «συγκρατημένη νέα αρχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε και νωρίτερα, έδειξε στη συνάντηση του Φθινοπώρου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

«Η συνάντηση επανεπιβεβαίωσε διάθεση για νέα επανεκκίνηση και πιο σαφή, δίαυλο οδικό χάρτη πως θα κινηθούμε επόμενους μήνες. Πρόθεσή μας να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με θετική ατζέντα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «οδικό χάρτη σε τρεις άξονες», βάζοντας σε προτεραιότητα τον πολιτικό διάλογο με την εμπλοκή των υπουργών Εξωτερικών και στο βάθος τις συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, σε δεύτερο πλάνο την επανέναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και σε τρίτο τη «θετική ατζέντα» σε επίπεδο υπουργείων, με συνεργασίες από την Οικονομία και την Ενέργεια, έως την Πολιτική Προστασία, από τις οποίες μάλιστα δήλωσε πως αναμένονται άμεσα αποτελέσματα.

Εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως η ρητορική Μητσοτάκη έναντι Ερντογάν και Τουρκίας κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο από εκεί που το έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς τόσο την μικροπολιτική στόχευση της προεκλογικής περιόδου, όσο και τις σημαντικές ωθήσεις από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση για επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Χαρακτηριστικό πως για όσα ζητήματα ζητήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσει λεπτομέρειες για το «τι ζήτησε» από τον Τούρκο, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να το κάνει, τόσο για τη Θράκη που υποστήριζε πως θα το θέσει σε ανώτατο επίπεδο, όσο και για το μεταναστευτικό και την κατάσταση στη Μεσόγειο. Παρόλα αυτά, επέμενε να επαναλαμβάνει πως «βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», με ειδική αναφορά ακόμα και στο ότι «έστω και εάν δεν μπορούμε να λύσουμε τη μία και σημαντική διαφορά μας που είναι οι θαλάσσιες ζώνες, να μην είμαστε σε καθεστώς μόνιμης έντασης, στα κόκκινα».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε και πάλι την πίστη του στον διάλογο που ξεκινάει ξανά με την Τουρκία, τονίζοντας πως τόσο η δική του όσο και η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι στην αρχή της θητείας τους, και πως «δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτή τη στροφή» των γειτόνων, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «προσαρμογή στην πραγματικότητα» και πως η Τουρκία προσεγγίζει τους «δικούς μας», τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Να σημειωθεί ακόμα πως χωρίς και σε αυτό το σημείο να δώσει το παραμικρό στοιχείο ή λεπτομέρεια, σε μία αποστροφή του αναφέρθηκε στις «ισχυρότατες σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ» που επαναβεβαιώθηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, προαναγγέλλοντας πως «σύντομα θα έχουμε πολύ θετικές ειδήσεις». Αναφέρθηκε δε και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ εμφάνισε τη χώρα μας ως «παράγοντα σταθερότητας» στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP24100648847136

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…