Newsroom

Newsroom

Τον επικήρυξαν

-Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Καταζητείται ζωντανός ή νεκρός ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος, σε ηχητικό μήνυμά του,…

-Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Καταζητείται ζωντανός ή νεκρός ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος, σε ηχητικό μήνυμά του, χθες τα ξημερώματα διακήρυξε ότι θα πολεμήσει μέχρι να νικήσει ή να γίνει μάρτυρας, ενώ οι εναπομείναντες πιστοί του μάχονται εναντίον των αντικαθεστωτικών σε συνοικίες της Τρίπολης, στη Σύρτη και στη Σέμπχα.
Ναι μεν οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί και οι Δυτικοί και Αραβες σύμμαχοί τους επιμένουν ότι «το παιχνίδι τελείωσε» για την κανταφική εξουσία, αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως η λιβυκή εξέγερση -εμφύλιος πόλεμος υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ σύμφωνα με άλλη εκδοχή- θα έχει πετύχει τους στόχους της μόνο όταν πια βρεθούν και συλληφθούν ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι και τα καταζητούμενα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μέλη της οικογένειάς του.

Χθες, ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, έταξε αμνηστία σε όποιον από το στενό κύκλο των κανταφικών συλλάβει ή σκοτώσει τον Καντάφι. Ανέφερε δε ότι μεγαλοεπιχειρηματίας της Βεγγάζης διέθεσε ως αμοιβή επικήρυξης το σοβαρότατο ποσό ενός ολόκληρου εκατομμυρίου στερλινών (1,14 εκατομμύριο ευρώ ή 1,67 εκατ. δολάρια) σε όποιον παραδώσει ζωντανό ή νεκρό τον Καντάφι.

Ακόμη και ο κανταφικός υπουργός Εξωτερικών Αμπντελάτι αλ Ομπέιντι έλεγε χθες στο βρετανικό δίκτυο Channel 4 ότι ο Καντάφι «έχει πλέον εξαντλήσει τις εναλλακτικές του», έως και τη διαφυγή στο εξωτερικό και ότι η εξουσία του «έχει λήξει». Και ο δεύτερος στην ιεραρχία των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός Χαλίφα Μοχάμεντ Αλι, ανήγγειλε σε συνέντευξή του στο «Al Arabiya» ότι πέρασε με την πλευρά των εξεγερμένων.

Μήνυμα Καντάφι

Λίγες ώρες πριν, μέσα στα άγρια χαράματα πάλι, ο λιβυκός φιλοκαθεστωτικός ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός «Al Uruba» μετέδιδε ηχητικό μήνυμα του Μουαμάρ Καντάφι: Μιλώντας από άγνωστη τοποθεσία, διακήρυξε ότι δεν καταθέτει τα όπλα και το ότι εγκατέλειψε το φρούριό του, την Μπαμπ ελ Αζιζία, αποτελούσε μία «κίνηση τακτικής». Κάλεσε δε τους Λίβυους «να καθαρίσουν τους δρόμους από προδότες, άπιστους και τρωκτικά», υποστηρίζοντας παράλληλα πως επισκέφθηκε… διακριτικά διάφορα σημεία της Τρίπολης και δεν διαπίστωσε ότι η πόλη διατρέχει κίνδυνο.

Οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι ο Καντάφι δεν έχει απομακρυνθεί από την Τρίπολη, αλλά κρύβεται σε κάποιο ασφαλές σπίτι, δίνοντας διαταγές στους πιστούς του να εξακολουθήσουν να αντιστέκονται. «Ουδεμία πιθανότητα έχει να ξεφύγει. Δεν έχει επιλογές», υποστήριξε Αμπντέλ Χαφίζ Γκόγκα, εκπρόσωπος ενημέρωσης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, επιμένοντας ότι στόχος των εξεγερμένων είναι να δικάσουν τον Καντάφι στη Λιβύη πριν τον παραδώσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Οι αντικαθεστωτικοί επισήμαιναν ότι η υποστήριξη στον Καντάφι παραμένει ισχυρή μόνο στη γενέτειρά του τη Σύρτη, 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, και στη Σέμπχα, τη μεγάλη όαση της Σαχάρας, 650 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Δεν ήταν δυνατόν ωστόσο να κρύψουν τις ανησυχίες τους πως, εάν καταφέρουν ο Καντάφι και η οικογένειά του να φθάσουν στη Σέμπχα, η στρατηγικής σημασίας στρατιωτική αεροπορική βάση που υπάρχει εκεί θα τους δώσει μια μεγάλη ευκαιρία να διαφύγουν νοτιότερα, στον Νίγηρα ή στο Τσαντ.

Χάος στην Τρίπολη

Εν μεταξύ, η κατάσταση στην Τρίπολη παραμένει χαοτική. Μέσα στο αχανές (έκτασης περίπου 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων) οικιστικό συγκρότημα της Μπαμπ ελ Αζιζία, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, κυριολεκτικά βγήκαν από τις τρύπες τους φιλοκανταφικοί ένοπλοι που όλη μέρα συμπλέκονταν με τους αντικαθεστωτικούς μαχητές. Πυρά ελαφρών και βαρέων όπλων ακούγονταν και σε άλλες συνοικίες της Τρίπολης, με οδομαχίες να μαίνονται στη Μανσούρα, βορειότερα και νοτιότερα, στην Αμπού Σαλίμ, όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο «Rixos»: από εκεί, με παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, απελευθερώθηκαν χθές 35 δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ τους οποίους επί πενθήμερο κρατούσαν ομήρους στην κυριολεξία υπό την απειλή των όπλων οι άκρως φανατισμένοι κανταφικοί φρουροί τους -έπειτα από διαταγές του Σεΐφ αλ Ισλάμ, υιού Καντάφι, όπως μερικοί από τους δημοσιογράφους κατήγγειλαν χθες.

(Πηγές: Associated Press, Reuters, ΑΠΕ, BBC, AlJazeera)

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…