Βαξεβάνης προς «Δούρειο Τύπο»: Μην γίνεστε Δούρειος Ίππος

Ο Κώστας Βαξεβάνης απαντά στην επιστολή της παράταξης «Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος»

vaxevanis 1 1

Ο Κώστας Βαξεβάνης απαντάει στην επιστολή των εκπροσώπων της «Συσπείρωσης Δούρειος Τύπος» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στο Documento σχετικά με τη δημιουργία «Επιτροπής Λογοκρισίας» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις θέσεις της συνδικαλιστικής παράταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δούρειος Τύπος προς Βαξεβάνη για «Επιτροπή Λογοκρισίας»: «Η ΕΣΗΕΑ υπερασπίζεται τη δημοσιογραφία»

Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη

«Γιατί ο Δούρειος Τύπος, η παράταξη δηλαδή της Αριστεράς στην ΕΣΗΕΑ,  συναίνεσε στο να δημιουργηθεί μια Επιτροπή Λογοκρισίας (κατ’ ευφημισμό Δεοντολογίας) από την κυβέρνηση; Αυτό ήταν το ερώτημα το οποίο έθεσα, με βάση την ακρογωνιαία αρχή της δημοσιογραφίας, ότι δεν πρέπει να καθορίζεται από εξωγενείς παράγοντες. Είναι (αναρωτήθηκα) επιπλέον δυνατόν, από αυτή την Επιτροπή, να εξαρτάται το αν μια εφημερίδα ή ένα site θα πάρει κρατική διαφήμιση; Δηλαδή μια λειτουργία της αγοράς να ανατίθεται στην ειδική χωροφυλακή Τύπου;

Ποια ήταν η απάντηση που δώσατε εσείς, τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που εκπροσωπούν τον Δούρειο Τύπο στην Ένωση. Ότι κάνετε τα καλύτερα, ότι παλεύετε για τη διαφάνεια και το καλό της δημοσιογραφίας και ότι κακώς δεν καταλαβαίνω. Για τραγική ειρωνεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα ρωτήθηκε από το Bloomberg  για το σκάνδαλο των υποκλοπών και απάντησε ότι όλα έγιναν με διαφάνεια και για το καλό της χώρας. Βλέπετε, το να δίνεις γενικές και αόριστες απαντήσεις επί ειδικών και απαιτητικών θεμάτων εμπεριέχει το ρίσκο να παρεξηγηθείς. Γι’ αυτό, σε ό,τι με αφορά, θα είμαι (ξανά) συγκεκριμένος. Επιτρέψετε μου όμως πριν από την αναφορά στην ουσία να κάνω δύο παρατηρήσεις.

  1. Έθεσα μερικά θέματα θεσμικά, που αφορούν τον κλάδο και όχι εμένα ή το Documento και μου απαντήσατε (στο ξεκίνημα μάλιστα της απάντησής σας) ότι «χαιρόμαστε που το Documento χρηματοδοτήθηκε με πάνω από 185.000 ευρώ συνολικά, το προηγούμενο διάστημα». Εντυπωσιάζομαι για την ακρίβεια της ενημέρωσης και τον κόπο που κάνατε για να  βρείτε το ποσό και ομολογώ ότι αυτή την πληροφορία δεν την είχα ούτε εγώ ως εκδότης της εφημερίδας.  Γιατί όμως δίνετε μια τέτοια πληροφορία «στον αέρα»; Αντιληφθήκατε μήπως κάπου ότι η αντίθεσή μου στη θέση σας για το νομοσχέδιο Μητσοτάκη σχετίζεται με το Documento; Αφορά μήπως το Documento; Πρέπει να καταλάβετε ότι το να έχει κάποιος ανησυχίες για τη δημοσιογραφία στη χώρα και να τις εκφράζει δεν είναι μια ιδιοτελής διαδικασία. Ενάντια στο νομοσχέδιο λοιπόν είμαι όχι γιατί αφορά το  Documento, αλλά επειδή αφορά την ήδη ταλαιπωρημένη δημοσιογραφία.
  2. Χαρακτηρίσατε το Documento ως εφημερίδα γνώμης. Θα μου επιτρέψετε να σας διορθώσω. Το Documento, σύμφωνα με την ομολογία διεθνών οργανώσεων Τύπου στο εξωτερικό αλλά και όπως αναφέρεται από σοβαρά ξένα Μέσα, είναι  μια εφημερίδα έρευνας. Πολλά δε τη χαρακτηρίζουν ως αιχμή της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Γνώμη έχουμε γιατί κάνουμε έρευνα. Δεν είμαστε απλώς εφημερίδα γνώμης. Η έρευνά μας έχει οδηγήσει σε αποκάλυψη εκατοντάδων σκανδάλων και το τίμημα που έχουμε πληρώσει είναι να βρεθούν οι δημοσιογράφοι του Documento στο στόχαστρο επιχειρήσεων δολοφονίας χαρακτήρα,  εξόντωσης και διώξεων. Δυστυχώς η εκπροσώπηση του Δούρειου Τύπο στην ΕΣΗΕΑ, σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις, απέφυγε να πάρει θέση για όλα αυτά και προτίμησε να μη σπάσει αυγά. Και έτσι κατέληξε να γυαλίζει το αυγό που γέννησε η κότα της παρά φύσει συμμαχίας με τη Δεξιά πλειοψηφία όχι για το καλό της Ένωσης αλλά για τα οφίτσια. Για να τελειώνουμε  με αυτό, το Documento εκπροσωπεί τη μαχητική ερευνητική δημοσιογραφία, ενώ δημοσιογραφία «γνώμης» είναι τα άρθρα, για παράδειγμα, που κατά καιρούς δημοσιεύει ο Σταύρος Καπάκος (για να μην αδικούμε και την ιστορία του καθενός).

