Τζανακόπουλος: Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το τεταμένο κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, για μια «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» τον Αύγουστο, αλλά και για το ρόλο του ΔΝΤ για τον οποίο και άφησε αιχμές, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

5abd15ea1dc524e3528b4588

Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, να απειλεί όσο θέλει και να παραλογίζεται όσο θέλει το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας σήμερα το πρωί σε στο ΣΚΑΙ.

«Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται, η κυριαρχία τους είναι σαφής και προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες η Τουρκία έχει υπογράψει» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην υποστολή της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Τουρκία κατέβασε την ελληνική σημαία, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε αιχμηρά ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει». 

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει πει ότι δεν επιβεβαιώνετε το περιστατικό που αναφέρει η Τουρκία.

«Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος αποσαφήνισε πάντως ότι «υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία, και χρέος μας είναι να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας να μην υψώνουμε τους τόνους». 

Ερωτηθείς για τους νεαρούς που ύψωσαν με δική τους πρωτοβουλία την σημαία στα νησιά δίπλα στους Φούρνους ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε: «Η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι απλώς ότι σηκώνω μια σημαία στο σπίτι μου. Με δεδομένη την κατάσταση στο Αιγαίο πάνω από 30, 40 χρόνια καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες διότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια κατάσταση έντασης και δημιουργούνται περιστατικά που σε καμία περίπτωση δεν είναι θεμιτά».

Διαβεβαίωσε ότι «οι σημαίες εκεί που υπήρχαν υπάρχουν και η κατάσταση ελέγχεται πλήρως από το λιμενικό» προσθέτοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης δεν της πάει καλά».

Για το περιστατικό με το πρωθυπουργικό ελικόπτερο

Ο κυβερνητικός αναφέρθηκε και στο χθεσινό περιστατικό με το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης και πως ζητήθηκε από την Τουρκία σχέδιο πτήσης.

«Σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε» επισήμανε.

Για το θέμα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Σχετικά με το θέμα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν σε φυλακή της Αδριανούπολης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις, οι οχτώ Τούρκοι ζήτησαν άσυλο και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες». Το έχει πει κι ο πρωθυπουργός, Τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, άλλα υπάρχουν δικαιοκρατικές διαδικασίες εξήγησε.

Για τους δύο Έλληνες υπενθύμισε ότι η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει δια στόματος του Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης και μάλλον έχουν υπερβεί τα όρια οι συγκεκριμένες έρευνες 

«Πρόκειται για ένα περιστατικό που θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί εντός 72 ωρών» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών στη χώρα. 

Για τη στάση της ΕΕ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο κ. Τζανακόπουλςο αναφέρθηκε επίσης στη θέση που πήρε χθες ΕΕ για τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Χάνει διαρκώς στο κομμάτι των διεθνών σχέσεων. Δεν θα πρέπει να μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι». 

Ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας στη νέα προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι «η Ε.Ε. δεν κάνει τον διαιτητή. Οποιαδήποτε διμερείς διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα είναι και θέμα της Ε.Ε. καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε.» 

 «Καθαρή έξοδος της χώρας από τα μνημόνια» 

Τέλος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή γιατί δεν θα «υπάρχει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή όπως επεδίωξαν πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας».

«Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα οπότε δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις» επέμεινε.

Αναφερθείς στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την οικονομία αλλά και για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: 

«Προφανώς η έξοδος θα είναι καθαρή. Τι σημαίνει καθαρή έξοδος το εξήγησε και ο πρωθυπουργός χθες. Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή» τόνισε και προσέθεσε πως αυτό επιδιώχθηκε από πολιτικές δυνάμεις ιδίως στη χώρα μας διότι σε επίπεδο Ευρώπης δεν έγινε τέτοια συζήτηση. «Αντιθέτως καμιά σοβαρή η πολιτική δύναμη που παίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα δεν ζήτησε πιστοληπτική γραμμή. Επομένως αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα επομένως η έξοδος θα είναι απολύτως καθαρή δηλαδή χωρίς νέες δεσμεύσεις».

«Αυτό νομίζω πρέπει να πούμε πως έχει διαγραφεί, έχει προεξοφληθεί. Και με αυτή την έννοια σας λέω με βεβαιότητα ότι η πορεία της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία του τρίτου προγράμματος είναι βέβαιη και σταθερή και θα ολοκληρωθεί στην ώρα της» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αιχμές για το ρόλο του ΔΝΤ

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε αιχμές για τον τρόπο που παρουσιάζονται κάποιοι αριθμοί από τους οποίους ούτως η άλλως το Ταμείο, έχει την τάση διαχρονικά να υπό εκτιμά, όπως είπε. 

«Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή όποια πρόβλεψη και αν κάνει νομίζω ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά και την πρόβλεψη που είχε κάνει για το 2015 για το 2016 και το 2017 οι οποίες ήταν υποεκτιμημένες αλλά και μετά τις προβλέψεις που έκανε για τα πρώτα δύο προγράμματα τα οποία ήταν και υπερεκτιμημένα επομένως αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ό,τι κι αν πει, έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Αυτό που όμως πρέπει να σχολιάσω είναι ότι πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα έχει γίνει χρήση των δεδομένων που παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -άλλες φορές διαστρεβλωμένη άλλες φορές πραγματική- για να προεξοφληθούν άλλες φορές αποτυχίες ή για να προεξοφληθεί μία πορεία προς τα βράχια» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε πως «η καθαρή έξοδος είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί δεν αφορά μία αξιολογική κρίση. Η καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς νέες δεσμεύσεις σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και τέταρτο μνημόνιο με αυτήν την έννοια λοιπόν σας λέω ότι μιλάμε για μία καθαρή έξοδο την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ανεξαρτήτως οπτικής γωνίας που βλέπει τα πράγματα».

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…