«Τσουνάμι» αναστολών από χώρες της Ε.Ε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στον «αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη μετά τις αποφάσεις για προσωρινή αναστολή. Παρά τους καθησυχαστικούς τόνους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη φαρμακευτική εταιρεία της Οξφόρδης τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφασίζουν την αναστολή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο θορυβημένες από τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων.

astrazeneca2

Λίγα λεπτά με την ανακοίνωση του Βερολίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε την αναστολή της χρησης του εμβολίου της AstraZeneca  προληπτικά, εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκου Οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ). Η απόφαση θα έχει ισχύ τουλάχιστον 24 ώρες δεδομένου ότι η σχετική ανακοίνωση από τον ΕΜΑ αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης (16/03).

«Με σύσταση του υπουργείου Υγείας», είπε ο Μακρόν σε συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές, η απόφαση είναι να ανασταλεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca ως προηλπτικό μέτρο με την ελπίδα να αρχίσει πάλι το συντομότερο δυνατόν εφόσον η σύσταση [του ΕΜΑ]  είναι θετική».

Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ανάλογη απόφαση και από την Ιταλία όπου είναι υπό έρευνα -και εισαγγελική- τουλάχιστον δυο θάνατοι, στη Σικελία και το Πιεμόντε.

Η απόφαση για προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca σε όλη την Ιταλία ελήφθη έπειτα από συνομιλία του υπουργού Yγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων, Aifa, σε ανακοινωθέν του τονίζει ότι αποφάσισε «προσωρινά και προληπτικά, εν αναμονή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), να απαγορεύσει την χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca κατά της covid 19, σε όλη την επικράτεια της χώρας». Προσθέτει, δε, ότι «η απόφαση ελήφθη, τηρώντας την ίδια γραμμή με ανάλογες αποφάσεις που ελήφθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Προσωρινή αναστολή των εμβοίασμών ανακοίνωσε και η Ισπανία. 

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας (μετά από σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich) ανακοίνωνε επίσης την αναστολή των εμβολιασμών στον πληθυσμό της χώρας με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μετά τις τελευταίες αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη.

Σε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, χαρακτήρισε την απόφαση ως «προληπτική αναστολή», η οποία, είπε, ήταν μέρος της «ανοιχτής και διαφανούς» προσέγγισης της κυβέρνησης στην επικοινωνία με τους πολίτες σχετικά με τον ιό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Βερολίνο τόνιζε σε όλους τους τόνους πως εξακολουθεί να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 βάσει των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και παρά την αναστολή της χρήσης του σε κάποιες χώρες.

Οι χώρες που προηγήθηκαν 

Να σημειώσουμε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός με το παρασκεύασμα προκαλεί μεγαλύτερους κινδύνους για θρόμβους στο αίμα άλλες δέκα χώρες στην Ευρώπη σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο.

Η Ολλανδία ήρθε σήμερα να προστεθεί στις χώρες που σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου για προληπτικούς λόγους.

Χθες, Κυριακή και η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει ότι σταματά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την ανακοίνωση της Νορβηγίας ότι τρεις υγειονομικοί και ακόμη ένας πολίτης υπέστησαν θρομβώσεις λίγες ημέρες αφότου εμβολιάστηκαν.

Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αναστολή χρήσης του εμβολίου, ενώ ακολούθησαν η Βουλγαρία την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού χαρακτήρισε τα περιστατικά θρομβώσεων «μεμονωμένα» -έχει καταγραφεί ένα και στην Ελλάδα- και έκρινε ότι η διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα μας πρέπει να προχωρήσει κανονικά.

Το ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά» (video)

kallianos

Το ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά» (video)

Ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος βιώνει τον δικό του «Γολγοθά»…

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

AP24114688766400

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

Έως και 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους - Χώροι «κατήχησης» της αριστεράς τα πανεπιστήμια, σύμφωνα…

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

at agion 1 1 1

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

23 ημέρες έχουν περάσει από την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το Τμήμα των…