Newsroom

Newsroom

Τσίπρας σε Μέρκελ: Η στάση του ΔΝΤ θέτει εν αμφιβόλω την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής Οικονομίας ανέλυσε στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο Βερολίνο.

58540f011dc5242e448b46bc

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στη γερμανίδα ομόλογό του τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε παράλληλα στην καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Εξάλλου ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κατά τα λοιπά, στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε η κ. Μέρκελ συζητήθηκαν το Κυπριακό, το προσφυγικό και οι ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε μεταξύ άλλων την καγκελάριο με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε την κρισιμότητα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Το μπαλάκι στην εξέδρα από την Άνγκελα Μέρκελ

Υπενθυμίζεται πως στις κοινές δηλώσεις τους πριν από το δείπνο εργασίας, η γερμανίδα καγκελάριος πέταξε τη μπαλάκι στην εξέδρα, στέλνοντας μήνυμα ότι οι αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο. Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του εξήγησε ότι «η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας δεν πρέπει να αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς, αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όσους έκαναν θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της οικονομικής σταθερότητας». «Αυτό προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους, ώστε να στείλουμε ένα ισχυρό σήμα ότι οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο και η Ελλάδα δεν αποτελεί πια μέρος της κρίσης, αλλά της λύσης» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη λήψης γενναίων αποφάσεων, συνεργασίας και διαρκούς προσπάθειας ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα και να κάνουμε σταθερά βήματα για α αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα. «Κοινή μας σταθερά είναι η προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες. Κοινή μας επιδίωξη είναι μια σταθερή Ευρώπη. Κοινή μας απειλή είναι η ραγδαία άνοδος των ρατσιστικών φωτών στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτό «αποτελεί κεντρικής σημασίας ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης και των ευρωτουρκικών σχέσεων». «Η θέση μας είναι σαφής» εξήγησε, προσθέτοντας ότι «στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό. Μια λύση που θα εξασφαλίζει ότι μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή κυπριακή Δημοκρατία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ».

Για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία τέλος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά με πλήρη συμμόρφωση στους κανόνες από την πλευρά της» και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει με την Άνγκελα Μέρκελ το πώς θα έχουμε μια καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…