Τζανακόπουλος: Τον Αύγουστο του 2018 λήγει το καθεστώς επιτροπείας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε σε συνέντευξη του στην «Αυγή» ότι τον Αύγουστο του 2018 «τελειώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λήγει το καθεστώς επιτροπείας».

59f44c891dc52481258b4587

Η τάχιστη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης «ώστε να έχουμε την άνεση χρόνου για να συζητήσουμε με τους δανειστές τους όρους της εξόδου από το Μνημόνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018», η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους «ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και η δέσμευση του Euorgroup για τη βιωσιμότητα του χρέους» και η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας ως «απαραίτητη εξασφάλιση της αυτοδύναμης πρόσβασης της χώρας στις αγορές χρήματος» είναι τα συγκεκριμένα απαραίτητα βήματα με ορίζοντα την ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

«Όλοι αναγνωρίζουν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας και κανείς δεν έχει τη διάθεση να δημιουργήσει τεχνητά εμπόδια στην πορεία της χώρας για την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» προσθέτοντας ότι «η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης εξελίσσεται θετικά. Δεν φαίνεται να προκύπτουν δημοσιονομικές αποκλίσεις, ενώ και στα ζητήματα των προαπαιτουμένων βρίσκουμε κοινούς τόπους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 «τελειώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λήγει το καθεστώς επιτροπείας» το οποίο σημαίνει ότι «δεν θα υπάρχει πλέον μια λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία θα πρέπει να εφαρμόζει η ελληνική πλευρά για να παίρνει ως αντάλλαγμα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους».

«Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομική παρακολούθηση και εποπτεία εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, αυτό είναι άλλωστε κάτι που συμβαίνει με όλες τις χώρες που βγαίνουν από προγράμματα στήριξης» πρόσθεσε.

Είπε ότι με τη λήξη του προγράμματος θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική και πολιτική κυριαρχία της χώρας «και θα φανούν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά».

Ως προς τα αποτελέσματα της ανάπτυξης, αφού επισήμανε ορισμένα θετικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης σημείωσε ότι για την κυβέρνηση «το βασικό ερώτημα είναι ποιά ανάπτυξη; Και εμφανίζεται σήμερα η πολιτική και κοινωνική διαιρετική γραμμή. Από τη μια, η ανάπτυξη που βασίζεται στην συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας και από την άλλη η δίκαιη ανάπτυξη της ισότητας, της αλληλεγγύης, η ανάπτυξη με αναδιανομή υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η δημοσιονομική πορεία για το 2017 «είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για την διανομή κοινωνικού μερίσματος και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016», τονίζοντας στη συνέχεια ότι το βασικό ερώτημα «δεν είναι αν θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα αλλά αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν αυτή την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης ή θα επαναλάβουν το πολιτικό ολίσθημα του 2016 όταν αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την εφάπαξ στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με 517 εκατομμύρια».

Ως προς την σφοδρή κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για τις «κοινές αξίες» με τον Ντ. Τραμπ και την συμφωνία για τα F-16, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού τόνισε ότι ο Ντ. Τραμπ αποτελεί επιλογή του αμερικανικού λαού και ως τέτοια είναι απολύτως σεβαστή, πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές είναι εκπεφρασμένες και σαφείς» και επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μιλά «για τις κοινές αξίες του ελληνικού και του αμερικανικού λαού».

Τόνισε ότι το θέμα των F-16 εξαντλήθηκε και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη βουλή, προσθέτοντας ότι «επρόκειτο για μια αναγκαία κίνηση την οποία είχε αιτηθεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήδη από το 2009, θα κοστίσει 1,1 δισ Euro σε βάθος δεκαετίας και θα επιβαρύνει επιπλέον τον ελληνικό προϋπολογισμό».

Σε ό,τι αφορά τις «ακραίες τοποθετήσεις» του αντιπροέδρου της ΝΔ με αφορμή την επίσκεψη στην Μακρόνησο που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταρχήν χαρακτήρισε την εκδήλωση ως φόρο τιμής «στην Ιστορία, τον αγώνα και την θυσία χιλιάδων αγωνιστών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί καθήκον της Αριστεράς η διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης απέναντι σε κάθε μορφής παραχάραξη και αναθεωρητισμό στους οποίους για δεκαετίες επιδίδεται η Ακροδεξιά ως φυσικός συνεχιστής του κράτους των εθνικοφρόνων».

«Είναι απολύτως λογικό, όταν η ΝΔ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα στο οποίο πρωταγωνιστούν γνωστοί ακροδεξιοί σαν τον κ. Γεωργιάδη να εκφράζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο για ένα τόπο μαρτυρίου σαν την Μακρόνησο» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας «δεν είναι πρωτοφανές αυτό. Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία είναι αρκετά τα παραδείγματα παραληρηματικών ακροδεξιών που τελικά ηττήθηκαν και έμειναν στην ανυποληψία ως αποτέλεσμα της επικράτησης των αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Εξοντώθηκε ο Zeus» – Ο Έλληνας μισθοφόρος που σκότωνε Ρώσους αιχμαλώτους στην Ουκρανία

γκηγηξ

«Εξοντώθηκε ο Zeus» – Ο Έλληνας μισθοφόρος που σκότωνε Ρώσους αιχμαλώτους στην Ουκρανία

Ο Zeus κατηγορείται ότι εκτέλεσε Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι είχαν παραδοθεί. Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση…

Viral η Τζόρτζια Μελόνι για όλους τους λάθος λόγους – Οι αγενείς γκριμάτσες της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ (Video)

449953213 2488484751338587 2152786964889985680 n

Viral η Τζόρτζια Μελόνι για όλους τους λάθος λόγους – Οι αγενείς γκριμάτσες της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ (Video)

Το στιγμιότυπο κατέγραψαν οι κάμερες και το συγκεκριμένο στιγμιότυπο έγινε viral.

Απαράδεκτες εικόνες απ’ τον Μπάλο στην Κρήτη: Τουρίστες αποβιβάζονται από σκάφη με το νερό μέχρι το λαιμό

balos1

Απαράδεκτες εικόνες απ’ τον Μπάλο στην Κρήτη: Τουρίστες αποβιβάζονται από σκάφη με το νερό μέχρι το λαιμό

Απίστευτες είναι οι εικόνες που μας έρχονται από τον Μπάλο στην Κρήτη, με πλήθος τουριστών…