Τριάντα xιλιάδες Ιταλοί άστεγοι μετά τον σεισμό – Ο μεγαλύτερος των τελευταίων 36 ετών

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που έπληξε την Ιταλία νωρίς το πρωί της Κυριακής ο Ματέο Ρέντσι επισήμανε ότι κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν υπάρχουν θύματα. Χιλιάδες πρέπει να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

5816684d1dc524066c8b4719

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα ανοικοδομηθούν πλήρως τα χωριά που καταστράφηκαν και θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα χρειαστούν. «Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν», πρόσθεσε, ζητώντας να αποφευχθούν οι πολιτικές συγκρούσεις.

Ακόμη, έκανε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για μεταφορά σε ξενοδοχεία. «Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ξύλινα σπίτια και η ζωή θα ξαναρχίσει», συμπλήρωσε.

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Ιταλία στις 07:41 το πρωί της Κυριακής. Το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στην Περούτζια σε εστιακό βάθος 1,5 χιλιομέτρου, έγινε αισθητός στη Ρώμη και είχε διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στην ίδια περιοχή, η οποία χτυπήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Κεντρική Ιταλία, αφήνοντας πίσω του 298 νεκρούς. «Προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί να υπάρχουν νεκροί», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπίτσιο Κούρτσιο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 τραυματίες.

Κατέρρευσαν κτίρια

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βενέδικτου της Norcia κατέρρευσε και έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή η οποία συνεχίζει να δονείται. Σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια.

Όσον αφορά τα κτίρια που κατέρρευσαν, πρόκειται κυρίως, για οικήματα που βρίσκονταν στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», όπου είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στους κατοίκους. Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι σχεδόν όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου, που είχαν εκκενωθεί, έχουν πλέον καταρρεύσει.

30.000 άστεγοι- 15.000 σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, 15.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τον ισχυρό σεισμό. Αυτή τη στιγμή, οι άστεγοι είναι τουλάχιστον 30.000 όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ενώ οι 25.000 χιλιάδες, είναι από την περιφέρεια Μάρκε.

«Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι, ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση. Το κυριότερο, ωστόσο, θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός.



 Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει τη Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, εξαιτίας κατολισθήσεων και οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην προσπαθήσουν να πλησιάσουν, αν δεν χρειάζεται, στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος.


Ακινητοποιήθηκε το μετρό στη Ρώμη

Η δόνηση έγινε τόσο αισθητή στη Ρώμη, που σταμάτησε η κυκλοφορία του μετρό για προληπτικούς λόγους. Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στην Κροατία όσο και στη Σλοβενία.




Συνολικά, έχουν χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο 47 μικρά χωριά και πόλεις στην Κεντρική Ιταλία ενώ το γεγονός πως έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Σαλάρια, δυσκολεύει το έργο των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν τραυματίες στα χαλάσματα. Για τον λόγο αυτό, έχουν επιστρατευτεί ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…