Τσίπρας: Επιταχύνετε τη μετεγκατάσταση–Ακόμα και με βέτο προειδοποιεί η Κύπρος

Με την πρόθεση να επιτευχθεί μία αξιόπιστη και τελικώς υλοποιήσιμη συμφωνία βρίσκονται στις Βρυξέλλες οι πολιτικοί ηγέτες για την -τρίτη αυτό το μήνα- Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

56eae3321dc52404318b51cf

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως έχει βρεθεί η Κύπρος, αφού στο ανατολίτικο παζάρι των Βρυξελλών, οι ενταξιακές διαδικασίες -όπως φαίνεται και από το προσχέδιο της Συνόδου- βρίσκονται στο τραπέζι.

Ειδικότερα, η Κύπρος διαμηνύει ότι εναπόκειται στην
Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση μέσω της
εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το
άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα 

Ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ότι ελπίζει σε συμβιβασμό στη Σύνοδο, αλλά δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του βέτο για να μπλοκάρει ενδεχόμενη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ -«όσο η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή» ανέφερε μιλώντας στο δίκτυο Euronews πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου.   

Η Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται σε καλό κλίμα ενώ ολοκληρώθηκε το τμήμα των συζητήσεων που αφορούν την οικονομία. Αυτή την ώρα στο δείπνο των ηγετών βρίσκεται το μεταναστευτικό.

Με την υιοθέτηση του σχεδίου για τη συνεργασία με την Τουρκία, οι εργασίες με τους 28 θα ολοκληρωθούν μετά τα μεσάνυχτα και θα ξεκινήσουν διμερείς συναντήσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας και του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον πρόεδρο Τουσκ, τον πρόεδρο Γιούνκερ και ενδεχομένως την καγκελάριο Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό συζητούνται δύο μεγάλες κατηγορίες θεμάτων.

Πρόκειται για θέματα που άπτονται των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και γενικώς της ενταξιακής της προοπτικής και το τιτάνιο εγχείρημα της διοικητικής υποστήριξης της εφαρμογής της Συμφωνίας από πλευράς Ελλάδος.

Σο πρώτο θέμα, το μέτωπο της Ε.Ε. στο πλευρό της Κύπρου είναι αρραγές με τα κράτη – μέλη, την Κομισιόν και την προεδρία του Συμβουλίου να δηλώνουν απαρέγκλιτα ότι δεν πρόκειται η Κύπρος να πληρώσει με κανένα τρόπο το τίμημα του προσφυγικού.

Ανώτερη διπλωματική πηγή έλεγε ότι αναζητούμε μία λεκτική διατύπωση, η οποία θα επιτρέπει στην Τουρκία να αισθάνεται ότι «εδώ υπάρχει κάτι».

Τσίπρας: Βοηθήστε την Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε προς όλες τις πλευρές ότι πρέπει να ληφθεί μία απόφαση ώστε να υπάρξει ουσιαστική αρωγή προς την Ελλάδα, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που προέκυψε από τις μονομερείς ενέργειες. 

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως απαιτείται «ένα στιβαρό νομικό πλαίσιο» προκειμένου να μπορέσουν οι
πρόσφυγες να προσεγγίσουν την Ευρώπη από την Τουρκία και αναμένει μία
απόφαση που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, της Συνθήκης της Γενεύης και
του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

 «Περιμένω σήμερα να ληφθεί μία απόφαση ώστε να υπάρξει μία ουσιαστική
αρωγή στην Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζουμε μία ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας
των διμερών πράξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Γεγονός που
πιστεύω ότι αποτελεί όνειδος για την κοινή πορεία μας», συμπλήρωσε ο
κ.Τσίπρας, ζητώντας να υπάρξουν συνθήκες ανθρωπιστικής διαμονής
των προσφύγων και επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης
προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.  


Νταβούτογλου: Δυσκολίες στο εσωτερικό της Ε.Ε.

O Tούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε λόγο για δυσκολίες στο εσωτερικό της Ε.Ε., σε σχετικά με την αποδοχή των όρων που περιλαμβάνει η πρόταση της Άγκυρας, για την επίτευξη συμφωνίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας και πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, συζήτησε για τις δυσκολίες αυτές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Τουρκία.

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί κάποια συμφωνία που, όπως είπε, θα μετατρέπει την Τουρκία σε «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα για την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μετανάστες», πρόσθεσε.

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Μέρκελ

 Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσερχόμενη στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. «Όταν μιλάμε για παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να συζητήσουμε μόνο για την ανάσχεση αυτής της μετανάστευσης. Όταν μιλούμε για πρόσφυγες, το θέμα είναι τελείως διαφορετικό. Όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία», είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Ακόμη, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. μπορεί να καταλήξει σε μία ισορροπημένη συμφωνία με την Τουρκία. «Είμαι προσεκτικά αισιόδοξη και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.  


