Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει νέο Μνημόνιο – Είμαστε κοντά σε βιώσιμη λύση

Αντιπαραθέσεις προκάλεσε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών η προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. 

2307437

Αντιπαραθέσεις προκάλεσε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών η προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. «Είμαστε κοντύτερα σε μία βιώσιμη λύση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη συνεδρίαση. Λίγο πριν, κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε πως αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είχα αποφασίσει να μιλήσω μόνο επί της ουσίας. Επέλεξα να μη σηκώσω τους τόνους, σε αυτό το κρίσιμο σημείο, παρά τις εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις πολιτικές τους. Από τις τοποθετήσεις των κ. Σαμαρά, Θεοδωράκη και Βενιζέλου φαίνεται να αναμένουν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε ένα τρίτο Μνημόνιο. Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο. Όμως, μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο».

«Αγωνιζόμαστε σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, που δεν έχουν σχέση με τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, που τις επέλεξαν στην Ευρώπη για να γονατίσουν την ελληνική κυβέρνηση. Τις δικές σας δεσμεύσεις προσπαθούμε να κλείσουμε. Αγωνιζόμαστε για μία προοπτική για την επόμενη μέρα». Ο πρωθυπουργός μίλησε για το email Χαρδούβελη, τονίζοντας πως συγκρίνονται οι σημερινές απαιτήσεις των  δανειστών με ένα κείμενο που έδωσε η ίδια η τότε κυβέρνηση. Συμπλήρωσε πως στα δύο κείμενα υπάρχει μία βασική διαφορά: στο email Χαρδούβελη είναι υψηλότερη η υπόσχεση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο επιβαρύνει την Αθήνα κατά 8 δισ. ευρώ. 

Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «καταγράφω στα θετικά την πρότασή σας να μην δεχτούμε ως έχει την πρόταση των τριών θεσμών».  Δεν υπάρχει για μας χρονικό όριο στην διαπραγμάτευση. Όριο για μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. 

Ζητάτε να στηρίξουμε αυτό που δεν θέλουν να στηρίξουν οι δικοί σας, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του, υπογραμμίζοντας πως για το χρέος, «εσείς ήρθατε στη δική μας τη θέση». Θέλετε τη φοροεπιδρομή για να φτιάξετε το υπερτροφικό κράτος, ανέφερε ο κ.Σαμαράς καλώντας την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία, για «να σας πούμε αν συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε».«Κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος του τόπου. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή πορείας με τη μεγάλη συνεννόηση» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. 

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Όπως είπε «ποια είναι η πρότασή σας; Το άρθρο σας στη “Le Monde”; Η ομιλία σας μετά τη Σύνοδο στη Ρίγα; Αυτά που λέτε στην κυρία Μέρκελ; Ή συμφωνία δεν είναι λαγός να βγει από το καπέλο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης για να συμπληρώσει ότι μια συμφωνία χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται σχέδιο και χρειάζεται τόλμη. Επισήμανε ότι «εμείς αυτή τη συμφωνία θα τη ψηφίσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει λευκή επιταγή». 

Ο κ. Σαμαράς ήταν μία κατά και μία υπέρ του μνημονίου, και τελικά μετέτρεψε το κόμμα του σε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ ήταν συνεπές στην πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια το εγκατέλειψε, επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη δευτερολογία του. Απευθυνόμενος στην αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί του αν η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Καταθέστε τώρα πρόταση μομφής να δούμε ποιος έχει τη δεδηλωμένη» και συμπλήρωσε ότι «προσέξτε γιατί πολλές φορές τα αιτήματα για εκλογές γίνονται δεκτά».

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΕυάγγελος Βενιζέλος καταλογίζοντας της τραγικούς χειρισμούς και ερασιτεχνισμούς με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, και υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι αποτελέσματα της απραξίας της κυβέρνησης που αθέτησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία, αυταρέσκεια, προχειρότητα και ανευθυνότητα, που οδηγούν τη χώρα στην υπογραφή ενός νέου καταστροφικού μνημονίου.

 

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων στις αρχικές ομιλίες τους

Την ανάγκη να ενημερωθεί ο ο ελληνικός λαός, «με τον πλέον επίσημο τρόπο για το που βρισκόμαστε και για το που θέλουμε να πάμε» γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η πρόταση των Θεσμών «με εξέπληξε δυσάρεστα» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν για το εάν συντάσσονται με την πρόταση αυτή ή την απορρίπτουν. Πιο απλά, ο πρωθυπουργός έθεσε προ των ευθυνών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

«Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις» σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν θα μπορούσε Έλληνας βουλευτής να ψηφίσει κατάργηση ΕΚΑΣ & αύξηση (10 μονάδων) ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό». 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία από ποτέ, υπογραμμίζοντας ότι «αντέξαμε τόσους μήνες, να διαπραγματευόμαστε» με τους Θεσμούς. Αναφερόμενους στους πιστωτές έστειλε μήνυμα αναφέροντας: «Αν δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν τότε θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

Ο Αλ. Τσίπρας, ισχυρίστηκε πως η ρεαλιστική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς είναι η μόνη σοβαρή διαπραγματευτική γραμμή. Έθεσε ως στόχο τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και ζήτησε απομείωση – αναδιάρθρωση του χρέους & προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού.  

