Τούρκοι αξιωματούχοι απειλούν ανοιχτά την Ελλάδα

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας όσον αφορά το ζήτημα των Ιμίων. Η μία δήλωση διαδέχεται την άλλη από την τουρκική πλευρά η οποία τραβάει το σχοινί στα άκρα ενώ οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

589203811dc5243d4f8b463a

Αποκορύφωμα των σημερινών δηλώσεων είναι αυτή που έρχεται δια στόματος του Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, βουλευτή Σμύρνης του ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας. 

Μια μόλις ημέρα μετά τη θλιβερή επέτειο της κρίσης και του δυστυχήματος το 1996 στα Ίμια που κόστισε τη ζωή σε τρεις Έλληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ο Κοτσαμπιγίκ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο.

Με ανάρτησή του στο twitter ο βουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Καρντάκ (δηλαδή τα Ιμια) γιατί θα σας χτυπήσουμε».


Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί την Ελλάδα. Σε χθεσινές αναρτήσεις του στο twitter ανέφερε: «Το 1996 η πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δώσει εντολή για βύθιση των ελληνικών πλοίων στα Ίμια αλλά επειδή ο ανόητος επικεφαλής του ναυτικού τότε φοβήθηκε δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Η κακομαθημένη συμπεριφορά των Ελλήνων στο Αιγαίο συνεχίζεται από τότε που αυτή η πολιτική οδηγία δεν εφαρμόστηκε. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996».


«Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο»

«Η Ελλάδα όπως και στα Ίμια προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες, όμως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο» ανέφερε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ. «Οι βραχονησίδες Καρντάκ (δηλαδή τα Ίμια) και παρόμοιες βραχονησίδες, επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με την μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα ο ίδιος ανέφερε:

«Η μη έκδοση από την Ελλάδα των πραξικοπηματιών στρατιωτών οι οποίοι συμμετείχαν προσωπικά στο πραξικόπημα και μετά πήραν το ελικόπτερό μας και διέφυγαν στην Ελλάδα δεν έχει καμιά διαφορά με τη μη έκδοση των πραξικοπηματιών δικαστών και εισαγγελέων καθώς και των άλλων τρομοκρατών του ΡΚΚ από τη Γερμανία. Αλλά γνωρίζουμε ότι η Γερμανία κάνει εσωτερική πολιτική χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματά της για τους πρόσφυγες».

«Με ποιο δικαιολογητικό δεν εκδίδονται οι πραξικοπηματίες οι οποίοι επιχείρησαν κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκίας, του Πρωθυπουργού της, κατά της δημοκρατίας, της λαϊκής βούλησης, υπάρχουν νεκροί. Ποιος άλλος λόγος πρέπει να υπάρχει για να τους εκδώσουν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό», ανέφερε ακόμη.

Τούρκος υπουργός Άμυνας: Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός

Η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά «δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός», δήλωσε εν τω μεταξύ σήμερα μιλώντας στη Hurriyet Daily News ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Fikri Isik. «Η Ελλάδα πρόσφατα αύξησε τη συχνότητα των συνοριακών παραβιάσεων της. Από καιρό σε καιρό, αυτό οφείλεται στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καλό» επισήμανε ο Isik και πρόσθεσε:

«Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μας» είπε ακόμη και κατέληξε: «Η Τουρκία, δεν θέλει να είναι εκείνη που θα κλιμακώσει την ένταση, αλλά επίσης δεν θα υποκύψει σε οποιαδήποτε τετελεσμένο γεγονός. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου. Η ένταση δεν πρέπει να κλιμακωθεί».

Ρεκόρ παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά

Την ώρα που οι προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά πέφτουν βροχή, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, έξι τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σήμερα σε 138 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, δύο από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμούς και τέσσερα μεμονωμένα, προέβησαν επίσης σε 24 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Και τα έξι τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Δέκα εκ των παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από τα Ίμια και τη νήσο Καλόλιμνο, ως ακολούθως:

την 07:43 άνωθεν ν. Ίμια στα 25.000 ft,

την 07:57 άνωθεν ν. Ίμια στα 24.000 ft,

την 07:59 άνωθεν ν. Ίμια στα 25.000 ft,

την 08:24 άνωθεν ν. Ίμια στα 17.500 ft,

την 08:25 άνωθεν ν. Ίμια στα 17.000 ft,

την 08:27 άνωθεν ν. Καλόλιμνος στα 16.500 ft,

την 08:28 άνωθεν ν. Ίμια στα 18.000 ft,

την 08:41 άνωθεν ν. Καλόλιμνος στα 24.000 ft,

την 09:08 άνωθεν ν. Ίμια στα 23.000 ft,

την 09:15 άνωθεν ν. Ίμια στα 23.000 ft,

Οι επιθετικές ενέργειες των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών έγιναν αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πέταξε με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια και παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου έριξε στεφάνι στη μνήμη των Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού και Παναγιώτη Βλαχάκου, το ελικόπτερο των οποίων κατέπεσε στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που προέβησαν σε 138 παραβιάσεις «αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική». 

Σημειώνεται πως οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί από την στιγμή που ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματούχους.


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.