Ολάντ: Σεβασμός στο άσυλο

 Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε φθάνοντας στο χώρο του Συμβουλίου πως δεν θα δεχθεί μία συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα. «Αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι αυτή που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι αυτή που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων προσφύγων και αυτή που χρειάζεται οικονομική στήριξη» ανέφερε προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πάρουν μια ξεκάθαρη απάντηση σήμερα ότι η Ευρώπη έχει μια «κοινή λύση» για το πολύ σοβαρό ζήτημα των προσφύγων. Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της βίζας, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα 72 κριτήρια, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρωινή συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι μόνο αν είναι ενωμένες η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να δώσουν κοινές λύσεις.  

Ρέντσι: Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών

 «Ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών, μόνον έτσι θα μπορέσει να σωθεί η Ευρώπη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.Υπογράμμισε ότι στόχος «είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία με την Τουρκία, ξεκινώντας όμως από τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδεώδη», και κατέστησε εκ νέου σαφές ότι «αν υπάρξει συμφωνία με την Άγκυρα, θα πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο, καθώς οι κανόνες που θα ισχύσουν για την Τουρκία θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ και για τις χώρες εκείνες από τις οποίες αναμένουμε να φθάσουν μεταναστευτικά ρεύματα». Σχετικά με την ευρύτερη πορεία πλεύσης που ακολουθεί η Ευρώπη, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τελευταία, η Ένωση έδειξε τα όρια, τις αντιφάσεις και τα προβλήματά της», τα οποία αναφέρει πως οφείλονται «σε έλλειψη πολιτικής, κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών προσώπων». Αναφερόμενος στη δυσκολία εφαρμογής κοινής πολιτικής για το προσφυγικό, ο Ρέντσι δεν απέκλεισε την πιθανότητα «να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενισχυμένης συνεργασίας, μεταξύ μιας ομάδας κρατών-μελών, η οποία να επιλέξει να βασίσει την πολιτική της στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης». Oι ηγέτες των «28» θέτουν επί τάπητος από το απόγευμα της Πέμπτης το πλαίσιο συμφωνίας με την Τουρκία. Εάν η ευρωπαϊκή πλευρά καταλήξει σε συμφωνία, η «βούλα» θα μπει αύριο, Παρασκευή, όταν στο τραπέζι θα έχει προσέλθει ο Αχμέτ Νταβούτογλου.  

Τί είπαν Σουλτς, Φάιμαν και Κάμερον

 «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους στην Ειδομένη να υποφέρουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Ακόμη, τόνισε πως είναι βασική προϋπόθεση η συνεργασία της Τουρκίας, καθώς και πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα. «Αντιμετωπίζουμε 22 κράτη μέλη αρνούνται να τα συμφωνηθέντα» τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς και συμπλήρωσε πως αυτά τα κράτη μέλη δεν μπορούν ταυτόχρονα να κριτικάρουν την διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν κέντρα υποδοχής στα σημεία εισδοχής. «Θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας σύνορα. Θα πρέπει να υπάρχει μία νόμιμη οδός. Θα δεχθούμε νόμιμους πρόσφυγες αλλά όχι παράνομους μετανάστες».   

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως η χώρα του συμφωνεί
με την ιδέα να επιστρέφονται στην Τουρκία οι παράνομοι μετανάστες που
μπαίνουν στα ελληνικά σύνορα. Όμως, σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα
αλλάξει την πολιτική της για την βίζα.   

Τετ-α-τετ Τσίπρα με Τουσκ

Την ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.  

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Με θετικό πρόσημο διεξήχθη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η Ελλάδα ζήτησε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση των προσφυγικών ροών.

Η συζήτηση του έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα και το Γάλλο ομόλογό του διήρκησε περίπου 45 λεπτά.

Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.

Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.



Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

βιασμος 2

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

«Η δικαιοσύνη έδωσε μια ομόφωνη και πολύχρονη καταδίκη σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο, πράγμα που μας…

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

misel

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

Σημειώνεται, ότι το στέλεχος που υπέδειξε ο Θεοδωρόπουλος, διαφοροποιείται από τις αρχικές διαρροές του Μεγάρου…

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

kraounakis kasselakis 987 new

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

Ο γνωστός συνθέτης έκλεισε τη βραδιά λέγοντας μεταξύ άλλων «ευχαριστούμε Στέφανε, Τάιλερ σ’αγαπώ».

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Ρομποτ Σοφια

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Απέχει ακόμα αρκετό καιρό η στιγμή που θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

ελας

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

Ενώ φέρεται να παραδέχθηκε «σε διαδικτυακή συνομιλία με έτερους χρήστες ότι προβαίνει σε σεξουαλική κακοποίηση…