Η στρατηγική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι:«Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση χρέους, προστασία συντάξεων και του πραγματικού μισθού. Τέλος, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία, κινητοποιώντας και το λιμνάζοντα δυναμικό της».  

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πολλές φορές ότι η σημερινή κυβέρνηση είπε ψέμματα και κορόιδεψε τον λαό. Μάλιστα, πρότεινε στην κυβέρνηση «να αλλάξετε πολιτική», ενώστάθηκε ιδιαίτερα στο email Χαρδούβελη. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:  «Μας έλεγαν ότι η συμφωνία έρχεται, ότι καθαρογράφεται. Καμιά διαπραγμάτευση δεν έγινε. Λέγατε ψέμματα επί μήνες για το περιβόητο email Χαρδούβελη. Αυτά που σας ζητούν οι δανειστές τώρα, είναι τρεις φορές περισσότερα. Να συνεχίσετε τη διαπραγμάτευση με βάση το email Χαρδούβελη. Κοροϊδέψατε τον λαό. Σε τρίτο Μνημόνιο πάει η χώρα. Μας ρωτάτε με ποιον είμαστε. Σε σωρεία προτάσεων των δανειστών, εμείς έχουμε αντιταχθεί. Και ρωτάω, τι να στηρίξω; Εμείς είχαμε αρχίσει να ανακουφίζουμε τη χώρα. Εσείς, παρά το γεγονός ότι βρήκατε τη χώρα με πλεονάσματα, φέρατε φοροεπιδρομή. Γονατίσατε τη χώρα. Πρέπει να αλλάξετε πολιτική. Φέρτε μας την τελική συμφωνία και εμείς θα σας πούμε… Το κόμμα σας σας στηρίζει;…» 

Μετά τον Αντώνη Σαμαρά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να υπάρχει εθνική συνεννόηση ενώ δήλωσε «παρών» στην τελευταία προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης με τους εταίρους. Ο Στ. Θεοδωράκης στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση, αναφερόμενος στην κυβέρνηση την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις με την εσωτερική της αντιπολίτευση ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε πως «κ. Τσίπρα αποφασίσατε να πάτε μόνος στην διαπραγμάτευση». Ο επικεφαλής του κόμματος της Σεβαστουπόλεως, ζήτησε να υπάρχει εθνική συνεννόηση για την επόμενη διαπραγμάτευση, για το χρέος και το ασφαλιστικό. «Το Ποτάμι θα είναι παρών στην τελευταία προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης με τους εταίρους αφήνοντας πίσω τα παιχνίδια ρήξης και τα παιχνίδια χρεοκοπίας», τόνισε Σταύρος Θεοδωράκης.

Επίθεση στη συγκυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το βήμα της Βουλής. Μίλησε για συμβιβασμό της κυβέρνησης με την τρόικα και την προετοιμασία ενός νέου Μνημονίου, «λαιμητόμο για τα λαϊκά στρώματα». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μεταξύ άλλων υποστήριξε πως «με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην μέγγενη ενός εκβιασμού, όχι βέβαια πρωτόγνωρου, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνου, δηλαδή να διαλέξει το σχέδιο Γιούνκερ ή το σχέδιο Τσίπρα- Καμένου», προειδοποιώντας πως «αν αυτός ο εκβιασμός κυριαρχήσει, ο λαός θα ζήσει ένα καινούργιο μακρόχρονο διάστημα ακόμη μεγαλύτερης φτώχειας, φόβου, δυστυχίας».

«Η συμφωνία θα έχει μια εθνική γραμμή που θα λέει τέλος στην εξαθλίωση του λαού, στη λιτότητα για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Δεν θα φύγουμε από αυτά τα όρια» υποστήριξε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση με αντικείμενο την εν εξελίξει διαπραγμάτευση τόνισε ότι η εντολή ήταν που έδωσε ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου ήταν σαφής: μια κυβέρνηση που δεν θα λαμβάνει εντολές αλλά θα διαλέγεται με τους δανειστές της και, επιπλέον, δεν θα υλοποιεί νομοσχέδια που έρχονται έτοιμα και σε άλλη γλώσσα.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως «το email Χαρδούβελη μπροστά τα μέτρα που θα φέρετε θα μοιάζει με παιδική εκδρομή. Να συγκρίνετε το email Χαρδούβελη με τις 47 σελίδες της δικής σας πρότασης».

 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…