Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θα έχει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί το επόμενο 6μηνο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

αλεξης τσιπρας2

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και απαξιώνει την επιστήμη και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο και να παραδεχτεί τα λάθη του. 

Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχθεί τα λάθη του στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας αλλά και «να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «χρειάζεται 6μηνο σχέδιο κοινής αποδοχής με στελέχωση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό. Να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, χρειάζεται να «παγώσουν» τα αντιλαϊκά μέτρα, δεν γίνεται να παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων».

Εάν δεν συμβούν τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός «θα έχει απόλυτα και ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί σε σχέση με την πορεία της πανδημίας το επόμενο εξάμηνο», κατά τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Αναφορικά με τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση περί δήθεν ενίσχυσης του ΕΣΥ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο «κ. Κικίλιας ασχολείται με μία παράθεση δημιουργικής λογιστικής ακόμα και με τις ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίπτωση κανονικότητας, όταν δεν υπήρχε covid19, αύξησε κατά περίπου 150 τις ΜΕΘ, έβαλε στο σύστημα 19.500 νέους εργαζόμενους. Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Μητσοτάκης στην προ covid19 δεν προχώρησαν σε καμία ενίσχυση, ενώ στη μετά covid19 προχώρησαν σε μία ενίσχυση των ΜΕΘ που είναι ανεπαρκής. Προχώρησαν σε νίσχυση κλινών χωρίς όμως το απαραίτητο προσωπικό».

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία μόνιμη πρόσληψη. «Το μητρώο απογραφής δείχνει ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ΕΣΥ με πάνω από 100.000 εργαζόμενους και τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι».

«Έχει πατέρα η αποτυχία;»

«Η πραγματικότητα βοά. Το κρίσιμο είναι πολύ απλό. Η επιτυχία του περασμένου Ιούνη είχε πατέρα, τον μάθαμε. Έσπευσαν όλοι να μας φανερώσουν τον πατέρα της επιτυχίας. Η αποτυχία του Νοέμβρη έχει πατέρα ή είναι ορφανή; Ή όταν δεν πάμε καλά φταίνε οι πολίτες;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς αν στρέφει την κριτική του προς τον Σωτήρη Τσιόδρα, διευκρίνισε ότι δεν έχει λόγο να ασκήσει προσωποποιημένη κριτική σε συγκεκριμένους επιστήμονες. «Τιμώ και τιμούμε την επιστημονική κοινότητα και τους επιστήμονες. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη είναι ένα σύστημα αξιών που δεν είναι αντίστοιχο της θεολογίας, πίστευε και μη έρευνα αλλά θέλει διαρκή αμφισβήτηση για να αναγκάζεις τους επιστήμονες σε διαρκή τεκμηρίωση».

«Ακόμα και ο σημαντικότατος επιστήμονας μπορεί να κάνει λάθη. Αυτά τα λάθη οφείλει η επιστημονική κοινότητα να συζητά ανοιχτά. Τη βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που προσπάθησε να εργαλειοποίηση την επιστημονική κοινότητα. Ήταν σύμφωνη η επιτροπή με το άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο που έγινε; Ήταν σύμφωνα με την αύξηση κατά 80% της πληρότητας στα πλοία; Ήταν σύμφωνη με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη; Ήταν σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατούσε στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Όταν παρέστη ο κ. Χαρδαλιάς για να πείσει την επιτροπή να αλλάξει την απόφαση και να ανοίξουν τα γήπεδα;».

«Μπάχαλο στην κυβέρνηση»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων που δεν είναι των τελευταίων ημερών. «Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα ενός μήνα του προηγούμενο Σάββατο που άρχισε να εφαρμόζεται την Τρίτη. Οι υπουργοί του έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ολικού lockdown. Πρόκειται για ένα μπάχαλο». «Δικαίως ο κόσμος αισθάνεται κούραση και οργή. Βλέπει μεγάλες αντιφάσεις κυρίως από την κυβέρνηση, ακόμα και από την πλευρά προσώπων που έχουν επιστημονικό κύρος», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

 

Σκάνδαλο στην Ιταλία με τους οίκους μόδας Armani και Dior – Έρευνα των ιταλικών αρχών για εκμετάλλευση εργαζομένων

armani

Σκάνδαλο στην Ιταλία με τους οίκους μόδας Armani και Dior – Έρευνα των ιταλικών αρχών για εκμετάλλευση εργαζομένων

Οι ιταλικές αρχές ανταγωνισμού έχουν ξεκινήσει έρευνα στους οίκους μόδας Armani και Dior για αθέμιτες…