Τζανακόπουλος: "Σε καμία περίπτωση νομοθέτηση νέων μέτρων"

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λάβει νέα μέτρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

584970eb1dc524447d8b486b

«Η οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018, αυτό είναι απαράβατος όρος για να υπάρξει συμφωνία. Τώρα, τα υπόλοιπα, οι τεχνικές λεπτομέρειες, ή οι διάφοροι τρόποι που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς καθυστερήσεις, είναι βεβαίως προς συζήτηση. Και σ’ αυτή τη συζήτηση, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96.

Συνεχίζοντας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως «το τι έχει ζητήσει η γερμανική πλευρά, δεν σημαίνει ότι έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά ή και από τους Ευρωπαίους».

«Η συζήτηση που αφορά τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η συζήτηση που αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, δεν έχει κλείσει. Επομένως, ούτε τρία χρόνια 3,5% υπάρχει ούτε 10 χρόνια 3,5% υπάρχει», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως, «αυτή τη στιγμή, το μόνο που υπάρχει είναι η συμφωνία του Ιουλίου, Αυγούστου, με όσα εκείνη προβλέπει». «Σε αυτή την πορεία εμείς συνεχίζουμε, συζητάμε όπως προέβλεπε το Eurogroup του Μαΐου του 2016 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία θα οδηγήσει σε πιθανή μείωση και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος», ανέφερε.

Επίσης χαρακτήρισε ως «πολύ θετική εξέλιξη», την απόφαση που ελήφθη στο προηγούμενο Eurogroup, για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, και σημείωσε πως «η απόφαση ελήφθη χωρίς να υπάρξει ανάγκη να δοθούν ανταλλάγματα από την ελληνική πλευρά».

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι «η δεύτερη αξιολόγηση έχει κάποια ανοιχτά ζητήματα, με κυριότερο όλων τα εργασιακά, αλλά το βασικό αγκάθι», όπως είπε, «είναι πολιτικού χαρακτήρα και αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και την επιμονή της Γερμανίας για δεκαετή παράταση του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος».

«Και οι δύο απαιτήσεις, απορρίφθηκαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στο προηγούμενο Eurogroup και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε τη συγκεκριμένη αυτή καθυστέρηση», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις πιέσεις που ασκούνται προς την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «κάθε φορά στο κλείσιμο, στην τελική ευθεία των αξιολογήσεων, οι πιέσεις από όλες τις πλευρές εντείνονται», και υπογράμμισε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης «δεν το θέλουμε μόνο εμείς, το θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων, για να μην πω ότι το θέλουν όλοι».

Εκτίμησε επίσης, ότι «η Ευρώπη έχει μπει σε μια περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας» και «κανείς δεν θέλει έναν ακόμη πονοκέφαλο, ο οποίος θα προσθέσει στην αβεβαιότητα».

«Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και θα δούμε πως θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, για να μπορέσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Βεβαίως, αυτό χρειάζεται εποικοδομητική στάση από όλες τις πλευρές και προς αυτή την κατεύθυνση ξέρετε ότι δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκλογές και ΝΔ

Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την χαρακτήρισε, «ανεύθυνη, αν όχι επικίνδυνη», «όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την ίδια τη χώρα», όπως είπε.

«Καταλαβαίνετε ότι εάν κάναμε δεκτό ένα τέτοιο αίτημα, αυτό θα σήμαινε την αποτυχία του τρίτου προγράμματος, το μη κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την αποτυχία να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει χαραχθεί για την ελληνική οικονομία, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017, αλλά και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές εντός του 2017», προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση για καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης, διερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος της ΝΔ «θεωρεί ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και προσέθεσε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης, πάρα πολλές φορές, έχει τοποθετηθεί, λέγοντας ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί μια ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς».

Αναρωτήθηκε επίσης εάν ο πρόεδρος της ΝΔ ζητώντας «να κλείσουμε άρον-άρον την αξιολόγηση, συμφωνεί με την απαίτηση του ΔΝΤ, για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος».

Για το Κυπριακό

Ερωτηθείς τέλος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι συνεχής, όπως έχουν επισημάνει σε δηλώσεις τους, τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα στήριξε την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση, βρισκόμαστε σε διαρκείς επαφές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις συζητήσεις στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει καθοριστεί για την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

βαξ παπ

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

opadoi

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…