Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: "Δεν ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας"

Το ερώτημα στις εκλογές δεν είναι αν θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην…

tsipras ant1

Το ερώτημα στις εκλογές δεν είναι αν θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ-1». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχθούν την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Φυσικά από τη νέα κυβέρνηση εξαιρούνται δυνάμεις «που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή». 

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ ή το Ποτάμι δεν μπορεί να συνεργαστεί και διευκρίνισε ότι «αν λοιπόν υπάρξουν, που πιστεύω ότι θα υπάρξουν, μπορεί να υπάρξουν δυνάμεις, που αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος για την ισχυρή διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, εμείς θα είμαστε ανοιχτοί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα για αυτοδυναμία τονίζοντας ότι θα επιτευχθεί. «Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, όπως ζητούσαν και έκαναν τα κόμματα εξουσίας που γνωρίζαμε από το ΄74 μέχρι σήμερα. Θέλουμε να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, θέλουμε όμως την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Βασικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ένα σύστημα διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία» είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για «ένα κατεστημένο που όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησε τη χώρα».

Για τις διαπραγματεύσεις μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στόχος είναι να μην διαρκέσουν επ΄ αόριστον, αλλά όσο το συντομότερο λήξουν, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σχετικά με την φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα του, τόνισε ότι θα ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Θα επιβαρυνθούν κάποιοι, πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Κάποιοι έχουν δίκιο να φοβούνται. Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι φοροφυγάδες και οι λαθραίοι και είναι αυτοί που έχουν πάρα πολύ μεγάλα εισοδήματα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει τη φορολογική βάση και δεν θα αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές. Αντιθέτως, πρόσθεσε, τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα θα έχουν διευκόλυνση και ελάφρυνση. Έκανε λόγο για κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., και αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους σε μια ενιαία κλίμακα είτε για ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, είτε για αγρότες που φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ.

Για τις επενδύσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συμπαρασύρει ιδιωτικές επενδύσεις αλλά πρωτίστως να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις.

Επανέλαβε ότι θα συγκροτήσει ένα 11μελές Υπουργικό Συμβούλιο που να είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες κρίσης. Σε ερώτηση για την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε την εμπειρία που είχαν οι προκάτοχοί μας. Δεν είμαστε καλοί στη διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα, όπως γνωρίζετε δεν τα πάμε και πολύ καλά ούτε με τους μιντιάρχες ούτε με τους τραπεζίτες, η αλήθεια είναι επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν παίρναμε μίζες στα κομματικά μας ταμεία, από τη SIEMENS και από άλλες εταιρείες». Τέλος τόνισε ότι οι «έμπειροι έριξαν τη χώρα στα βράχια».