Newsroom

Newsroom

UNICEF: Στην πλέον δεινή θέση από ποτέ τα παιδιά στη Συρία

Οι βαρύτατες παραβιάσεις σε βάρος παιδιών στη Συρία ήταν οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί το 2016, αναφέρει η οργάνωση κάνοντας απολογισμό των επιπτώσεων της σύγκρουσης για τα παιδιά, μετά από έξι χρόνια αμείωτων συγκρούσεων.

58c6742e1dc524934b8b473e

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά θανάτωσης, ακρωτηριασμού και στρατολόγησης παιδιών αυξήθηκαν κάθετα το περασμένο έτος σε μια δραστική κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη τη χώρα.

– Τουλάχιστον 652 παιδιά σκοτώθηκαν – μια αύξηση 20% από το 2015 – καθιστώντας το 2016 τη χειρότερη χρονιά για τα παιδιά της Συρίας, από τότε που ξεκίνησε η επίσημη επιβεβαίωση των παιδιών θυμάτων το 2014.

– 255 παιδιά σκοτώθηκαν μέσα ή κοντά σε ένα σχολείο.

– Περισσότερα από 850 παιδιά στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν στη σύγκρουση, υπερδιπλάσια από αυτά που στρατολογήθηκαν το 2015. Τα παιδιά χρησιμοποιούνται και στρατολογούνται για να πολεμήσουν απευθείας στην πρώτη γραμμή και αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο μάχιμες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων, σε ακραίες περιπτώσεις ως εκτελεστές, βομβιστές αυτοκτονίας ή δεσμοφύλακες.

– Έγιναν τουλάχιστον 338 επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού*.

«Το βάθος της οδύνης είναι άνευ προηγουμένου. Εκατομμύρια παιδιά στη Συρία δέχονται επίθεση σε καθημερινή βάση, η ζωή τους έχει ανατραπεί πλήρως», δήλωσε ο Geert Cappelaere, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μιλώντας από τη Χομς, στη Συρία. «Κάθε ένα και όλα τα παιδιά είναι σημαδεμένα για όλη τη ζωή τους με φρικτές συνέπειες στην υγεία τους, την ευημερία και το μέλλον τους.»

Οι δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε διάφορες περιοχές της Συρίας στέκονται εμπόδιο στην αξιολόγηση της πλήρους κλίμακας των δεινών που υπομένουν τα παιδιά και στην παράδοση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλέον ευάλωτα κορίτσια και αγόρια. Πέρα από τις βόμβες, τις σφαίρες και τις εκρήξεις, τα παιδιά πεθαίνουν σιωπηλά, συχνά από ασθένειες που θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν προληφθεί εύκολα. Η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, σε ζωτικές σωτήριες προμήθειες καθώς και σε άλλες βασικές υπηρεσίες εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Πλέον ευάλωτα μεταξύ των παιδιών της Συρίας είναι τα 2,8 εκατομμύρια σε δυσπρόσιτες περιοχές, μεταξύ των οποίων 280.000 παιδιά που ζουν υπό πολιορκία, σχεδόν εντελώς αποκομμένα από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Μετά από έξι χρόνια πολέμου, σχεδόν 6 εκατομμύρια παιδιά εξαρτώνται τώρα από την ανθρωπιστική βοήθεια, 12πλάσια αύξηση από το 2012. Εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί, κάποια έως και επτά φορές. Πάνω από 2,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα ως πρόσφυγες στην Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ.

Στο εσωτερικό της Συρίας και πέρα από τα σύνορά της, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης αποσυντίθενται, και οι οικογένειες λαμβάνουν ακραία μέτρα απλώς για να επιβιώσουν, συχνά ωθώντας τα παιδιά σε πρώιμους γάμους και στην παιδική εργασία. Σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των νοικοκυριών, τα παιδιά εργάζονται για να στηρίξουν τις οικογένειές τους, κάποια κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ακατάλληλες ακόμα και για ενήλικες.

Ωστόσο, παρά τη φρίκη και τον πόνο, υπάρχουν πολλές αξιόλογες ιστορίες παιδιών αποφασισμένων να αγωνιστούν για τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους. Η Darsy (12 ετών), τώρα πρόσφυγας στην Τουρκία είπε: «Θέλω να γίνω χειρουργός για να βοηθήσω τους άρρωστους και τραυματισμένους ανθρώπους της Συρίας. Ονειρεύομαι μια Συρία χωρίς πόλεμο, για να μπορέσουμε να πάμε στο σπίτι μας. Ονειρεύομαι ένα κόσμο χωρίς πολέμους».

«Συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες του θάρρους των παιδιών της Συρίας. Πολλά έχουν διαβεί από την πρώτη γραμμή μόνο και μόνο για να λάβουν μέρος στις σχολικές εξετάσεις. Επιμένουν στη μάθηση, ακόμα και αν είναι σε υπόγεια σχολεία. Υπάρχουν τόσο πολλά περισσότερα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να ανατρέψουμε την κατάσταση για τα παιδιά της Συρίας», δήλωσε ο Cappelaere.

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

gallia parisi astunomia sen nteni

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

Έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, συνελήφθησαν και ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία και απόπειρα…

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

έβρος

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται πλέον ο 56χρονος συνοριοφύλακας, που δέχθηκε πυρά προερχόμενα από την τουρκική πλευρά…