Τις επτά μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης παρουσίασε ο Βαρουφάκης στο Brookings

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε παγκόσμια τη σημασία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους, μιλώντας στο ινστιτούτο Brookings, και περιέγραψε τις επτά μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η έκβασή των διαπραγματεύσεων θα αναδείξει αν η Ευρώπη βοηθά ή τελικά εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, από τις συνέπειες του κραχ του 2008.

varoufakis brookings 0

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε παγκόσμια τη σημασία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους, μιλώντας στο ινστιτούτο Brookings, και περιέγραψε τις επτά μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η έκβασή των διαπραγματεύσεων θα αναδείξει αν η Ευρώπη βοηθά ή τελικά εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, από τις συνέπειες του κραχ του 2008.

Ο υπουργός τόνισε ότι «καθήκον της κυβέρνησής μας είναι να δεχθεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκοσμίων εταίρων» και ανέφερε «είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε». Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το εύρος και την επιμονή της τρέχουσας κρίσης, και ότι πρέπει να ερευνηθούν τα λάθη στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι όσο αργεί η συμφωνία, τόσο ασφυκτιά η οικονομία και η κοινωνία και τόσο περισσότερο καθυστερούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με τις επτά μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης προανήγγειλε μεταξύ άλλων απαιτήσεις ελάχιστης επένδυσης για τις ιδιωτικοποιήσεις, δραστικό περιορισμό στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τη δημιουργία «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Οι 7 μεταρρυθμίσεις του κ. Βαρουφάκη

1. Να ξανα-αντιστρέψουμε την πυραμίδα των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων προς όφελος και της αποτελεσματικότητας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης για να εμπνεύσουμε και να κερδίσουμε την υποστήριξη του ελληνικού λαού. 

2. Οι πολιτικές μας για τις ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματα του παρελθόντος, με απαιτήσεις ελάχιστης επένδυσης, πάνω από την τιμή που ζητείται, έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοιχία των βραχυπρόθεσμων εσόδων με τη μακροχρόνια αύξηση του ΑΕΠ και πρόβλεψη για συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία από την συμμετοχή στο κεφάλαιο που θα διατηρήσει το κράτος. 

3. Στο συνταξιοδοτικό σύστημα αντί για την οριζόντια μείωση των συντάξεων που προωθείται ως «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», θα περιορίσουμε δραστικά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτρέψουμε τράπεζες και άλλες εταιρίες από το να μετακινούν τα διαχρονικά εργασιακά τους κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία ενθαρρύνοντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. 

4. Οι πολιτικές στον τομέα της παροχής πιστώσεων, μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και στην προστασία των αδύνατων, όπως και στη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων θα περιλαμβάνουν, δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» (από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ) ώστε να διαγράψουμε τα «κόκκινα δάνεια» χωρίς να πιέσουμε τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω με ένα κύμα πλειστηριασμών και χωρίς να δημιουργήσουμε ένα κύμα άστεγων Ελλήνων. 

5. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα η απαγόρευση της αναζήτησης πληροφοριών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από οποιαδήποτε υπηρεσίας του κράτους που βρίσκονται υπό την κατοχή του δημόσιου τομέα, θα μειώσει σημαντικά το κόστος των συναλλαγών καθώς επίσης θα αφαιρέσει ευκαιρίες μικρο-διαφθοράς. 

6. Η μεγαλύτερη αποτυχία της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι η αδήλωτη απασχόληση που υπολογίζεται στο 30% της μισθωτής εργασίας. Μέρος της αιτίας είναι η αποτυχία της δημόσιας διοίκησης να επιβάλουν την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων. Θα ζητήσουμε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να σχεδιάσουν συμβάσεις εργασίας που καταπολεμούν την αδήλωτη εργασίας και ενισχύουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργοδότες. 

7. Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και περιορισμός των μη ανταγωνιστικών πρακτικών που εφαρμόζονται από αυτούς που κηρύττουν ενάντια στη δύναμη των ολιγοπωλίων με αποτέλεσμα να αυξάνουν το περιθώριο τιμής-κόστους στη διάρκεια της ύφεσης. 

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται τόσο χρόνο γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους παγκόσμιους εταίρους μας ότι το προηγούμενο πρόγραμμα απέτυχε πριν συμφωνήσουμε σε ένα νέο πακέτο πολιτικών. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει ότι δεν θέλει να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα της διαφθοράς και των «πυραμιδικής» (Ponzi) ανάπτυξης και πως στόχος της Αθήνας είναι να ολοκληρωθούν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. 

«Το αποτέλεσμα της παρούσας ελληνικής διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την ΕΕ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα παίξει σημαντικό ρόλο στον αν η Ευρώπη θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει τις προσπάθειες του υπόλοιπου κόσμου να αφήσει πίσω το «κραχ» του 2008 και τις επίμονες επιπτώσεις του» είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις που «τελετουργικά» υπέγραφαν τα Μνημόνια, λέγοντας: «Τίποτα δεν θα ήταν πιο εύκολο για μένα, τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή μας, από το να προσυπογράψουμε το υπάρχον Μνημόνιο, το υπάρχον πρόγραμμα, να υποσχεθούμε να κάνουμε ό,τι λέει- όπως οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις τελετουργικά έκαναν – και έτσι να πάρουμε τα 7 δισ. ευρώ των δόσεων που εκκρεμούν άμεσα, ούτως ώστε οι καλοί δημοσιογράφοι του οικονομικού Τύπου να σταματήσουν να ανησυχούν τόσο πολύ για την κατάσταση της ρευστότητα στην Ελλάδα» ανέφερε. Αλλά «αυτό θα ήταν η λάθος συνταγή» Και τούτο διότι «αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη».

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι «η χώρα μας είναι δεσμευμένη νομικά ως μέρος της συμφωνίας μας για ένα υπερμέγεθες δάνειο. Μια θεραπεία, ένα πρόγραμμα, ένα Μνημόνιο που οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικά φτωχές». Ουσιαστικά ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι οι άλλες χώρες υποβλήθηκαν σε σημαντικά λιγότερη λιτότητα και για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο . Μάλιστα, η ανάπτυξη επέστρεψε μόνον όταν υπήρξε χαλάρωση λιτότητας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα σε ισχύ, για το οποίο έχουμε νομική δέσμευση. Λάβαμε όμως την εντολή από τους ψηφοφόρους να αλλάξουμε τη φιλοσοφία αυτού του προγράμματος. Ζητάμε δύο πράγματα» ανέφερε, «να ακουστούμε και ένα επενδυτικό πρόγραμμα», είπε ο κύριος Βαρουφάκης.

 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…