Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 36 οι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς - Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού επιβατών

EK - Τεμπη

Σε 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά το βράδυ χθες Τρίτη στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης, από τους 85 τραυματίες που είχαν μεταφερθεί αρχικά σε νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία οι 66, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει. Από τους 66 τραυματίες, οι 60 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι έξι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Screenshot 2023 03 01 023819

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη. Όλες οι ενέργειες των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο επικεντρώνονται στα 3 πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, υπογράμμισε ο κ. εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, προσθέτοντας ότι τα γερανοφόρα οχήματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των βαγονιών.

5820656

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί. Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία.

Η (καθυστερημένη) ενημέρωση της Hellenic Train

Λίγο πρίν τις 3 τα ξημερώματα, με μεγάλη καθυστέρηση, η Hellenic Train αποφάσισε να ενημερώσει για την τραγωδία που εξελίσσεται στα Τέμπη. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει:
«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».
Το γεγονός ότι, σύμφωνα με την εταιρεία, την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν στα τρένα 350 επιβάτες, εγείρει ανησυχίες για αύξηση του αριθμού των νεκρών του δυστυχήματος.

Διασώστης στα Τέμπη: «Είναι σίγουρα πολύ παραπάνω από 32 οι νεκροί»

Σίγουρος ότι ο αριθμός των νεκρών από το δυστύχημα στα Τέμπη θα αυξηθεί, και μάλιστα πολύ, δήλωσε μιλώντας στο Mega ένας διασώστης που επιχείρησε στο σημείο της τραγωδίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τους νεκρούς, ο διασώστης ανέφερε πως το 80% περίπου των νεκρών είναι νεαρής ηλικίας, κάτω των 30 ετών, οι περισσότεροι φοιτητές, ενώ για τον αριθμό των νεκρών εκτίμησε: “Είναι σίγουρα πολύ παραπάνω από 32. Με βάση την εικόνα που έβλεπα στο σημείο, τους έχουμε ξεπεράσει”.

Μάλιστα, ανέφερε πως δυο-τρία άτομα που ανασύρθηκαν από τα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας ήταν απανθρακωμένα λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση.

«Τα ηλεκτρονικά συστήματα δε λειτουργούν εδώ και χρόνια»

Τα ηλεκτρονικά συστήματα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη δε λειτουργούν εδώ και χρόνια, κατήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας.

“Δε λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, χειροκίνητα, είμαστε στο manual σε όλο το Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν, ούτε ο έλεγχος της πληροφορίας λειτουργεί. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους“, ανέφερε ο κ. Γενιδουνιάς, προσθέτοντας ότι τα συστήματα αυτά υπάρχουν, αλλά δε λειτουργούν εδώ και χρόνια, και όλα γίνονται εμπειρικά.

Χαρακτήρισε ακόμα αδιανόητο το γεγονός ότι σε μία διπλή γραμμή, όπου το ένα τρένο ανεβαίνει προς Θεσσαλονίκη και το άλλο κατεβαίνει προς Αθήνα, βρέθηκαν δύο τρένα με αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή.

Τέμπη: Βίντεο-ντοκουμέντο λίγο μετά τη σύγκρουση

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια έως και 10 μόρια σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ Πελοποννήσου στη σχολική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή

eikona2

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια έως και 10 μόρια σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ Πελοποννήσου στη σχολική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή

Η έναρξη των μαθημάτων του επόμενου κύκλου είναι 17 Μαΐου 2024.

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

ναουσα

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

Ο διευθυντής του Γυμνασίου κατήγγειλε τον 59χρονο ιδιοκτήτη του στάβλου

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

ρεντη document

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Τέσσερις φορές άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αλλά…