Newsroom

Newsroom

Τρομάζουν τη Δύση οι εξεγερμένοι της Αιγύπτου

«Μεταρρύθμιση εδώ και τώρα σε όλο τον αραβικό κόσμο» είναι η απάντηση στις λαϊκές εκρήξεις σε Αίγυπτο και Τυνησία, προειδοποίησε…

egypt

«Μεταρρύθμιση εδώ και τώρα σε όλο τον αραβικό κόσμο» είναι η απάντηση στις λαϊκές εκρήξεις σε Αίγυπτο και Τυνησία, προειδοποίησε χθες από το Νταβός ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μουσά, καθώς το ντόμινο αρχίζει να τρομάζει τη Δύση. Η έκκλησή του έχει ιδιαίτερη αξία, αφού είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών του Μουμπάρακ. Ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εκτίμησε ότι τα αραβικά καθεστώτα βρίσκονται σε δίλημμα πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η μαγική λέξη «μεταρρύθμιση» αποτελεί και πρόβλημα εκτός από λύση.
Για τον Μασούντ Αχμέντ, υπεύθυνο του ΔΝΤ σε Μ. Ανατολή και Κεντρική Ασία, η κλασική συνταγή της… ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Δεν είπε βέβαια πώς θα γίνει αυτό σε μια χώρα 80 εκατομμυρίων σαν την Αίγυπτο, με 60% ανεργία και το 40% του πληθυσμού να ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα.
Αμφιβολίες για την επιβίωση του καθεστώτος Μουμπάρακ εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Τουρκί Αλ Φαϊζάλ, καθώς ο Αιγύπτιος υπ. Εμπορίου και Βιομηχανίας Μοχ. Ρασίντ ματαίωσε την επίσκεψή του στο Νταβός.

Μετά τον θάνατο ενός ακόμη διαδηλωτή στο Σουέζ, ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 4, ενώ η αιγυπτιακή αστυνομία ανακοίνωσε 500 συλλήψεις το τελευταίο διήμερο, από τις οποίες τουλάχιστον 64 στην Αλεξάνδρεια.
Πλαστικές σφαίρες κατά του πλήθους έριξε χθες το βράδυ η αστυνομία στο Κάιρο. Χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα και στο Σουέζ αγνόησαν την αυστηρή απαγόρευση συγκεντρώσεων, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης του επί 30ετία προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ και του πρωθυπουργού του, Αχμέντ Ναζίφ. Ο τελευταίος υποσχέθηκε «μεγαλύτερη ελευθερία της έκφρασης, αλλά μέσα στα νόμιμα πλαίσια».

Στο Σουέζ, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτίριο και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του κόμματος του Μουμπάρακ. Το καθεστώς προσπάθησε να καταπνίξει τη δικτύωση του λαϊκού κινήματος, μπλοκάροντας τις ιστοσελίδες στο Facebook και στο Twitter, που συντονίζουν τις κινητοποιήσεις και προβάλλουν τα αιτήματα του «Κινήματος της 6ης Απριλίου».

Οι μεγαλύτερες συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από τα δικαστήρια και την ένωση δημοσιογράφων του Καΐρου, αλλά και στο… νεκροτομείο του Σουέζ. Νωρίτερα το υπ. Εσωτερικών είχε απειλήσει ότι «θα συλλαμβάνονται αμέσως όσοι συμμετέχουν σε προκλητικές κινήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις».

Σύμφωνα με τη γαλλική «Φιγκαρό», οι λαϊκές διαδηλώσεις είναι αυθόρμητες και δεν καθοδηγούνται ούτε από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους -τον μεγαλύτερο σχηματισμό της αντιπολίτευσης- ούτε από το κοσμικό φιλελεύθερο κίνημα WAFD. Τις στηρίζει πάντως ανοιχτά ο πρώην διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΗΠΑ
Θέλουν εκδημοκρατισμό, θέλουν και τον Μουμπάρακ

Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο θα ήθελαν για την Αίγυπτο Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Δηλαδή και την επιβίωση του «χρήσιμου» καθεστώτος Μουμπάρακ και τον εκδημοκρατισμό του. «Η Αίγυπτος δεν είναι Τυνησία, η έκρηξη θα είναι πολύ μεγαλύτερη», τόνισε η βρετανική «Guardian», προσθέτοντας ότι «οι επαναστάσεις δεν αρέσουν στους Αμερικανούς». Και μάλιστα σε ένα κράτος που ενισχύουν με 2 δισ. $ τον χρόνο.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ομπάμα χαρακτηρίζοντας την Αίγυπτο «σημαντικό σύμμαχο» των ΗΠΑ. Το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου κάλεσε την κυβέρνηση του Καΐρου σε πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν τη ζωή των Αιγυπτίων, ενώ η Χίλαρι Κλίντον υπερασπίστηκε τη σταθερότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, καλώντας και την αντιπολίτευση σε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή της βίας. Να «ακούσει τα αιτήματα του κόσμου» ζήτησε από τον Μουμπάρακ η εκπρόσωπος της Ευρωπαίας «υπουργού Εξωτερικών» Κάθριν Αστον, επισημαίνοντας ότι «χιλιάδες πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους του Καΐρου με συνθήματα υπέρ της πολιτικής αλλαγής».

Πιο ανήσυχος απ’ όλους εμφανίστηκε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκουίντο Βεστερβέλε. Αφού επισήμανε την ανάγκη διαλόγου και εκδημοκρατισμού, προειδοποίησε εμμέσως τον Μουμπάρακ πως η σταθερότητα του καθεστώτος του εξαρτάται από τον σεβασμό των ανθρωπίνων, ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Ετοιμάζουν νέα διαδήλωση

Νέα διαδήλωση στην Ιορδανία εξήγγειλαν για μεθαύριο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και το πολιτικό τους σκέλος, Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης (FAI). «Θα συνεχίσουμε κάθε Παρασκευή τις ειρηνικές διαδηλώσεις, ώσπου να πετύχουμε πολιτικές μεταρρυθμίσεις και άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ιορδανών», τόνισε ο εκπρόσωπός της οργάνωσης, Τζαμίλ Αμπού Μπακρ.

Μετά την πτώση Μπεν Αλί στην Τυνησία, έγιναν τρεις διαδηλώσεις στην Ιορδανία για την ακρίβεια στα τρόφιμα και τον πολιτικό αυταρχισμό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
http://www.ethnos.gr

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας