«Τυχερό αστέρι»: Η ταινία της εβδομάδας

Ακόμη μια ανθρώπινη ιλαροτραγωδία από τον Κορε-Έντα, δημιουργού της ταινίας «Κλέφτες καταστημάτων» η οποία προβλήθηκε με επιτυχία στο φεστιβάλ των Καννών αποσπώντας 2 βραβεία.

βροκερ

Τυχερό αστέρι (Broker) (***)

Δραματική νοτιοκορεατικής παραγωγής 2022 (129)

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κορε-Έντα Πρωταγωνιστούν: Σονγκ Κανγκ-Χο, Ντονγκ-Γουόν Γκάνγκ, Μπάε Ντούνα, Τζι-Γιουν Λι

Μια νεαρή μητέρα εγκαταλείπει το νεογέννητο μωρό της σε μια «βρεφοδόχο» (ειδικά κουτιά-δοχεία που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία των νοτιοκορεατικών πόλεων με σκοπό να προστατεύονται τα άτυχα βρέφη ώσπου να τα εντοπίσει κάποιος) αλλά τις κινήσεις της καταγράφουν δύο αστυνομικίνες.

Όπως στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και σε αυτό το ύπουλα βραδυφλεγές και μινιμαλιστικό δράμα η αλήθεια δεν είναι μονοσήμαντη. Η συμπόνοια του σκηνοθέτη για τους μικροκομπιναδόρους και αναξιοπαθούντες ήρωες του – η απελπισμένη μητέρα θα συνεργαστεί με δύο απατεώνες που πουλάνε βρέφη σε άτεκνα ζευγάρια- εκτός από όχημα προς τον προσδιορισμό μιας ακόμη εναλλακτικής οικογένειας, γίνεται κι ένα χρήσιμο αφηγηματικό όπλο για να αναλύσει διεξοδικά καυτά ζητήματα γύρω από την σύγχρονη κορεατική πραγματικότητα (υιοθεσία, γραφειοκρατία, κοινωνική πρόνοια κ.α.) Το ευαίσθητο και λιτό «Τυχερό αστέρι» αποτελεί μια ιλαροτραγική ταινία για απατεώνες με καρδιά, που αντίθετα με τα όσα πιστεύει η πλειοψηφία της κοινωνίας για εκείνους, μπορούν να κάνουν την ανατροπή και να μας διδάξουν σπάνια μαθήματα ανθρωπιάς. Ο νοτιοκορεάτης πρωταγωνιστής Σονγκ Κανγκ- Χο («Παράσιτα») κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ των Κανών, ενώ ο ιάπωνας σκηνοθέτης Χιροκάζου Κορε-Έντα απέσπασε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής

Παρίσι ξανά (Revoir Paris) (**1/2)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2023(93)

Σκηνοθεσία: Αλις Βινοκούρ Πρωταγωνιστούν: Βιρζινί Εφιρά, Μπενουά Μαζιμέλ

H Μία προσπαθεί τρεις μήνες μετά από την τρομοκρατική επίθεση σε παριζιανικό μπιστρό να ανασυνθέσει τις τρομακτικές εικόνες της μοιραίας βραδιάς.

Η βασική ιδέα προέρχεται από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπατακλάν το 2015, αλλά η Αλίς Βινοκούρ δεν επιδιώκει να κάνει ένα τυπικό φιλμ καταγγελίας. Αφουγκράζεται το αίσθημα ενοχής της Μία για το γεγονός πως εκείνη έζησε ενώ οι περισσότεροι σκοτώθηκαν και προσφέρει στην Βιρζινί Εφιρά την ευκαιρία να δώσει μια ανεπανάληπτη εσωτερική ερμηνεία που απέσπασε το βραβείο Σεζάρ.

Shazam! Η οργή των θεών (Shazam! Fury of the gods) (*1/2)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (129)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Σάντμπεργκ Πρωταγωνιστούν: Ζάκαρι Λέβι, Έλεν Μίρεν, Λούσι Λου

Ο Shazam περνά κρίση ταυτότητας καθώς δεν νιώθει ισάξιος των υπόλοιπων σούπερ ηρώων αλλά τρεις μοχθηρές Ελληνίδες θεές θα δώσουν νόημα στην «ανούσια» ζωή του.

Λιγότερο ευρηματική και επιτυχημένη, η συνέχεια του πρώτου «Shazam» προσπαθεί απεγνωσμένα να ισορροπήσει μεταξύ χιούμορ και δράσης. Όμως η νέα περιπέτεια του έφηβου υπερήρωα το μόνο που καταφέρνει είναι να επαναλαμβάνει μονότονα και με αρκετό άγχος τον προ τετραετίας εαυτό της.

65 (**)

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (93)

Σκηνοθεσία: Σκοτ Μπεκ, Μπράιαν Γουντς Πρωταγωνιστούν: Άνταμ Ντράιβερ, Αριάνα Γκρίνμπλατ

Ύστερα από την αναγκαστική προσεδάφιση του σκάφους του σε άγνωστο πλανήτη ο κυβερνήτης Μιλς έντρομος ανακαλύπτει ότι βρίσκεται στην Γη της εποχής των δεινοσαύρων.

Το «Τζουράσικ Παρκ» συναντά το «Άλιενς» σε τούτο το φιλόδοξο αλλά κι ελάχιστα πρωτότυπο sci-fi που ποντάρει πολλά στην φιλότιμη προσπάθεια του Ντράιβερ να δώσει υπόσταση στο χαρακτήρα του και στη λειτουργική χρήση του GGI στο πειστικό αποτύπωμα των τρομακτικών προϊστορικών τεράτων.

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο