Το Συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Αλλαγή: Στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα του κόμματος

Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

syriza mm3

Στη δημοσιότητα έδωσε η Κουμουνδούρου το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο περιγράφει μέσα από θέσεις και προτάσεις τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών.

Αρχικά να σημειωθεί ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα -που φέρει τον τίτλο «Συμβόλαιο για την αλλαγή»-  περιλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες 50 ημέρες που στόχο έχουν την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και την ανάσχεση των πλειστηριασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εν αναμονή για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Τα επικρατέστερα ονόματα

Ωστόσο, το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν στέκεται στις πρώτες 50 ημέρες της διακυβέρνησης και προχωρά στην αναλυτική παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων, η εφαρμογή των οποίων θα επιτρέψει στη  χάραξη μιας «συνολικά ανταγωνιστικής στρατηγικής προς το νεοφιλελευθερισμό» αλλά και στη διαμόρφωση ενός «ριζικά διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης».

Κατ’ ουσίαν, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δυο στόχους: O άμεσος στόχος αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας τις πρώτες 50 ημέρες, ενώ ο δεύτερος τίθεται σε βάθος τετραετίας και αφορά στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η αύξηση των μισθών, η προστασία του περιβάλλοντος, η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και η εμπέδωση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου της εξουσίας σε όλες τις πτυχές της κρατικής λειτουργίας.

Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Στο επίκεντρο του νέου προγράμματος ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τοποθετεί τον κόσμο της εργασίας με το κυβερνητικό πρόγραμμα να αναφέρει ότι η ενίσχυση της μισθωτής εργασίας μπορεί να γίνει «κινητήρας βιώσιμης ανάπτυξης» αν συνοδευτεί «από τη χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όλα τα πεδία της οικονομίας, από την πρωτογενή και τη δευτερογενή παραγωγή μέχρι τις υπηρεσίες».

Ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, είναι η «κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ (νόμος Χατζηδάκη, ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ), η επαναφορά των ΣΣΕ, την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνο εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, η μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η προσαύξηση του νόμιμου ωρομίσθιου για τη μερική απασχόληση κατά 20%

Για τον μετασχηματισμό του Κράτους και της Δικαιοσύνης

Όπως αναφέρει το κυβερνητικό πρόγραμμα: «η δυσώδης υπόθεση των υποκλοπών, η γενικευμένη διαφθορά, η εργαλειοποίηση της δικαστικής εξουσίας, η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων με στόχο τον έλεγχο της κοινής γνώμης» ορίζουν ως αναγκαιότητα την  «ανασύσταση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου».

Σε ότι αφορά το καθεστώς  λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεσμεύεται μέσα από το κυβερνητικό πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα για ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, για την ποιοτική βελτίωση της απονομής της, την αποσύνδεση της εξέλιξης των Δικαστών από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά και, τέλος, την κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών.

Αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας της ΕΥΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στη νομοθέτηση ενός συγκεκριμένου ορισμού των «λόγων εθνικής ασφάλειας» για τους οποίους μπορεί να γίνει άρση του απορρήτου, ότι θα καταργήσει την τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της. Επιπλέον, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η ΕΥΠ θα περάσει από τα χέρια του Πρωθυπουργού στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασία του Πολίτη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…