Toύμπες επί της οθόνης

Πετσώματα και Αυγενώματα στο όνομα της ευγενούς άμιλλας

tv

Παλιά, όχι πολύ παλιά, η τηλεόραση στο σπίτι μου ήταν σχεδόν πάντα αναμμένη και έπαιζε ειδησεογραφικές εκπομπές. Ήθελα να ξέρω τι γίνεται στον κόσμο, κοντινό και λιγότερο κοντινό, και να ακούω σχόλια σχετικά με την ειδησεογραφία. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά έβλεπα ακόμα και Σκάι. Ιδίως τον Αύγουστο, που όλα τα υπόλοιπα κανάλια έφευγαν για τα μπάνια του λαού και άφηναν τον Αλαφούζο να αλωνίζει ανενόχλητος.

Πλέον, η τηλεόραση στο σπίτι μου είναι σχεδόν πάντα σβηστή. Για αυτή τη δραστική αλλαγή -που συντελέστηκε την τελευταία διετία- ευθύνονται οι συνάδελφοι που στο όνομα του πετσώματος εξευτέλισαν το επάγγελμα και έβγαλαν κακό όνομα σε όλους μας, ενόχους και αθώους.

Δεν γράφω ονόματα, γιατί θα με τρέχουν στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ και θα βρω και τον μπελά μου από πάνω. Ξέρουν αυτοί ποιοι είναι, ξέρετε και εσείς, αγαπητοί αναγνώστες.

Ανοίγω το χαζοκούτι μόνο για να δω καμιά σειρά στην Cosmote TV ή τα αθλητικά στα οποία έχω ταχθεί επαγγελματικά. Όχι ελληνικό ποδόσφαιρο, βέβαια. Κανονικά αθλητικά. Κανονικό αθλητισμό.

Για κακή τύχη, όχι μόνο του τηλεθεατή αλλά και του αθλητισμού, τα περισσότερα «ελεύθερα» τα δείχνει η ΕΡΤ. Η οποία, για κακή τύχη των Ελλήνων πολιτών και των ίδιων των χρημάτων, διαχειρίζεται δικά μας χρήματα.

Πατάω προχθές το λάθος κουμπί στο τηλεκοντρόλ και βλέπω τον Καπουτζίδη. Με σκουφάκι, να κολυμπάει πεταλούδα. Μπα, πουλάκια θα κάνουν τα μάτια μου. Επόμενη μέρα, ίδια ώρα, ίδιο κουμπάκι, ίδιος Καπουτζίδης. Να δοκιμάζει ιστιοπλοΐα. Και μετά ξιφασκία. Και προσεχώς, διαβάζω, επί κοντώ. Ελπίζω όχι και συγχρονισμένη κολύμβηση.

Δεν έχω τίποτε απολύτως αρνητικό να προσάψω στον Γιώργο Καπουτζίδη. Αντιθέτως, μου είναι εξαιρετικά συμπαθής και μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ένα βράδυ που συνέβη να συνδειπνήσουμε. Άλλο είναι το θέμα μου. Το Πέτσωμα. Για την ακρίβεια, το Αυγενάκιασμα.

Η ιστορία είναι γνωστή, αλλά τώρα που τη βλέπω να παίρνει σάρκα και οστά βουρλίζομαι τριπλά. Η ΕΡΤ πλήρωσε 485.000 ευρώ από τα δικά σου λεφτά, για να παραγγείλει μία σειρά από καμιά ογδονταπενταριά ντοκυμαντέρ, υπό τον γενικό τίτλο «Team Hellas». Ένα εικοσάλεπτο, για κάθε Έλληνα αθλητή που θα πάει στο Τόκιο. Με παρουσιαστή όλων των επεισοδίων τον Καπουτζίδη. Ο οποίος επισκέπτεται τους επίδοξους Ολυμπιονίκες στον δικό τους χώρο, τους παίρνει συνέντευξη και κάνει και λίγο τον καραγκιόζη, για να σκάσει το χειλάκι του τηλεθεατή.

Μιλάει με τη Μαρία Πρεβολαράκη; Θα φορέσει φορμάκι και θα δοκιμάσει τις λαβές της ελευθέρας πάλης. Συζητάει με τη Δώρα Γκουντούρα; Θα πιάσει τη σπάθη και όποιον πάρει ο χάρος, με το συμπάθιο.

Οι εκπομπές, για να είμαι τίμιος, είναι καλές. Ασφαλώς ανώτερες από το πατροπαράδοτο χάλι της ΕΡΤ. Οι δείκτες τηλεθέασης παραμένουν χαμηλοί (4-6 τοις εκατό στη δειγματοληψία του διημέρου 24-25 Απριλίου), αλλά αυτό ήταν περίπου βέβαιο, λόγω του αντιεμπορικού αντικειμένου και του ακόμη πιο αντιεμπορικού καναλιού που τις φιλοξενεί. Αλλού είναι το πρόβλημα:

1. Το αντίτιμο των 5.700 ευρώ ανά επεισόδιο και 485.000 ευρώ συνολικά είναι εξωφρενικά υψηλό, όποιο κριτήριο και αν χρησιμοποιήσει κανείς. Πόσο μάλλον, σε καιρούς ύφεσης και ανέχειας.

2. Ο αριθμός των 85 επεισοδίων που συμφωνήθηκαν με την ανάδοχο εταιρία (ΑΝ Sports and Media) είναι εκτός πραγματικότητας, αφού αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μετράει 34 προκρίσεις, με 49 συνολικά αθλητές. Βεβαίως η ΕΡΤ έχει το δικαίωμα να μειώσει τον αριθμό των επεισοδίων κατά το δοκούν με βάση τον αριθμό των ελλήνων αθλητών που θα προκριθούν στο Τόκυο.

3. Η σύμβαση προωθήθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος μέσα στην πανδημία, δίχως να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός ή άλλη ορατή διαδικασία.

4. Το αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ αριθμεί καμιά εκατοστή δημοσιογράφους, που μπορούσαν να αναλάβουν την ίδια δουλειά τζάμπα, στα πλαίσια των καθηκόντων τους. Πολλοί από αυτούς είναι αργόμισθοι.

5. Η εταιρία που ανέλαβε την παραγωγή ανήκει στον διαχειριστή αθλητικής ιστοσελίδας, η οποία ανέλαβε εργολαβία (και με φανατισμό) τον προεκλογικό αγώνα ενάντια στους Ομοσπονδιάρχες που ο Αυγενάκης ήθελε να εκθρονίσει.

6. Η ίδια ιστοσελίδα διαφημίζεται ευθέως και ανερυθρίαστα μέσα από τις επίμαχες εκπομπές του Καπουτζίδη, στους τίτλους τέλους κάθε επεισοδίου.

7. Η ίδια ιστοσελίδα έχει διαπιστεύσει και ετοιμάζεται να στείλει στο Τόκιο ανσάμπλ απεσταλμένων, εξολοθρεύοντας τους ανταγωνιστές της, με κρατικό πάντοτε χρήμα.

Η υπόθεση έφτασε και στο Κοινοβούλιο μέσω επερώτησης τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αποκαλύψεις των εφημερίδων Sportime και (φυσικά) Documento, αλλά έπεσε σε ώτα μη ακουόντων. Ποιος έχασε την ευαισθησία για να τη βρουν οι αρχιερείς των απ’ ευθείας αναθέσεων και των σκανδάλων διασπάθισης δημόσιου πλούτου;

Η απροκάλυπτη εκστρατεία του Αυγενάκη να αλώσει τις αθλητικές Ομοσπονδίες με ετερόκλητους δεξιόστροφους σχηματισμούς και με αιχμή του επικοινωνιακού δόρατος τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα (ονόματι Sportsfeed) πήγε άπατη, αφού σχεδόν όλοι οι εκλεκτοί της κυβέρνησης ηττήθηκαν. 

Το πέτσωμα, όμως, συντελέστηκε κανονικά και οι τσέπες κάποιων «ημετέρων» γέμισαν με μισό κερατιάτικο εκατομμύριο, «στο όνομα της επιχειρηματικότητας», ξεσπαθώνουν οι εκλεκτοί της ανάθεσης.

Η ΕΡΤ μπορεί να μην έχει πολλούς φωστήρες στο δυναμικό της, αλλά αυτή τη δουλειά θα μπορούσε να την κάνει, από τη στιγμή μάλιστα που μιλάμε για εκπομπές ασήμαντης ακροαματικότητας και ανύπαρκτου διαφημιστικού τζίρου.

Ας χρησιμοποιήσει, τουλάχιστον, στο Τόκιο τους δημοσιογράφους που ασημώθηκαν. Τους πλήρωσε που τους πλήρωσε με λεφτά του φορολογουμένων, δεν χρειάζεται να στείλει άλλους τόσους.

* UPDATE: Στο αρχικό κείμενο είχαν δημοσιευτεί, από λαθεμένη πληροφόρηση και βιασύνη, δύο ανακρίβειες. Ότι ο αριθμός των 85 επεισοδίων είναι δεσμευτικός για την ΕΡΤ (ενώ στην πραγματικότητα της παρέχεται το δικαίωμα να τα μειώσει ανάλογα με τον αριθμό των Ελλήνων αθλητών που θα προκριθούν στο Τόκιο), καθώς και ότι ο αδελφός του ιδιοκτήτη της εταιρίας που ανέλαβε τη σύμβαση κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ (ενώ απλώς ανακοινώθηκε ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της αντιπολιτευτικής κίνησης “Αναγέννηση”). Επανορθώνουμε και απολογούμαστε για τα καλοπροαίρετα λαθάκια

** Στον σύνδεσμο που ακολουθεί δημοσιεύεται το εξώδικο του Θανάση Νικολάου στον Νίκο Παπαδογιάννη, καθώς και η απάντηση του Νίκου Παπαδογιάννη: https://www.koutipandoras.gr/article/apantisi-se-exodiko-toy-thanasi-nikolaoy-ston-niko-papadogianni

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο