Τραγουδώντας για την εργατική Πρωτομαγιά

Με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά, ας θυμηθούμε ορισμένα τραγούδια που αναφέρονται στη ζωή, τους αγώνες και την κουλτούρα της εργατικής τάξης και μας αρέσει να ακούμε ξανά και ξανά. 

workingclass

Τραγούδια που σημάδεψαν τους εργατικούς αγώνες και εμπνεύστηκαν από αυτούς. H μελαγχολία, η οργή, η απογοήτευση, η ανάγκη για ένα καλύτερο δυνατό μέλλον, αποτυπώνονται ανάγλυφα σε μερικούς από τους πιο δυνατούς στίχους που έχουν γραφτεί ποτέ.

Factory: Bruce Springsteen

Οι δημιουργίες του Bruce Springsteen είναι άρρηκτα δεμένες με την εργατική τάξη. Γεμάτο από ιστορίες και συμβολικές αναφορές, το Factory που έγραψε το 1978 είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, αναπαριστώντας με μελαγχολικό τόνο τη ρουτίνα και την αλλοτρίωση της σκληρής εργασίας σε ένα εργοστάσιο.

Florence Reece: Which Side Are You On?

Ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο πατέρας της Florence Reece ήταν ανθρακωρύχος που είχε σκοτώθηκε στα ορυχεία, ενώ ο σύζυγος της ήταν ηγέτης της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων του 1931. Όταν ο σερίφης με τους άνδρες του έκανε έφοδο στο σπίτι της ψάχνοντας για τον άνδρα της κατά τη διάρκεια του ηρωικού αυτού αγώνα, εκείνη έγραψε στο ημερολόγιο της κουζίνας της, τους στίχους αυτού του ιστορικού τραγουδιού.

Working class hero: John Lenon

Το τραγούδι αυτό χαρακτήρισε το πρώτο σόλο άλμπουμ του Τζον Λένον στη μετά – Beatles εποχή και γραμμένο το 1970 θεωρείται ένας ύμνος για την εργατική τάξη, καθώς περιγράφει με γλαφυρότητα τις κοινωνικές ανισότητες. Το 1973, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, Χάρλεϊ Στάγγερς, άκουσε στο ραδιόφωνο WGTB FM το τραγούδι, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι στίχοι «Till you’ re so fucking crazy you can’t follow their rules» (σ.σ. «Μέχρι να τρελαθείς τόσο, που να μην μπορείς ν’ ακολουθήσεις τους κανόνες τους») και «But you’ re still fucking peasants as far as I can see» (σ.σ. «Αλλά είστε ακόμα γαμημένοι χωριάτες, απ’ όσο βλέπω») και κατέθεσε μήνυση μέσω της Επιτροπής Ομοσπονδιακής Επικοινωνίας…

Judy Collins: Bread and Roses

Το τραγούδι Bread and Roses είναι εμπνευσμένο από μία ομιλία της Rose Schneiderman στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Schneiderman γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια στην Πολωνία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ γρήγορα άρχισε να είναι δραστήρια συνδικαλιστικά. Υπήρξε από τις πρώτες που οργάνωσε συνδικαλιστικά γυναίκες σε μια εποχή που τα περισσότερα σωματεία δεν τις δέχονταν ως μέλη τους. Ήταν από τις πιο ενεργές αγωνίστριες στην απεργία που έλαβε χώρα το 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου 20.000 εργάτριες και εργάτες στα υφαντουργεία, κυρίως εβραϊκής καταγωγής, κατάφεραν να κερδίσουν υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και λιγότερες ώρες δουλειάς.

Pete Seeger: Solidarity Forever

Το τραγούδι γράφτηκε από τον Ralph Chaplin τo 1915, αλλά έμεινε στην ιστορία από την ερμηνεία του Pete Seeger. Στη μαύρη λίστα της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Μακάρθι, πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης από τα νιάτα του, υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Almanac Singers (μαζί με τον Woody Guthrie) και των Weavers. Ηχογράφησε περισσότερους από 80 δίσκους.

Woody Guthrie: Union Burying Ground

Το τραγούδι γράφτηκε για να τιμήσει όσους εργάτες έχασαν τη ζωή τους στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο δημιουργός του είχε δει την πείνα, τη φτώχεια, τις ταξικές ανισότητες και με αφορμή όλα αυτά, έγραψε περισσότερα από 600 τραγούδια.
 

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…