Τσίπρας: Διευρύνεται ο άξονας συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας

Ιστορική με τεράστια στρατηγική, οικονομική, εμπορική και γεωπολιτική αξία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην Καβάλα.

59affcf31dc524f87c8b461f

Μαζί με τον βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ επισήμαναν ότι ο ελληνοβουλγαρικός άξονας συνεργασίας διευρύνεται, καθώς στις 3 Οκτωβρίου θα συναντηθούν στη Βάρνα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας.

Πριν από δύο μήνες είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και στη Βάρνα θα γίνει Τετραμερής Συνάντηση Κορυφής, στην οποία θα συζητηθούν και οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται με το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης τριών λιμανιών της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη) κι επειδή θεωρούν ότι αφορά και την Αυστρία προτίθενται να απευθυνθούν και στη Βιέννη.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μπορίσοφ στη Καβάλα -σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, όπως είπε- και μάλιστα την ημέρα που στη Βουλγαρία γιορτάζεται η “εθνική γιορτή της Συνένωσης”.

«Η συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία είναι κομβικής, καίριας σημασίας και για τις δύο χώρες και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ίσως και ένα πρότυπο συνεργασίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταφέρνουμε να δημιουργούμε θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από καίρια ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε πως εκτός από τους τομείς των μεταφορών, των συγκοινωνιών, του εμπορίου, του τουρισμού και στον τομέα της ενέργειας ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως διαφαίνεται και από τις συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας -μία από αυτές θα γίνει αύριο στην Αλεξανδρούπολη- και υπάρχει η προοπτική άνθησης των οικονομιών των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας στον τομέα της κοινής αντιμετώπισης κρίσεων, της ασφάλειας και του προσφυγικού, λέγοντας ότι είναι “θετική” και αποκτά και μια “περιφερειακή δυναμική”.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο Βούλγαρος ομόλογος του Ιβαΐλο Μοσκόφσκι.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Θάνος Βούρδας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι δήμαρχοι Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης κ.ά.

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…