Τσίπρας: Είναι ώρα οι πιστωτές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

«Η Μεσόγειος, εκτός από κοινός τόπος πολιτισμών και θρησκειών, είναι και χώρος κοινών εμπειριών. Είμαστε κοινωνίες με διακριτά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, η οποία διοργανώνεται στη Βραυρώνα, από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

580de4c71dc524ff1e8b471e

«Έχουμε, συνεπώς, κοινό ενδιαφέρον και συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτήν την περίοδο δεν κρίνεται απλά η έκβαση μιας κρίσης -είτε της οικονομικής είτε της προσφυγικής- αλλά η ίδια η συνοχή της Ευρώπης», τόνισε. «Και κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της. Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας. Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η αρχή της αλληλεγγύης είναι ο θεμέλιος λίθος της ενωμένης Ευρώπης. Χωρίς αυτήν υπνοβατούμε προς τη “σκοτεινή Ευρώπη” του 20ου αιώνα. Η χώρα μας δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της μόνο στο προσφυγικό. Τηρούμε και τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει από τον Ιούλιο του 2015».

«Η ίδια απόφαση του Eurogroup προσδιορίζει όχι μόνο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και τις υποχρέωση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «τώρα, που μπαίνουμε με σταθερά βήματα στο στάδιο της ανάπτυξης, οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το το χρέος». Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα ελληνικό, αλλά με ένα θέμα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη, στο σύνολό της, έχει ισχυρό κίνητρο να ξεκαθαρίσει άμεσα τον ορίζοντα για το ελληνικό χρέος.

Διότι, όπως εξήγησε, ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς, όπως είναι το 2017, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση του ελληνικού χρέους σε πολιτικό επιχείρημα και προεκλογικό όπλο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. ‘Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό θα συμβεί, εάν η ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας της Συμφωνίας αναβληθεί για το β’ εξάμηνο του 2017. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή.

Τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που της αναλογούν από τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι σήμερα ολοκληρώθηκε και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, καθώς η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως όλες της τις δεσμεύσεις, με την εκταμίευση των υπολειπόμενων 1,7 δισ. Ευρώ από τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ., που θα πάνε στην πραγματική οικονομία. Επισήμανε ότι η ίδια η απόφαση του Eurogroup προσδιορίζει, όχι μόνο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά και τις υποχρέωση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα, την υποχρέωση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του. Πρόσθεσε δε, ότι τόσο με τη συμφωνία όσο και στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου, οι ίδιοι οι πιστωτές μας συνομολόγησαν το δικό τους χρέος προς την Ελλάδα.

Υπογράμμισε πως τώρα που η Ελλάδα γύρισε σελίδα, αφήνοντας πίσω της την επταετία της ύφεσης, είναι η ώρα για τη μεγάλη στροφή προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και πως τώρα, που μπαίνουμε με σταθερά βήματα στο στάδιο της ανάπτυξης, οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους «για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους έως το τέλος του 2016», που να στέλνουν ένα ισχυρό θετικό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα που θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΚΤ, προκειμένου και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης το συντομότερο δυνατό και να επανέλθουμε στις αγορές.

Η Σύνοδος αποσκοπεί στην προώθηση της μέγιστης δυνατής κατανόησης ζητημάτων που επηρεάζουν την κοινωνία των πολιτών στην ευρωμεσογειακή περιοχή και στη συζήτηση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν προκειμένου να προταθούν λύσεις. Στη βασική ατζέντα των συνομιλιών είναι η προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη, η κοινωνική προστασία στην περιοχή της Μεσογείου, ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην επικείμενη διάσκεψη COP22, αλλά και οι γυναίκες ως φορείς δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιοχή.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών επιτροπών ή παρεμφερών οργανισμών, εργοδοτικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων συμφερόντων από 33 χώρες και ΜΚΟ από όλες τις χώρες της Μεσογείου. Η Τελική Διακήρυξη της Συνόδου θα αποσταλεί στις πολιτικές αρχές της Ευρωμεσογειακής περιοχής ως συμβολή της κοινωνίας των πολιτών και θα διαδοθεί ευρέως μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…