Τσιρώνης: Καλέστε με να καταθέσω για τον Βγενόπουλο (επιστολή)

Ο άνθρωπος που πρώτος «κυνήγησε» την υπόθεση Βγενόπουλου και ανέδειξε με το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής το παράπλευρο σκάνδαλο της υπόθεσης Βατοπεδίου με επίκεντρο τον τραπεζικό όμιλο Marfin ζητάει με επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων να καταθέσει ενώπιον της επικείμενης συζήτησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για ζητήματα δικαιοσύνη.

56f3dc321dc5240b1a8b48bf

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου Δημήτρης Τσιρώνης στην επιστολή του μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την λειτουργία της δικαιοσύνης σχετικά με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου τριτοκοσμική.

Διαβάστε όλη την επιστολή

Κυρία και Κύριοι Πρόεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

έχω την τιμή να σας ενημερώσω ότι, ενόψει της επικείμενης συζήτησης στην «Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» για ζητήματα δικαιοσύνης και διαφθοράς, απέστειλα Επιστολή στον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στην κυρία Πρόεδρο της Επιτροπής, την οποία σας επισυνάπτω για ενημέρωσή σας, με την οποία αιτούμαι να κληθώ να καταθέσω ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για όσα γνωρίζω, παράσχοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, για υπόθεση διαφθοράς, που είχε αναδειχθεί από το κοινοβούλιο κατά τις διαδικασίες της Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι το 2010.

Ειδικότερα:

– Η Εξεταστική και η Προανακριτική Επιτροπή του 2010 για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, των οποίων είχα την τιμή να είμαι μέλος και Πρόεδρός τους αντίστοιχα, ανέδειξαν ένα παράπλευρο σκάνδαλο με επίκεντρο τον τραπεζικό όμιλο MARFIN.

– Οι δύο ως άνω Επιτροπές της Βουλής είχαν καταγράψει με απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια όλες τις πτυχές αυτού του σκανδάλου, ενώ προφητικά δυστυχώς είχαν προβλέψει από τον Οκτώβριο του 2010, ήτοι δυόμισι έτη ενωρίτερα, την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και την συνεπαγόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας (Μάρτιος 2013), εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης της θυγατρικής τράπεζας στην Ελλάδα και του μητρικού κυπριακού τραπεζικού ομίλου MARFIN POPULAR BANK.

– Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η τράπεζα MARFIN POPULAR BANK, μετονομασθείσα στη συνέχεια σε CYPRUS POPULAR BANK (ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ), να καταρρεύσει και να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, συμπαρασύροντας στην κατάρρευση και την κυπριακή οικονομία, η οποία μόλις τις προηγούμενες ημέρες κατάφερε μετά από τρία (3) οδυνηρά έτη να βγει από το μνημόνιο που είχε οδηγηθεί.

– Η υπόθεση αυτή αν και είχε γίνει γνωστή από την Προανακριτική Επιτροπή το 2010 στην κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη, στις εποπτικές αρχές και στη συνέχεια, από τον υπογράφοντα, στους Οικονομικούς Εισαγγελείς (Απρίλιος 2013) και στους Εισαγγελείς Διαφθοράς (Ιανουάριος 2014), κατά περίεργο και παράδοξο τρόπο καρκινοβατούσε, χωρίς να πάρει τη φυσιολογική οδό της δικαιοσύνης, με την άσκηση ποινικών διώξεων των ιθυνόντων και των συνεργών του σκανδάλου και με την αναζήτηση και τον καταλογισμό των προϊόντων του οικονομικού αυτού εγκλήματος που διεπράχθη στην Ελλάδα μεταξύ 2006-2010.

– Μόλις πρόσφατα μάλιστα πληροφορηθήκαμε με έκπληξη ότι η παραπάνω υπόθεση οδηγήθηκε στο αρχείο με βεβιασμένο και συνοπτικό τρόπο, αφού πρώτα αφαιρέθηκε απροσχημάτιστα και απροκάλυπτα από τους εισαγγελείς διαφθοράς (ακόμη και εάν ήταν νόμιμη η αφαίρεση της υπόθεσης, δεν ήταν ηθική), χωρίς η υπόθεση αυτή να παραπεμφθεί από τη δικαιοσύνη στο ακροατήριο ή έστω στη χειρότερη περίπτωση να παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο για την έκδοση απαλλακτικού ή παραπεμπτικού Βουλεύματος.

– Τέτοιου είδους λειτουργία της δικαιοσύνης δεν συνάδει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν συναντά κανείς πλέον ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου ακόμη και εκεί τα προσχήματα τουλάχιστον τηρούνται. Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε καμιά περίπτωση δεν νοείται Ασυδοσία της Δικαιοσύνης. Ασφαλώς και οι ελέγχοντες ελέγχονται και οι κρίνοντες κρίνονται.

Κυρία και Κύριοι Πρόεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Θεωρήσετε ότι είμαι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή το κρίνετε αναγκαίο, προκειμένου να σας ενημερώσω, εφόσον επιθυμείτε, με αναλυτικό και λεπτομερή τρόπο για την υπόθεση διαφθοράς που περιέγραψα συνοπτικά προηγουμένως, προκειμένου το κοινοβούλιο να φωτίσει άγνωστες ενδεχομένως πτυχές της εν λόγω υπόθεσης και να λάβει τις δέουσες και ορθές αποφάσεις.

Με τιμή

Τσιρώνης Δημήτριος

πρώην Βουλευτής

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…