Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο δράστης

Η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών Ανελίς Φερλίντεν δήλωσε ότι ένα αυτόματο όπλο, που βρέθηκε στο "άτομο που εξουδετερώθηκε", είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για την χθεσινή επίθεση.

belgioum

Υπέκυψε στα τραύματα του ο άνδρας που λίγο νωρίτερα είχε «εξουδετερωθεί» από την αστυνομία ως ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, μεταδίδει το vrt.

Χθες το απόγευμα, ο ένοπλος άνοιξε πυρ κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ» της βελγικής πρωτεύουσας σκοτώνοντας δύο άτομα που φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας (η οποία αντιμετώπιζε χθες το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024).

Ο 45χρονος ένοπλος Τυνήσιος τραυμάτισε επίσης και έναν τρίτο Σουηδό πολίτη σε μια βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών Ανελίς Φερλίντεν δήλωσε στο δίκτυο VRT ότι ένα αυτόματο όπλο, που βρέθηκε στο “άτομο που εξουδετερώθηκε”, είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για την χθεσινή επίθεση. Σύμφωνα με το rtbf ο δράστης εξέπνευσε στις 09.30 τοπική ώρα.

Ο δράστης, ο οποίος είχε ανεπιτυχώς ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019, ήταν γνωστός στην αστυνομία για διακίνηση ανθρώπων, παράνομη παραμονή στη χώρα και έκθεση σε κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, είπε νωρίτερα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίκενμπορν.

Η Νικόλ ντε Μουρ, η Βελγίδα υπουργός υπεύθυνη για το άσυλο και την μετανάστευση, δήλωσε ότι η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε ένα χρόνο αργότερα. Επισήμως το όνομά του αφαιρέθηκε από το εθνικό μητρώο αιτούντων άσυλο τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με την ντε Μουρ, ενώ έκτοτε δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί ώστε να απελαθεί.

Τον Ιούλιο του 2016 ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εστάλησαν από τις αστυνομικές αρχές τρίτης χώρας ότι ο άνδρας αυτός είχε ισλαμιστικό προφίλ και ήθελε να μεταβεί σε κάποια εμπόλεμη ζώνη για να συμμετάσχει στον τζιχάντ, είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτές οι πληροφορίες αφθονούν και έχουν ελεγχθεί χωρίς αποτέλεσμα όμως. “Πέραν αυτού, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες μας, δεν υπήρξαν σαφείς αποδείξεις ριζοσπαστικοποίησης”, σχολίασε.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τελικά ότι η ταυτότητα του επιβεβαιώθηκε και ότι επρόκειτο για τον 45χρονο Τυνήσιο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, που αναζητούσαν

 

belgio syllypsi

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η επιχείρηση έγινε σε ένα καφέ, κοντά σε σπίτι που ερευνήθηκε στην περιοχή Σαερμπέκ στο οποίο φέρεται να ζούσε ο Αμπντεσλάμ.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Sudinfo ο 45χρονος δεν «απάντησε» στους πυροβολισμούς των αστυνομικών αλλά προσπάθησε να διαφύγει.

Σε… συναγερμό είναι και οι γαλλικές αρχές

Απόψε (22:00) η εθνική ομάδα της Γαλλίας, που είναι αντίπαλος της Ελλάδας στα προκριματικά του Euro 2024, θα υποδεχθεί σε φιλική αναμέτρηση την Σκωτία.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο «Stade Pierre-Mauroy», κοντά στην πόλη Λιλ, που βρίσκεται στην Βόρεια Γαλλία και στα σύνορα με το Βέλγιο.

Και η χθεσινοβραδυνή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς Σουηδούς, από πυροβολισμούς ενός άνδρα ο οποίος δηλώνει μέλος του ISIS, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει η γαλλική ιστοσελίδαη «France Info», η αποψινή αναμέτρηση θα διεξαχθεί υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καθώς ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με το Βέλγιο.

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος