Newsroom

Newsroom

Τσίπρας προς διαφωνούντες: Η Αριστερά στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού (video)

Ισχυρό μήνυμα προς όσους διαφωνούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση ηττήθηκε αλλά πως στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση έχει δέσμευση απέναντι στο λαό να δώσει αγώνες. 

tsipras 388 1

Ισχυρό μήνυμα προς όσους διαφωνούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση ηττήθηκε αλλά πως στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση έχει δέσμευση απέναντι στο λαό να δώσει αγώνες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του απατώντας έμμεσα στις αντιρρήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και κάλεσε όλους να στέκονται στην ουσία κι όχι στο γράμμα των κανονισμών. 

Αν και παραδέχθηκε για μια ακόμη φορά ότι έγιναν λάθη κατά τη διαπραγμάτευση, τόνισε πως δε μετανιώνει για το γεγονός πως η κυβέρνησή του προσπάθησε και κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα είπε πως: «..Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης. Αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Αναδείξαμε, όμως, ταυτόχρονα και τα όρια της σημερινής Ευρώπης, τα όριά της και τις ανοχές της απέναντι στη δημοκρατική επιλογή των λαών της….. Οι συντηρητικές δυνάμεις -δεν υπάρχει αμφιβολία- πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στην ελληνική Κυβέρνηση, απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στην Ελλάδα. Εντούτοις, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι έχασαν κάτι εξαιρετικά πολύτιμο: την ηγεμονία, την αίσθηση της ηγεμονίας τους στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια κοινή γνώμη..» 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά τη 12η Ιουλη” και πως “κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος”. Υποστήριξε μάλιστα πως ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης για την τρίτη δανειακή σύμβαση, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του κειμένου της συμφωνίας για το συμφέρον της “μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας”, με αναζήτηση μέτρων που θα αντισταθμίσουν τις υφεσιακές τάσεις της συμφωνίας. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει αποφευχθεί αφού οι ακραίες συντηρητικές δυνάμεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη επιμένουν. Είπε πως χωρίς πρόθεση να ωραιοποιήσει τη συμφωνία, υποστήριξε πως η συμφωνία δίνει αέρα 3 ετών κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών και δέσμευση για την απαραίτητη αναδιάρθρωση του χρέους. Χαρακτηριστικά τόνισε πως: “..Προφανώς βέβαια, για να συμβεί αυτό, είναι προαπαιτούμενο το να μην επανέλθει το grexit στο τραπέζι. Όχι από εδώ μέσα. Από τους εταίρους μας εννοώ. Διότι σε κάποιους δεν έχει φύγει από το μυαλό αυτή η ιδέα, αυτός ο σχεδιασμός… Ακόμα και τώρα, λίγες μέρες πριν, κατά τη συνάντηση του Υπουργού των Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, από τη γερμανική πλευρά ετέθη ξανά στο τραπέζι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα, η ίδια ιδέα, το ίδιο σχέδιο. Και το λέω αυτό γιατί  όποια συμφωνία κι αν συνάψει κανείς, όσο θετική προοπτική χρηματοδότησης κι αν έχει, και όσες προοπτικές και αν έχει να διώξει το φάντασμα που πλανιέται πάνω από τη χώρα εδώ και πέντε χρόνια, αν στο επαναφέρουν διαρκώς κάποιοι σκόπιμα, το φάντασμα δεν θα φύγει ποτέ…»

Σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους επεσήμανε πως: “..Η συμφωνία που από αύριο ξεκινάμε να διαπραγματευόμαστε περιλαμβάνει, επίσης, και κάτι εξίσου σημαντικό με όσα αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, ίσως και σημαντικότερο: την σαφή, σαφέστατη δέσμευση για αναδιάταξη του χρέους, προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο. Και είναι μια εξέλιξη σημαντική. Μέχρι τώρα αυτό που συζητείτο ήταν εάν θα γίνει αυτή η αναδιάρθρωση, η αναδιάταξη. Σήμερα αυτό που συζητείται δεν είναι εάν θα γίνει, αλλά σε τι βάθος θα γίνει…» 

Οι 4 άξονες της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας

Στη συνέχεια στράφηκε καθαρά προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως “μαζί με τους ΑΝΕΛ αναλάβαμε να αλλάξουμε τη χώρα” και σε αυτή την κατεύθυνση εξήγγειλε δράσεις σε τέσσερις άξονες:
1. καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής – ραδιοτηλεοπτικό τοπίο – ευρωπαϊκή πρωτοτυπία προσωρινές άδειες, ΕΡΤ πάροχος δικτύου
2. φοροδιαφυγή με προεξάρχουσα τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού – αφήνοντας τη Δικαιοσύνη να αναπνεύσει
3. σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα
4. στήριξη των αδυνάτων με προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα για να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις

Συγκεκριμένα για τι κυβερνητικές πρωτοβουλίες τόνισε ότι: «..Από αύριο και παράλληλα με τη διαπραγμάτευση ρίχνουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής σε τέσσερις μεγάλους άξονες με στόχο την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας. 
Πρώτος άξονας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Σήμερα δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που βάζει τέλος, επιτέλους, στην ασυδοσία της διαπλοκής και θεσπίζει καθεστώς διαφάνειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο…
Παράλληλα, παίρνουμε την πρωτοβουλία να χτυπήσουμε με άμεσες δράσεις τη φοροδιαφυγή. .. Και ξεκινάμε την σύγκρουση με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, αφήνοντας επιτέλους τη Δικαιοσύνη να αναπνεύσει και να επιτελέσει το καθήκον της, πράγμα που είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα να γίνεται με μεγάλη χαρά, ομολογώ. 
Επιπλέον, ανοίγουμε τον διάλογο για την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Και βεβαίως στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία…» 

 

Για την “επόμενη” μέρα επεσήμανε ότι: «..Αμέσως μετά την έγκριση και αυτής της τελευταίας -με βάση τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου- δέσμης προαπαιτουμένων δράσεων από τη Βουλή, είμαστε αναγκασμένοι με την ίδια επιμονή και την ίδια μαχητικότητα να διαπραγματευθούμε ξανά, προκειμένου να διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης μέρας, της δανειακής σύμβασης. 
Και επειδή η έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι καθοριστική θεωρώ ως δεδομένο ότι θα πρέπει αυτές τις ρωγμές, στις οποίες αναφέρθηκα πιο πριν, να τις αξιοποιήσουμε. Να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών στην Ευρώπη, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  
Να βελτιώσουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, που αναγνωρίζει αυτόν τον αγώνα, που συμμερίζεται τις αγωνίες μας. Και στην οποία πλειοψηφία χρωστάμε τη σημερινή δυνατότητα να αλλάξουν μέτρα που έχουν άμεση αρνητική επίπτωση, να βελτιωθούν, να βρεθούν αντισταθμιστικά, να διεκδικηθούν κονδύλια, προκειμένου μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες να μπορέσουν να έχουν τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις…»

Τόνισε επίσης πως παρά τη σχετική παραπληροφόρηση και κινδυνολογία, οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δε θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας. “Η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης είναι εγγύηση για την α’ κατοικία των φτωχών ανθρώπων” είπε ο πρωθυπουργός. 

Συγκεκριμένα είπε: «…Θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσω από αυτό το Βήμα ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εγκρίνει σήμερα η Βουλή και θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη του 2016 δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας… Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτήν την Κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι διαρκής… Κανένας άνεργος, κανένας μεροκαματιάρης, κανένας χαμηλόμισθος και χαμηλοσυνταξιούχος, κανένας δανειολήπτης σε λαϊκές συνοικίες, σε φτωχές γειτονιές, σε υποβαθμισμένες γειτονιές δεν πρόκειται να χάσει το σπίτι του…»

Απευθυνόμενος στους διαφωνούντες και πάλι, είπε πως “κάποιοι δηλώνουν πως σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει σημασία αν η κυβέρνηση θα είναι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ ή τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια”.

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός είπε πως “η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας” κι έκανε λόγο για “μεγάλες ταξικές συγκρούσεις με τα συμφέροντα”. “Δεν προτίθεμαι οικειοθελώς να εγκαταλείψω”, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για “αγώνες που έχουμε μπροστά μας, αγώνες που θα κερδηθούν”.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως: «..Κάποιοι, δηλώνουν ότι δεν έχει σημασία εάν σε αυτό το πλαίσιο Κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ή τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια. Και μάλιστα πολλές φορές παρομοιάζουν και την παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση ως μια αγωνία για καρέκλες και αξιώματα. 
Θλίβομαι γι’ αυτές τις επισημάνσεις. Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να σχολιάσω. 
Σε ό,τι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών, η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη αξιώματος. Είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας! Οχυρό μάχης για την προστασία των αδικημένων! Οχυρό μάχης για τις μεγάλες ταξικές συγκρούσεις εντός της χώρας με τα οργανωμένα συμφέροντα!
Αυτό το οχυρό μάχης, σε ό,τι με αφορά, δεν προτίθεμαι –οικειοθελώς τουλάχιστον- να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί ούτε ριψάσπιδες ούτε απολογητές χαμένων αγώνων. Γιατί χαμένοι αγώνες είναι μονάχα οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ!
Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα δοθούν με την ίδια μαχητικότητα, την ίδια πίστη στις δυνάμεις μας, την ίδια αξιοπρέπεια και θα είναι αγώνες που θα κερδηθούν.»

 

Δείτε την πρωτολογία του πρωθυπουργού

 

Δείτε την δευτερολογία του πρωθυπουργού

ΦΩΤΟ: ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, eurokinissi

 

 

 

 

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…