Ας πάμε όμως στην ουσία. Όπως παραδέχεστε στην απάντησή σας, αφού αποδεχθήκατε την Επιτροπή και την επιτροπεία της κυβέρνησης, θέσατε τις απαιτήσεις σας σε σχέση με τα μέλη της Επιτροπής, τον τρόπο λειτουργίας της κ.λπ. Δηλαδή πρώτα αποδέχεστε, συναινείτε και μετά συμπληρώνατε ότι θα θέλατε κάτι πιο large; Αλήθεια; Γιατί δεν ζητήσατε την άποψη των συναδέλφων σας και πολύ περισσότερο όσων ψήφισαν την παράταξη; Γιατί δεν ανοίξατε δημόσιο διάλογο;

Επιπλέον δεχθήκατε όλα αυτά για να έρθετε σήμερα να συμπληρώσετε ότι στην πραγματικότητα νοιάζεστε και παλεύετε για να υπάρξει δίκαιο μοίρασμα της διαφήμισης. Και γιατί λοιπόν όταν η κυβέρνηση σας είπε ότι κάνει τον νόμο για Επιτροπή Δεοντολογίας για να υπάρχει σωστό μοίρασμα της διαφήμισης δεν τους είπατε «ναι, αλλά να δούμε τι σημαίνει αυτό συνολικά; Να βάλουμε κριτήρια αντικειμενικά στο μοίρασμα». Γιατί από όλα τα θεσμικά θέματα που υπάρχουν και όχι μόνο ταλαιπωρούν τον κλάδο, αλλά τον ευτελίζουν, εσείς διαλέξατε το νομοσχέδιο της Επιτροπής «Δεοντολογίας» ως θεσμικό σας κατόρθωμα; Όταν σας λέει ο Υπουργός ρυθμίζουμε το τοπίο γιατί δεν του λέτε «πάμε να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που θα επεξεργαστούν όλες οι πλευρές και θα εξυγιαίνει τον κλάδο»; Δεν είχατε χρόνο ή διάθεση;

Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι είμαστε η μοναδική Ένωση Δημοσιογράφων στην Ευρώπη που συναινεί στο να υπάρχει Επιτροπή διορισμένη από την κυβέρνηση για να κρίνει περιεχόμενο; Δεν σας προβληματίζει ότι δέχεστε να εξαρτάται η εμπορική λειτουργία ενός εντύπου, η αγορά δηλαδή, από το τι θα πει μια Επιτροπή και όχι οι αναγνώστες και οι πελάτες του;

Στα υπόλοιπα που γράφετε, και αποτελούν συγχαρητήρια στον εαυτό σας, επιτρέψετε μου να διαφωνήσω. Η αντίδραση που υπάρχει σε όλο τον κόσμο για τα έργα και τις ημέρες του Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου δεν είναι αποτέλεσμα δικής σας δράσης ούτε της ΕΣΗΕΑ. Όσοι πάθαμε (και είναι πολλοί και ακάλυπτοι από την παράταξη και την ΕΣΗΕΑ) απευθυνθήκαμε σε συναδέλφους στο εξωτερικό, αρθρογραφήσαμε, δώσαμε συνεντεύξεις και ακούστηκαν όσα δεν μπορούν να ακουστούν στην Ελλάδα. Είναι δυστυχώς κατάντια να βγάζουν ανακοινώσεις πρώτα οι διεθνείς οργανώσεις για όσα συμβαίνουν στον Τύπο της Ελλάδας και η ΕΣΗΕΑ να βγάζει με καθυστέρηση ή να μη βγάζει καθόλου.

Αν κάνω λάθος, θα ήθελα να στείλετε μια ανακοίνωση με την οποία στηλιτεύετε τον διαρκή αποκλεισμό συγκεκριμένων Μέσων από τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων κατά τη συνέντευξη του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Θα ήθελα να δημοσιοποιήσετε κάποια ανακοίνωση για τον αποκλεισμό εφημερίδων και άλλων Μέσων από τη διαφήμιση. Μια ανακοίνωση για τις 80 και πλέον αγωγές και μηνύσεις που έχουν κάνει εναντίον του  Documento όχι απλοί πολίτες αλλά όσοι οφείλουν να δώσουν απαντήσεις.

Πότε ως παράταξη βγάλατε ανακοίνωση για τους συναδέλφους σας στο Documento όταν υπουργοί βγαίνουν δημόσια και τους απειλούν ότι θα τους βάλουν φυλακή; Η χώρα βρίσκεται σε εκτροπή με παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων. Βγάλατε μια ανακοίνωση με την οποία απαιτείται να σταματήσουν τα καραγκιοζιλίκια περί «απορρήτου» και να δώσουν εξηγήσεις γιατί παρακολουθούσαν συναδέλφους σας; Τι σας εμποδίζει να το κάνετε όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που σας ψήφισε παίρνει σαφή θέση κάθε μέρα; Υπάρχει κάποιο άλλο συμβόλαιο πιο ισχυρό από αυτό που υπογράψατε με όσους σας εξέλεξαν;

Η ΕΣΗΕΑ όπως και η δημοσιογραφία βρίσκεται στη χειρότερη θέση από ποτέ. Πολιτεύεστε στην Ένωση με το συνεχές εκβιαστικό και άθλιο δίλημμα ότι αν δεν συγκυβερνάτε με τη Δεξιά του Κυρίου (Μητσοτάκη), η ΕΣΗΕΑ θα πέσει στα χέρια ακροδεξιών. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι χειρότερο μπορεί να γίνει στην Ένωση με κάποιον άλλο στη Διοίκηση. Όσα θέλει η κυβέρνηση σε σχέση με τον Τύπο τα έχει καταφέρει. Και εσείς δεν θυμάστε ότι δεν είσαστε Δούρειος Ίππος αλλά Δούρειος Τύπος.

ΥΓ. Μετά την πρώτη μου δημοσίευση με την οποία σας απέδιδα ευθύνες για συμπόρευση με τον Μητσοτάκη, το Πειθαρχικό Συμβούλιο με κάλεσε να απολογηθώ γιατί μια κυρία (πιθανόν και ανύπαρκτη) την 1η Ιουλίου έστειλε ένα mail στην Ένωση, το οποίο αφορούσε ένα tweet μου για τον Άδωνη Γεωργιάδη. Στο mail αυτό έγραφε:

«Πόσο ανεξάρτητος είναι ο δημοσιογράφος που χρησιμοποιεί τέτοιο λεξιλόγιο? Υπάρχει πειθαρχικό?»

Όπως γνωρίζετε, τέτοια  mail φτάνουν κατά εκατοντάδες στην ΕΣΗΕΑ κάθε μέρα. Διάφοροι κατηγορούν δημοσιογράφους επειδή δεν συμφωνούν μαζί τους. Αλλά το Πειθαρχικό αποφάσισε να εξετάσει αυτό που αφορούσε εμένα, μήνες μετά και αφού δημοσίευσα τη θέση μου ενάντια στη θέση της ΕΣΗΕΑ. Εύχομαι μετά τη σημερινή μου απάντηση να μη με καλέσει το πειθαρχικό για κάποιο άλλο λόγο. Γιατί ας πούμε στη διατροφή μου έχω πολλά λιπαρά και αυτό αποτελεί υβριστική συμπεριφορά απέναντι στο πρότυπο ζωής που προάγει ο Ηγέτης της χώρας και Άρχοντας των τριημέρων Κυριάκος Μητσοτάκης. Σαν δεν ντρεπόμαστε».

Όταν ο Λαμίν Γιαμάλ έκανε τα μαγικά του στους δρόμους του Ματαρό και τέσσερα χρόνια μετά έγινε πρωταθλητής Ευρώπης (video)

yamal barts

Όταν ο Λαμίν Γιαμάλ έκανε τα μαγικά του στους δρόμους του Ματαρό και τέσσερα χρόνια μετά έγινε πρωταθλητής Ευρώπης (video)

Πριν τέσσερα χρόνια έκανε πλάκα στους φίλους του με τη μπάλα στα πόδια.

Πειραιάς: Εμπλεκόμενος στη δολοφονία Λυγγερίδη ο σύντροφος της 16χρονης που επιτέθηκε σε 19χρονη

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ 2048x1365 1

Πειραιάς: Εμπλεκόμενος στη δολοφονία Λυγγερίδη ο σύντροφος της 16χρονης που επιτέθηκε σε 19χρονη

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας 19χρονης από…