Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Αν αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό υψώνοντας ψηλότερα τείχη, θα αποτύχουμε

Τις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα παρουσίασε κατά την ομιλία του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές, στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

tsipras 465

Τις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα παρουσίασε κατά την ομιλία του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές, στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών», από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, κυρίως τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, σχολιάζοντας πως «πολλοί στην Ευρώπη εξεπλάγησαν με αυτό το φαινόμενο, αλλά, ειλικρινά, δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν» και εξέφρασε την άποψη ότι «αν κατορθώσουμε – ειδικά εδώ στον ΟΗΕ – να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε τρεις συγκεκριμένες δράσεις που χρειάζονται τώρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου:

«- Πρώτον, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή. Και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για να βάλουμε τα θεμέλια για την εθνική συμφιλίωση.

– Δεύτερον, πρέπει να υποστηρίξουμε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να ιδρύσουμε και να διευρύνουμε ένα γενναιόδωρο και ρωμαλέο μηχανισμό επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστεύονται επικίνδυνα κυκλώματα διακίνησης.

– Επιπλέον, πρέπει να υποστηρίξουμε τις γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχύσουμε τη συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι τα τελευταία 25 χρόνια η χώρα έχει βρεθεί στο κέντρο των μεταναστευτικών ροών με αφίξεις άνω των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ήρθαν στην Ελλάδα είτε μεταβαίνοντας αλλού, είτε με την πρόθεση να παραμείνουν. Σημείωσε ωστόσο ότι «οι ροές των προηγουμένων ετών δεν είναι συγκρίσιμες με αυτές των πρόσφατων μηνών: από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, έχοντας ως προορισμό τους τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες».

Υπογράμμισε ότι «η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών – πάνω από 80% – είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις» και πως «αυτές οι μεταναστευτικές ροές έχουν αιτία: πολέμους και συγκρούσεις – ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αιτίες τους – που εμείς ως παγκόσμια κοινότητα δεν κατορθώσαμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο τρόπος που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει κρίσεις όπως αυτές «θα είναι το μέτρο της επιτυχίας μας”.

«Αν τις αντιμετωπίσουμε προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή, υψώνοντας ψηλότερα τείχη και αυξάνοντας τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τότε θα αποτύχουμε», είπε. Στον αντίποδα, υπογράμμισε ότι «αν κατορθώσουμε – ειδικά εδώ στον ΟΗΕ – να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε».

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…