Newsroom

Newsroom

Tύμπανα πολέμου από Ερντογάν προς πάσα κατεύθυνση

Πανικό δημιούργησαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -υπό το βάρος της αποτυχημένης τουρκικής επιχείρησης στην Αφρίν της Συρίας- κάλεσε τους μάχιμους πολίτες της χώρας του να βρίσκονται σε εγρήγορση, σε περίπτωση επιστρατεύσεως.

5a9291441dc52449188b4588

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στην πόλη Καραμανμαρά της νοτιοανατολικής Τουρκίας μίλησε για την επιχείρηση στη Συρία και δήλωσε: «Ας είναι όλοι έτοιμοι για επιστράτευση, αν και δεν υπάρχει καμία άμεση ανάγκη τώρα. Είμαστε λίγο πριν μια νέα ανάσταση. Μετά τις συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία αν κληθεί ο λαός με φύλλα πορείας, θα σπεύσουμε όλοι με πρώτο εμένα» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Παράλληλα, ανέβασε επί σκηνής ένα μικρό κορίτσι ντυμένο με στρατιωτική στολή, λέγοντας πως «αν γίνει μάρτυρας, θα την τιμήσουμε με τη σημαία», και μίλησε για έναν «παγκόσμιο πόλεμο προπαγάνδας, με βάση ψέματα…από αυτούς που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία στο έδαφος», ο οποίος «δεν πρόκειται να δουλέψει». 

Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι προσπάθησαν μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-devlet) να δουν πού θα έπρεπε να παρουσιαστούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγη ώρα την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος του Υπουργείου Άμυνας και προβλήματα σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού κράτους.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα ο Πρόεδρος της χώρας εκτελεί και χρέη Αρχιστρατήγου σε περίοδο πολέμου.

Οι δηλώσεις αυτές έλαβαν χώρα αφού η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες προκλητικές navtex που αφορούν μάλιστα σε γερμανικό ερευνητικό πλοίο, δεσμεύοντας θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Παράλληλα, ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» των Κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί, τόνισε, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια τη κυπριακής ΑΟΖ- περιλαμβανομένου του τεμαχίου 10, όπου αναμένεται να τρυπήσει η ExxonMobil σε μερικούς μήνες. Ωστόσο, υποστήριξε πως η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

Σημειώνεται ακόμη πως τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» κάνει λόγο σε δημοσίευμά της για «σχεδιασμένη προβοκάτσια» των Ελληνοκυπρίων» σε περιοχή «ανοιχτά της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας» 

Οι Αμερικανοί απειλούν τους Τούρκους με κυρώσεις για τους S-400

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος, που συνομίλησε με Τούρκους δημοσιογράφους στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν ξεκάθαρος ότι η απόκτηση από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 θα μπορούσε να εκθέσει την Τουρκία στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν η Τουρκία δεν συνετιστεί θα ισχύσει και γι’ αυτήν ο νόμος που προβλέπει κυρώσεις, υπό το βάρος και των πιέσεων βουλευτών και γερουσιαστών που πιέζουν και για εμπάργκο όπλων.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…