«Το ρίσκο που πήρε το παίρνουμε όλα τα ανάπηρα άτομα καθημερινά» – Συγκλονίζει ανάρτηση για τον θάνατο του 40χρονου σε τροχαίο

Ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής συγκλονίζει με ανάρτησή του για τον άτυχο Γιώργο που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή.

amea 1

Ένα τραγικό περιστατικό που μόνο ως ένα κακό παιχνίδι της μοίρας μπορεί να φανεί συνέβη χθες το βράδυ στη Βάρκιζα με θύμα τον 40χρονο Γιώργο ο οποίος παρασύρθηκε από ΙΧ που οδηγούσε ένας 87χρονος το βράδυ της Κυριακής στην παραλιακή στο ύψος του Ribas.

O 40χρονος βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι, έχοντας για παρέα τα δυο του σκυλάκια. Ωστόσο, η τραγική ειρωνεία είναι πως ο άτυχος Γιώργος είχε πέσει στο παρελθόν θύμα τροχαίου και αυτό ήταν που τον άφησε ανάπηρο.

Ο άτυχος άνδρας αποτέλεσε ένα ακόμη θύμα της κατάστασης που επικρατεί με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, καθώς αναγκάστηκε να βρίσκεται στο δρόμο από τη στιγμή που δεν είχε κάποια ασφαλής δίοδος για να κινηθεί με το αμαξίδιο του με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από ένα ηλικιωμένο άνδρα που πιθανώς δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη θέση του οδηγού.

Μάλιστα βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν την τραγικό τροχαίο δείχνει την ανυπαρξία πολιτείας και υποδομών όσον αφορά την μετακίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς φαίνεται ο Γιώργος στην άκρη του δρόμου να προσπαθεί να κινηθεί ανάμεσα και στα υπόλοιπα οχήματα.

Ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής πραγματικά συγκλονίζει με ανάρτησή του για τον άτυχο Γιώργο που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή.

Ο Γιώργος ήταν ένας δραστήριος ανάπηρος και συνήθως συναντώμασταν σε καλλιτεχνικές δράσεις που ήταν προσβάσιμες. Χαμογελαστός και λιγομίλητος. Αντιμετώπιζε τα καθημερινά εμπόδια που έχουμε όλα τα ανάπηρα άτομα στην καθημερινότητα μας με πείσμα.

Χθες το βράδυ ο Γιώργος επέστρεψε από την βόλτα του με τα δυο spitz του και τον παρέσυρε αυτοκίνητο. Σκοτώθηκε ακαριαία και μαζί του το ένα από τα δυο σκυλιά του. Το ρίσκο που πήρε ο Γιώργος και του στοίχησε τη ζωή το παίρνουμε όλα τα ανάπηρα άτομα καθημερινά.

Οι πόλεις μας είναι σχεδιασμένες για το ανθρωπομετρικό πρότυπο της κανονικότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρισκάρουμε αν θέλουμε να ζήσουμε όπως οι μη ανάπηροι. Καθημερινά βγαίνουμε στο οδόστρωμα με τα αμαξίδια μας διότι δεν υπάρχουν πεζοδρομία για να κυκλοφορήσουμε και όσα υπάρχουν είναι ακατάλληλα για να μετακινηθείς με αμαξίδιο. Τα ανάπηρα άτομα αποτελούμε το 15% της κοινωνίας και αν υπολογίσουμε και τα εμποδιζόμενα πρόσωπα αγγίζουμε το 50%.

Αν στην καθημερινότητα δεν μας συναντάτε δεν συμβαίνει εξαιτίας της βλάβης στο σώμα μας αλλά του τρόπου που έχουν δομηθεί οι κοινωνίες μας και μας αποκλείουν από την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αν ακούσετε σήμερα στα ΜΜΕ ότι την ευθύνη του δυστυχήματος έχει αποκλειστικά ο υπερήλικας οδηγός και η υπερβολική ταχύτητα ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΛΗ την αλήθεια. Η έλλειψη προσβασιμότητας σκοτώνει.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου και στην Ειρήνη.
Αντίο, Γιώργο.

ΥΓ: λανθασμένα αναφέρουν ότι ο Γιώργος κινούνταν με «ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο». Ο Γιώργος ήταν με χειροκίνητο αμαξίδιο στο οποίο τοποθετούσε προαφαιρούμενο εμπρόσθιο μηχανισμό ηλεκτροκίνησης.
ΥΓ2: το συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, υπαγόμενο στον Πρωθυπουργό, η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί για το ζήτημα;
Τουλάχιστον τα ανάπηρα μέλη του;

 

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος